Всеки любител на плуването или на водните спортове е убеден, че нищо не доставя такова удоволствие на душата, както допира с водата. В такива моменти човек е в пълна хармония с природата. Когато водата (морска, в басейн и пр.) е с подходяща температура, тя действа отпускащо, релаксиращо. През 9-те месеца плуването е не само приятно, но и полезно занимание. То ограничава контракциите на бременността и улеснява движенията на плода, активизира го и явно и на него му е приятно. Преди да включите този спорт в “задължителната” си програма, консултирайте се с вашия лекар.

Пълно потапяне
Всички стилове плуване са ви разрешени, ако, разбира се, ви доставят удоволствие и са одобрени от лекаря ви. Ако плувате бруст, не забравяйте да потапяте главата си под водата, когато издишвате, за да не извивате гърба си (това помага и за отпускане на врата). За да се почувствате в безтегловност, опитайте една хубава поза: поставете по едно спасително поясче на колената, други две на ръцете или на врата и се оставете водата да ви носи няколко минути. Ще се убедите, че хоризонталното положение на отпуснатото тяло води до пълно блаженство.

Активирайте кръвообращението
Вероятно често изпитвате тежест в краката си, появяват ви се отоци. Може да облекчите тези състояния, като поплувате. Водата е отлично средство за подобряване на кръвообращението. Нейните вълни масажират тялото и крайниците, което стимулира циркулацията на кръвта и лимфата. Налягането на водата действа като ластични чорапи и пречи на венозния застой (задържането на кръв) в долните крайници. Освен това, тъй като водата винаги е малко по-студена от температурата на тялото, кръвоносните съдове се свиват, което пък улеснява връщането на кръвта към сърцето.

Дишайте спокойно
В края на бременността поради растящия корем и притискането на вътрешните органи често като че ли не ви достига въздух. Във водата с лекота можете да тренирате дишането си. Вашата първа цел е да овладеете ритъма му, когато си почивате. След това опитвайте да дишате в това темпо и започнете бавно да плувате. Ритъмът на дишането да е спокоен и равномерен. Вдишвайте–издишвайте... Постепенно опитвайте да синхронизирате ритъма на дишането си и ритъма на плуването – вдишвайте бързо и дълбоко през устата, а издишвайте по-дълго през носа. От време на време почивайте, след което започвайте отново. Достатъчни са малки, неколкоминутни тренировки всеки ден. Скоро ще се убедите в напредъка си.

Стопявайте калории
Разбира се, да се движите във водата е удоволствие, което води до релаксация. Чрез това обаче тренирате и без усилия мускулите си, подобрявате тонуса си, без да натоварвате тялото си. Знаете ли, че ако натрупвате повече килограми от нормата, движенията във водата са изключителни консуматори на калории. Всъщност някои спортни асове твърдят, че една минута плуване се равнява на четири минути ходене. Съветът им обаче е никога да не се плува с празен стомах (хапнете няколко бисквити или парче шоколад), но и с пълен стомах (избягвайте преяждането).

Малко предпазливост не е излишна
За да не ви прилошее, потапяйте постепенно тялото си във водата, особено ако е по-хладна. Преди да влезете в басейна (в морето, в езерото...), напръскайте с вода врата, корема, ръцете и челото си, за да се адаптирате към температурата. Не стойте във водата, ако ви е студено, ако започнете да треперите или ако кожата ви настръхне, устните ви посинеят. Тези реакции могат да провокират маточни контракции.
Практикувайте спорта в чисти басейни, които редовно се дезинфектират. Преустановете плуването през 9-ия месец, тъй като, ако водата не е достатъчно чиста, има опасност плодът да се инфектира.
Не плувайте сама и навътре в морето и не се стремете към “олимпийски” постижения.