Бременността е минала и ето ви с бебе на ръце. А сега накъде?! Ще ви предложим няколко полезни съвета как да се справяте в най-критичните ситуации, без да изпадате в паника.

Малко помощ
Още през бременността намерете добър консултант и помощник – това може да е акушерката от курса за бременни, най-близката ви приятелка, която е родила наскоро, или собствената ви майка или свекърва. Помощникът трябва да е ваша сянка през следващата половин година. Нека да е жена, на която да разчитате, чийто телефон никога не е изключен и може да й се обаждате по всяко време на денонощието. Търсете я за помощ, когато положението наистина е извън контрол и се чувствате на ръба на силите си. Тя ще знае кога да се намеси и да ви помогне. Помолете я да е до вас по-често през първите две седмици и след това я търсете по-рядко. Говорете с нея, преди бебето да е дошло. Не разчитайте само на книгите. Има ситуации, в които е нужна още една ръка, която да ви води. Именно консултантката може да е човекът, който ще ви спаси от тежката следродилна депресия. Не подценявайте силата на хормоните.

Заредете хладилника
Малко преди датата на термина напълнете добре хладилника с по-дълготрайни продукти. Купете достатъчно захар, ориз, брашно и олио. Когато бебето дойде, няма да имате много време за пазаруване. Помолете някоя от бабите или приятелка да дойде да ви готви през първите две седмици. Ако живеете сама с партньора си, най-добре разчитайте на доставките от проверени вече ресторанти. Това не е подходяща храна за кърмачка, но понякога е отлично решение.

Приемайте помощта
Често жените се оплакват от грубо отношение и недостатъчно внимание и грижи на акушерките в болницата. Въпреки това отворете ушите си за всичко, което ви казват и изпълнявайте препоръките. Не се срамувайте да питате, колкото и глупави да ви се струват въпросите. Търсете помощ от всички – акушерки, майка, баби, приятелки, най-вече от лекаря или сестрата в детската консултация. Дори и да не сте съгласна с това, което ви казват, може да научите някоя полезна идея.

Изключете телефона
След като се приберете вкъщи с бебето, най-добре изключете телефона и оставете съобщение на телефонния секретар или на гласовата поща: “Добре сме, ще ви се обадим, когато можем.” Периодично проверявайте обажданията и звънете само на тези, които наистина искате да чуете. Така ще си спестите много време в безкрайни разговори с десетки роднини, които ще любопитстват за бебето. Телефонният тормоз ще продължи поне няколко месеца. Загрижените роднини и съседи ще се интересуват как детето наддава на тегло, добре ли понася имунизациите, появило ли му се е първото зъбче, казва ли “мама”... Едва ли е необходимо да знаят всичко това...

“Не” на посетителите
Добре е преди раждането да обсъдите с партньора си кога ще приемете първите посетители, след като излезете от родилния дом. Може би няма да искате да видите всички накуп още първия ден. Направете списък и звъннете на всеки поотделно, за да го уведомите. Със сигурност ще има и сърдити, но най-важното е как се чувствате вие и бебето.

Спете
Много бързо след като бебето се появи на бял свят, ще осъзнаете, че най-доброто, което може да направите за себе си и за него, е да спите, когато и то спи. Оставете гладенето, прането, чистенето. Почивайте колкото може повече. Така ще бъде поне първите няколко месеца.

Разхождайте се
Дори навън да е малко студено, 10 минутна разходка ще ви ободри и разсее. Облечете добре детето и го изведете навън.

5 минути навън Ако бебето ви плаче и сте сигурна, че не е гладно или болно, а вие сте на ръба на нервна криза и сте готова да нараните себе си или дори него, оставете го на сигурно място и излезте от стаята за 5 минути. В случай че има и друг човек у дома, нека той да постои при малкото човече, а вие излезте. Помислете си, че този период ще отмине и скоро ще помните само деня, в който детето ви се е усмихнало за първи път.