Слънчевите лъчи са елексирът на живота. Те не са вредни, ако обаче се спазват някои правила. Предлагаме ви отговори на най-честите въпроси, свързани с тази тема.

Как да определя колко време мога да се пека на слънце?
Времето, през което незащитената кожа може да бъде изложена на слънцето, без да реагира със зачервяване (индивидуалното защитно време), зависи от цвета на кожата, на очите и на косата. В зависимост от това се различават четири типа хора – от светлия славянски до тъмния южен тип. Основното правило е: светлите типове (с червени или руси коси, сини очи) могат да се излагат на слънце без защитни средства от пет до десет минути. Представителите на средния тип (със светлокестеняви до кафяви коси, сини, зелени или сиви очи) – 10–15 минути, а на тъмния тип (с тъмнокафяви до черни коси, сиви или кафяви очи) – 20–30 минути. Колкото по-интензивно и пряко е слънчевото облъчване, толкова по-кратко е индивидуалното защитно време.

Как да открия моя светлозащитен фактор?
Той зависи от типа кожа и от географското местоположение. Отбелязаният върху крема защитен фактор показва с колко време се удължава максимално индивидуалната защита на кожата. Формулата е: индивидуалното защитно време се умножава по съответния слънцезащитен фактор и се получава времето без слънчево изгаряне. Следователно, ако принадлежите към светлия тип и без защита бихте получили зачервяване на кожата след 10 минути, със слънцезащитен фактор 12 ще получите слънчево изгаряне едва след 120 минути. Това обаче не означава, че фактор 35 ще ви даде възможност да се препичате шест часа. Над фактор 15 защитното време не се изчислява по тази формула. Препоръката е да не се излагате повече от два часа дневно на силно слънце и да не правите повече от 50 слънчеви облъчвания годишно (към тях се причисляват и слънчевите часове в парка, на детската площадка или на терасата). При избора на фактора важи правилото, че колкото по-близо сте до морето, по-високо в планината, по-близо до екватора или денят е по-безоблачен, толкова по-висок да е светлозащитният фактор.

С колко крем да се мажа?
За лицето количеството крем да е с големината на орех, а за тялото са нужни около 2–3 супени лъжици. За 14-дневен престой на море (планина) на една жена са необходими около 75 мл за лицето и 250 мл за тялото. При намазването да се обърне особено внимание на най-застрашените от слънцето части на тялото – носа, ушите, устните, брадичката, раменете и горната част на стъпалата. Защитните средства нанасяйте 20–30 минути преди слънчевата баня, за да може действието на защитните филтри да се изяви напълно.

Какви специални мерки са нужни при бременност?
Поради хормоналната пренастройка кожата на бъдещата майка реагира по-силно, предразположена е към пигментни петна и по-бързо се зачервява. Затова са нужни слънцезащитни средства без алергизиращи съставки и с висок фактор.
Шапката с широка периферия допълнително предпазва лицето от пигментациите, характерни за бременността.
Най-добре е през 9-те месеца да не се излагате директно на слънцето, а да търсите сенчесто убежище. Така ще се предпазвате и от допълнително натоварване на кръвообращението.

Колко често да се мажа с крем?
Поставяйте крем на всеки два часа и след всяко намокряне, тъй като защитният филм се нарушава от потенето, плуването, избърсването или лежането на пясъка. Имайте предвид обаче, че многократното намазване не удължава защитното време!

Облеклото предпазва ли от слънцето?
Не винаги облеклото е защита от слънцето. Колкото по-тънка е материята, толкова повече лъчи проникват до тялото. Колкото по плътна и тъмна е тъканта, толкова защитата е по-сигурна. Синтетичните влакна пропускат повече лъчи от естествените, например памука. Ако кожата ви е чувствителна, най-добре я намажете с крем и под дрехите.

Може ли да се изгори и на сянка?
Може да се изгори, защото ултравиолетовите лъчи се отразяват от пясъка, водата, камъните, сградите и дори... от тревата. Затова чувствителните хора могат да получат слънчево изгаряне, без да са били изложени и една минута директно на слънце. Ако принадлежите към тях, мажете се с крем дори да седите на сянка. Между другото ултравиолетовите лъчи проникват и на дълбочина един метър под водата. Срещу това помагат само водоустойчиви слънцезащитни средства. Те се препоръчват и при плажни игри, свързани с обилно потене.

Нуждаят ли се децата от специална защита от слънцето?
Децата се нуждаят от специална защита. Кожата им е около 10 пъти по-тънка от кожата на възрастните и образува значително по-малко количество от защитния пигмент меланин. Специалните защитни средства за деца имат различен състав, като са изключени изцяло или до голяма степен възможните дразнещи съставки и са включени минерални филтри. Фините пигменти не проникват в кожата, а образуват върху нея нещо като защитен щит, който отразява слънчевите лъчи.
Най-добре е децата да не се излагат на слънце между 11 и 15 ч. и да поемат много течности (най-малко ¼ литър на час) за топлинното регулиране.

Кои са правилата при бебетата?
Кърмачетата и бебетата до 1 година имат особено нежна и чувствителна кожа. Те изобщо не трябва да се излагат директно на слънце и да се мажат с кремове. Простата и действена защита за тях са сянката и съответното облекло. Очите на бебетата трябва да са защитени от слънцето, най-добре с шапка или с чадър за слънце.