Какви са стойностите на кръвното ви налягане? Защо те трябва да се следят? При някои са много ниски, при други много високи – през бременността кръвното налягане често пощурява. Как да се справяте и кога да потърсите лекарска помощ?

Ниското кръвно – неприятно, но безопасно
Не са минали и два месеца от двете чертички на теста за бременност, а кръвното ви налягане вече е далеч под нормата. Чувствате се отпаднала, уморена, без тонус – чувате същите оплаквания и от други бъдещи майки.


Често сутрешното ставане е придружено от световъртеж. Само няколко часа след като сте се събудили, имате желание отново да полегнете и да дремнете. Дори обаче да го направите, след това пак не се чувствате по-бодра.
По-бавното кръвообращение е неприятно, но обикновено не е изненада. Ако се оплаквате през 9-те месеца от ниско кръвно налягане, сигурно не сте го придобили от новото си състояние. При по-слабите жени най-често стойностите на кръвното налягане са 110/70 – 100/60 мм Hg. Тези стойности наистина са ниски, но не са нещо опасно.

През бременността се прибавят някои фактори, които допълнително понижават кръвното налягане. Количеството на кръвта е увеличено, сърцето трябва да работи повече, за да снабдява с кръв два организма вместо един. Съединителната тъкан се разхлабва, за да се осигури повече място за бебето в корема. Същевременно това води и до разширяване на съдовете и оттам до понижаване на кръвното налягане. Нужни са около три месеца, докато налягането се стабилизира и хормоните на бременността се укротят.
Не се притеснявайте – проблемите с вашето забавено кръвообращение не оказват почти никакво влияние върху кръвоснабдяването на плода. Ако по-дълго стоите права, може за миг да ви причернее. Причината за това е временно нарушеното оросяване на мозъка, но дори и в тези моменти плацентата и бебето се снабдяват с кръв без проблем.
Сигурно е, че ще се чувствате по-добре, ако стойностите на кръвното ви налягане не са толкова ниски. Опитайте да ги повишите с повече движение – десетина минути карайте колело, преплувайте 2–3 пъти басейна, изкачвайте стълбите без асансьор.
Важно е да почивате и да си осигурявате достатъчно сън. След събуждане бавно ставайте от леглото, протягайте ръцете и краката си и след това се изправяйте. Тонизиращо ще ви подейства и душът със смяната на гореща и студена вода. Накрая се облейте с по-хладка вода.
Не се опитвайте да се отървете от ниското кръвно налягане с кафе, черен или зелен чай. За кратко те ще повишат стойностите, но ще доставят и порция кофеин на нероденото, която прекалено ще го ободри. А и при продължително въздействие кофеинът понижава желязото в организма и така още повече засилва умората. Ако сте много отпаднала, вашият лекар може да ви предпише капки, които тонизират кръвообращението, но са безвредни за бебето.

Високо кръвно – то е опасно!
Известно е, че стресът повишава кръвното налягане. Ако той е ваш спътник през 9-те месеца, може да доведе до рискове и за вас, и за плода.
Около 7–10% от бъдещите майки страдат от хипертония (високо кръвно налягане). Опасността е по-голяма при бременни с хронично високо кръвно налягане, наследствено обременени от това заболяване жени, бременни със значително наднормено тегло. Според статистиката жените, които очакват първо дете, са с трикратно повишен риск от хипертония. Опасни са не само абсолютните стойности (140/90 мм Hg и нагоре), но и относителното повишаване на налягането през бременността. Това често става около 20-ата г.с. Ако систолното налягане (горната стойност на артериалното налягане) на бременната се повиши с повече от 30 мм Hg или диастолното (долната стойност) с повече от 15 мм Hg от изходните стойности преди бременността, налице е хипертония, независимо че принципно стойностите може да са в границите на нормата.
Високото кръвно налягане не е така безопасно като ниското. То води до различни рискове. Трайно повишеното артериално налягане затруднява кръвоснабдяването на плода, тъй като причинява промени в плацентата. Развитието на бебето се нарушава и опасността от преждевременно раждане се повишава. Бъдещата майка е застрашена от еклампсия.
Ако се установи, че имате високо кръвно налягане, незабавно “превключете на по-бавни обороти”, гонете напрежението и стреса. По-често почивайте и не се натоварвайте с много дейности! При хипертония много важно е да съобразявате менюто си с изискванията за балансирано и здравословно хранене. Изключете мазните и солените храни, яжте повече плодове и зеленчуци. Движете се активно и търсете помощта на положителните емоции.