След като преминат първите вълнения и радостта от настъпилата бременност, особено ако тя е била дългоочаквана, идва времето на различни нови усещания.

Откъде идва умората?

Организмът на бъдещата майка се пренастройва във връзка със създаването на необходимите условия за нормално развитие на новия живот. Голяма част от бременните се оплакват от умора, особено през първите месеци и към края на бременността. Известно е, че още през първото тримесечие продукцията на прогестерон се увеличава, появяват се нови хормони. Нараства количеството и се променя качеството на циркулиращия кръвен обем, за да се осигурят необходимите условия за развиващия се плод. Тези и други причини изискват по-усилена дейност на сърцето и на останалите органи и системи. Всичко това стресира организма на жената и може да доведе до умора. Физическите и физиологичните изменения често се отразяват неблагоприятно и върху психиката и чувствата на бъдещата майка.


В по-късните месеци на бременността увеличението на теглото на бременната може да доведе до умора поради проблеми в съня, често уриниране през нощта, поява на неприятни крампи в крайниците, киселини в стомаха.

Причини за умора по време на бременност

Умората може да е резултат от неподозирана, но съществуваща желязодефицитна анемия, която засяга половината от бременните жени. Това е важно да се знае, защото нуждите от желязо нарастват поради повишеното усвояване на част от запасите му от развиващия се плод, както и поради стратегическото презапасяване на организма във връзка с възможна кръвозагуба при на раждане. Въпросите, които си задава бременната, са разнообразни, но най-често са три: 

  • Защо съм толкова уморена сега, когато съм бременна?
  • Колко време ще продължи това състояние?
  • Как да преодолея умората?

Какво да направите

Следващите съвети могат да ви помогнат да се справите с умората през 9-те месеца.
Почивайте колкото е възможно по-често, глезете се с кратки дремки и паузи в обедните часове и преди вечеря. На работното място от време на време прекъсвайте забързания ритъм, за да можете да възстановявате силите и енергията си.
Вечер лягайте по-рано. Ще се убедите колко наложително е това особено след честите събуждания за уриниране през нощта.
Старайте се да не ставате през нощта. За целта ще е добре да приемате течности до ранния следобед. Избягвайте ги 2 до 3 часа преди времето за сън. Това ще ви спести честите нощни посещения до тоалетната. Разбира се, не лишавайте организма си от необходимото количество течности, защото дефицитът от тях също води до умора.
Избягвайте стресогенните ситуации. Съзнателно се изолирайте от дейности, които допълнително ви натоварват.
Отдавайте се на приятни и релаксиращи занимания. Постарайте се да овладеете релаксиращи техники, като дълбоки вдишвания, ароматерапия и пр.
Ако състоянието ви позволява, правете леки упражнения за поддържане на добра кондиция. Ако ходите поне 30 мин на ден пеша, ще подобрите самочувствието и енергийните си възможности.
Позволете на вашия партньор и близките да ви отменят в изпълнението на редица “женски” задължения вкъщи и извън дома, когато това е възможно.
Хранете се рационално. Включвайте в менюто си храни, богати на желязо и протеини. Консумирайте редовно червено и птиче месо, риба, пълнозърнест хляб, кълнове, тестени продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, фасул, ядки. Прясно изцеденият цитрусов сок ще подобри усвояването на желязото от храните.
По преценка на вашия лекар приемайте витамини и желязосъдържащи препарати.

Споделете с лекаря

Умората често се среща през бременността и в повечето случаи (особено през първото и последното тримесечие) дори се приема за нормална. При някои тя изчезва през второто тримесечие, при други остава почти през цялата бременност. Има случаи, които налагат да се консултирате с вашия лекар.

  • Неочаквана поява на умора.
  • Умора, която не изчезва след почивка.
  • Непреходна умора след навлизането в първите седмици на второто тримесечие.
  • Поява на депресия и тревожност.
    Необходимо е да се обърне внимание и на някои състояния, които са признаци и на анемия: задух, сърцебиене, слабост, бледа кожа, замайване. През бременността могат да появят и някои странни вкусови предпочитания, които се дължат на железен недоимък. Те трябва да се споделят с лекаря, който да назначи изследвания на кръвта и да предложи лечение с желязосъдържащи препарати.