Из "Споделено с Надежда"

Родих първото си дете. Мислех, че веднага след раждането ще се върна към обичайния си вид и начин на живот. Признавам, бях подготвена за раждането, но не и за промените в тялото ми след това. Разговарям с акушер-гинеколога д-р Илияна Иванчева от МБАЛ „Надежда“ за нещата, които интересуват много жени като мен.

Лохии

Промените след раждането са най-значими в органите, които търпят най-големи изменения в периода на бременността – матката и влагалището. Възстановяването започва именно с тях. Ако веднага след раждането матката тежи около 1000 г, то около 6 до 8 седмици след раждането тя вече е 60 до 80 г. Това показва колко драстични са измененията, които са настъпили, и колко бързо – в рамките на 40–50 дни – матката възстановява формата и големината си.

С отделянето на плацентата в матката се отваря рана, която започва да кърви. Отделят се т.нар. лохии, които първите 3–4 дни са кървави, след това стават по-светли, жълтеникави. Пълното спиране на лохиите настъпва различно при всяка жена, но обикновено те продължават около 6–8 седмици.

Отново интимни

Докато лохиите не спрат, не е препоръчително да се осъществяват полови контакти, независимо дали раждането е било физиологично, или чрез секцио. При жените, родили чрез секцио, те свършват по-рано, но периодът на пълно възстановяване отново е 6–8 седмици.

Първата менструация

Счита се, че менструалният цикъл ще започне, когато спре кърменето. Но това се случва при около 80% от жените. При част от родилките, въпреки лактацията, първата менструация се появява около 60-ия ден след раждането. Важно е да подчертаем, че липсата на менструация не значи липса на овулация и че докато кърми, жената може да забременее.

Кърмене

Кърменето е много ценно не само защото съдейства за изграждането на връзката майка–бебе, но и защото задейства рефлекси, подпомагащи по-бързото физическо възстановяване на майката. При кърменето се отделя хормонът окситоцин, който кара матката да контрахира и така тя по-бързо се прибира в малкия таз. Затова, ако жената иска да се възстанови по-бързо, полезно е да кърми.

Прегледи

Има 2 контролни прегледа в месеца след раждането. При първия се проследява възстановяването на влагалището, а при втория – на матката. Профилактичният преглед е на по-късен етап – поне 3 месеца след раждането, за да може да се вземе редовна цитонамазка.

Влагалище

Периодът на липса на менструация започва със забременяването и свършва с края на лактацията. При някои жени той е 2 и повече години. В резултат на дългата аменорея влагалищните стени стават тънки и късливи, а интимните контакти – по-болезнени. Настъпва атрофия, която жените се смущават да признаят. Това е нормално физиологично състояние и е важно да се консултирате със своя лекар за него. То се преодолява с възстановяването на цикъла.

 

Текст: Даниела Генчева