Ултразвуковото (ехографското) изследване вече е рутинна практика и всяка бременна очаква прегледите с голямо нетърпение и вълнение. Всъщност от тези срещи с нероденото Националната здравноосигурителна каса заплаща само две, но почти всички бъдещи майки на всеки преглед при лекаря доброволно искат да видят през екрана мъничкото чудо.

Безопасно ли е?
Досега няма съобщения за увреждане на човешките тъкани от ехографското изследване. Ефектът на ултразвука върху бременната и плода е проучван от много международни акушерски центрове. Мнението на Световната здравна организация е, че с методите, с които сега науката разполага, не са открити никакви вредни действия на ултразвука в дозите, използвани за диагностични цели, върху човешкия плод още от най-ранните стадии на развитието му, както и върху бременната жена и върху новороденото.Първа среща
През първото тримесечие на бременността (8–10-а гестационна седмица) чрез първото ултразвуково изследване се установява има ли плоден мехур (сак), както и какво е неговото разположение – в матката или извън нея. Определят се формата и размерът на мехура, наличието или липсата на ембрион в него и броят на ембрионите. В 8-ата гестационна седмица (г.с.) се проследява сърдечната дейност, с което се доказва жив ли е плодът. В този период лекарят може да установи отклонения в растежа (аномалии на мозъка, храносмилателната система, сърцето и други органи).
При прегледа специалистът оглежда и за евентуални кисти или фиброми на яйчниците на бъдещата майка, което по принцип не означава, че бременността не може да се износи до успешния финал.


Втора среща

През второто тримесечие (18–22-ра г.с.) с помощта на  ултразвуковия преглед се измерват различни параметри на плода. Проследява се дали той расте или изостава, също и неговите движения. Определят се разположението на плацентата и количеството на околоплодната течност – дали е в норма, намалено или увеличено. Търсят се вероятни малформации при плода, които не е било възможно да се открият при първото ултразвуково изследване. Внимателно се оглеждат гръбначният стълб, четирите сърдечни кухини, стомахът, червата, проверява се за уро-генитални аномалии и отклонения в развитието на четирите крайника и на лицето.

Лекарят оглежда от екрана и изображението на половите органи на бебето. Ако не искате да знаете предварително какъв е полът на вашето бебе, предупредете за това специалиста още преди да започне изследването.

В случай че откритите патологични процеси около матката, като кисти с размери 5–7 см, не са намалели и се установят и след 16-ата г.с., се обсъжда необходимостта от хирургична терапия.
При бременни над 35 години или при наличие на т.нар. “алармиращи ехографски симптоми” се извършва амниоцентеза – взема се околоплодна течност за изследване. Тази диагностична процедура се контролира чрез ехограф и рискът е сведен до минимум.

Трета среща
През третото тримесечие (30–34-ата г.с.) чрез третото ехографско изследване се преценяват количеството на околоплодната течност, позицията на плода, зрелостта на плацентата. Определя се гестационната възраст на плода и се потвърждава полът му.
Данните от размерите на главата, обиколката на коремчето и дължината на крачетата дават информация за развитието на бебето. Теглото, определено чрез  ултразвук, има ориентировъчен характер.

Бременните не само не се страхуват, но и добре посрещат тези срещи през екрана с бебето, защото прегледът се извършва бързо и безболезнено. За него са нужни апаратура, която непрекъснато се усъвършенства, и професионалист със задълбочени познания в приложението на ехографския метод при бременност.

“9 месеца”

Все по-информативно

Първият ултразвуков апарат, предназначен за проследяване на бременността, е създаден преди повече от 50 години. Той е бил 1D, т.е. давал е информация само в едно измерение. Чрез него са се виждали само разстоянията между черепните кости на бебето. По-късно технологията се усъвършенства и се появяват 2D  апаратите – изображението на бебето вече е в 2 измерения (височина и ширина). Виждат се костната система, вътрешните органи, но качеството на изображението е твърде лошо. Към 1987 г. се правят първите експерименти с 3D ултразвук. При тази технология ултразвуковият сигнал се насочва към плода от различни ъгли и вече има възможност нероденото да се види в три измерения – височина, ширина и дълбочина. Ясно се откроява и лицето на бебето.

Акушер-гинеколозите и у нас вече работят и с 4D ехографски апарати. През екрана им бебето се вижда в реално време – как движи крачетата и ръчичките си, как отваря уста, смуче пръстчето си, пие околоплодна течност и което е особено важно – как функционират вътрешните му органи.