Какво по-приятно от това да започнете деня си с елегантна женска цигара и чаша силно горещо кафе? Рядко  закусвате, но нали по-важно е да имате време за тоалета, прическата и най-вече за грима – как иначе ще прикриете следите от поредното недоспиване. Обядът – солети, сандвич или вафла, и то само ако не сте затрупана от работа. До края на деня – още няколко кафета и цигари, дори няма смисъл да ги броите. Вечерта – бира и пържени картофи с приятели и после директно в леглото, а на следващата сутрин всичко започва отначало.Голямата промяна
Прегледът при акушер-гинеколога потвърждава резултата от домашния тест и вече няма никакво съмнение – бременна сте. След изненадата и първоначалния шок идва голямата радост. В главата ви се завъртат хиляди въпроси – какво ми предстои, каква майка ще съм, ще се справя ли...? Въпреки че ще минат месеци, докато ви се наложи да кърмите и да сменяте памперси, отговорното родителство започва още от бременността.

Никога не сте обръщали специално внимание с какво и кога се храните, колко спите, колко цигари пушите... винаги сте смятали обсебените от здравословния начин на живот за малко луди. Трудно е да си представите, но у вас расте вашето бебе. Не пречете на развитието му, осигурете му здраве и спокойствие още докато е в утробата. Поставете началото на родителските умения.

“Не” на алкохола и цигарите
Бременна в 8-ия месец надига халба бира в нощно заведение. Бъдеща майка пуши цигара във фоайето на родилния дом. За съжаление това не е сюжет от холивудска продукция, а обкръжаващата ни реалност. През месеците на очакване може да чуете, че няма нищо страшно от време на време да пиете по малко бира или вино. Трябва обаче да знаете, че приетият алкохол преминава през плацентата и стига до развиващия се плод. С всяка глътка увеличавате риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Световната здравна организация предупреждава, че през 9-те месеца няма безопасно количество алкохол. Консумацията на вино, бира, водка, уиски...  може да увреди централната нервна система на плода и да причини проблеми в психичното и физическото развитие на детето. Възможно е  в ученическата възраст то да се сблъска с трудности в запаметяването, концентрацията и усвояването на нов материал.


Според Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България пушачките на възраст 25–44 години са 42.8%. През последните 50 години у нас относителният дял на пушачите (eпизодично и редовно пушещите, взети заедно) сред населението над 15 години непрекъснато нараства. Всяка шеста българка пали първата си цигара 5 мин след като се събуди. По неофициални данни в световен мащаб едва 30% от жените спират да пушат през бременността. Добре е да знаете обаче, че никотинът е силен наркотик, който ускорява сърдечната дейност, стеснява кръвоносните съдове и намалява притока на кислород и хранителни вещества към плода. И тютюнопушенето, и алкохолът могат да предизвикат вагинално кървене, спонтанен аборт, преждевременно раждане и преносване на плода, раждане на бебе с поднормено тегло.

Хранете се здравословно
Неправилното хранене на бременната може да причини необратими промени в структурата, физиологията и обмяната на веществата на плода. Тези изменения често водят до предразположение към сърдечно-съдови и ендокринни заболявания в зряла възраст. Проф. д-р Стефка Петрова, заместник-директор и ръководител на направление ”Храни и хранене” в Националния център по опазване на общественото здраве, препоръчва на бъдещите майки да спазват основните принципи на здравословното хранене. Бременната жена има увеличени потребности от енергия и хранителни вещества, което съвсем не означава, че трябва да яде без контрол. Нормалното наддаване за 9-те месеца е 10–12.5 кг, но на много слабите жени се препоръчва да увеличат теглото си с 12.5–18 кг. Според проф. Петрова през първото тримесечие за оптималния растеж на плода и за наддаването на тегло в препоръчваните граници на бременната са необходими допълнително 100 ккал дневно, а през 2-рото и 3-ото тримесечие – по 250 ккал дневно. Нужната енергия можете да получите много лесно, изяждайки 50 г шоколад или пакет чипс. Как обаче ще доставите на организма допълнителното количество белтък, витамини и минерали? Растежът на бебето, на плацентата и на матката зависи от достатъчния прием на белтък. Можете да си го осигурите чрез консумиране на млечни продукти, риба, месо и яйца. Добър белтъчен източник са и бобовите растения и ядките (фъстъците не са подходящи за бременни). Образуването на костите на плода налага бременната да приема и храни, съдържащи калций – освен млечни продукти зърнени и бобови храни. Не забравяйте желязото – богати на този минерал са пълнозърнестият хляб, вареното жито, грахът, сушените сливи и кайсии, шипките. Витамин С ще си набавяте чрез консумацията на чушки, карфиол, зеле, магданоз, ряпа, зелен лук, чесън, шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви... “Консумирайте прясна и висококачествена храна, защото през 9-те месеца жената е особено чувствителна към патогенните организми и бактериалните инфекции, както и към въздействието на пестицидите. Четете етикетите на продуктите и следете срока на годност”, препоръчва експертът. Консервираните храни не трябва да са основната храна на бременната. Избягвайте колбасите (шунка, салам, кренвирши...), яжте прясна риба и прясно месо.

Време за преглед
Щастлива сте, че бременността ви е лека и продължавате да живеете на бързи обороти. Успявате да сте на работното място точно в 8 ч. сутринта и нито минута по-късно. Справяте се чудесно със служебните си задължения. Тръгвате си от офиса като фурия, за да напазарувате и да посрещнете съпруга си с вкусна вечеря. Забавете темпото! Прекаленото натоварване и стресът са опасни за бременната. Акушер-гинекологът ще ви направи график на консултациите и изследванията през 9-те месеца. Спазвайте го стриктно! Ако получите вагинално кървене или болки в корема, незабавно потърсете лекарска помощ, но не изпадайте в паника. Специалистът ще установи  причината. Може да се наложи да прекарате известно време на легло, за да се предотврати опасността от спонтанен аборт, преждевременно раждане, отлепване на плацентата... Ако имате силно главоболие, повръщате, задъхвате се и уринирате прекалено често, също се налага да се консултирате с лекар. Той ще прецени дали причината не е високо кръвно налягане и ще ви назначи лечение. Статистиката сочи, че между 2 и 5% от бременните развиват гестационен диабет. В този случай трябва стриктно да се следи нивото на кръвната захар, да се спазва специална диета и евентуално да се провежда терапия с инсулин.
Усложненията през бременността не са причина да изпадате в паника. Не позволявайте черните мисли да ви завладяват, за да не причинявате дискомфорт и на бебето. Ако вие сте щастлива, и то ще е щастливо!

София Господинова