„Виждате ли пулсиращата точка на монитора? Това е вашето бебе.” Колко ли пъти на ден акушер-гинеколозите задават този въпрос? Бъдещите майки, които за първи път лягат на кушетката в лекарския кабинет, трудно могат да разпознаят малката точка на черно-белия екран. Някои от тях клатят замислено глава, други примигват с очи, за да фокусират по-добре… Всяка бременна иска да запомни този така вълнуващ миг – първата среща с бебето, макар и чрез екрана на ехографа. Доц. д-р Виолета Димитрова, д.м., ръководител на Отделението по фетална медицина  към Клиниката по фетална медицина на СБАЛАГ „Майчин дом” – София, е виждала какво ли не пред монитора на ехографа през дългогодишната си практика. Тя обаче добре знае какво да гледа на екрана. „Когато бременността протича без усложнения,


има нужда само от 3 прегледа с ултразвук
казва специалистката. „Добре е първият преглед да се направи между 11-ата и 14-ата гестационна седмица (г.с.). Именно тогава може най-добре да се прецени рискът детето да има хромозомни аномалии например синдром на Даун).” Вторият преглед обикновено се извършва между 18-ата и 22-рата г.с. В този период лекарят оценява структурите на плода. Това е т.нар. преглед за оценка на феталната морфология. Последният преглед е между 30-ата и 32-рата г.с. и целта му е специалистът да види дали няма късно възникнали аномалии и дали няма изоставане в растежа на бебето. „При 80–85% от бременните трите прегледа са напълно достатъчни. Няма нужда при всяко посещение в женската консултация лекарят да оглежда бебето с ултразвук. Много бременни са недоволни, ако специалистът само премери корема им и чуе сърдечните тонове на бебето. При нормално протичащата бременност обаче не са необходими допълнителни ултразвукови  изследвания извън споменатите три. Честите ехографски изследвания са безсмислени. Националната здравноосигурителна каса заплаща само 3 от тях, парите за останалите пациентките дават от джоба си. Те се правят, за да се задоволи емоционалната нужда на бъдещата майка от виртуална среща с бебето”, обяснява доц. Димитрова.

Преди години в няколко скандинавски страни са направени проучвания вреди ли ехографското изследване на бебето. „Резултатите са на базата на извършени 2–3 прегледа за 9-те месеца. Оказва се, че 
се увеличава леворъкостта при момчетата
През последните години все по-модерни станаха 3D и 4D ехографите. Примамливите реклами на частните клиники, в които се извършват прегледи с модерните апарати, се появяват навсякъде. „Добре е бъдещата майка да знае обаче, че по време на ултразвуковото изследване целта на лекаря е да види как изглежда бебето – неговите структури. При бременност без усложнения това без проблем може да се установи и с 2D ехограф. От изключително значение е професионализмът на специалиста, който прави изследването. 3D и 4D ехографските прегледи помагат на бременната да види детето, да си го представи как изглежда вътре в утробата. Това е емоционално събитие,  което всяка бъдеща майка иска да преживее. Все пак от медицинска гледна точка 3D и 4D ехографията не е наложителна във всички случаи. Тя има и някои допълнителни предимства. Например дава възможност информацията от прегледа да се съхрани и при по-усложнените случаи лекарят да се консултира със свои колеги”, обяснява доц. Димитрова.

Макар и по-рядко, освен до ултразвуково изследване „през корема” (трансабдоминална ехография), лекарите прибягват и до изследване с влагалищна сонда (трансвагинална ехография). Съществуват редица показания за използването на този метод. Той е предпочитан в първите три месеца на бременността, защото с него се  „виждат” много повече детайли, отколкото при трансабдоминалното изследване. В по-късните срокове на бременността този метод на изследване се прилага при определено разположение на плода в матката, ако бъдещата майка е много пълна, когато трябва да се измери дължината на маточната шийка или когато има съмнение за т.нар. предлежание на плацентата (плацента превия). Изследването с вагинален ултразвуков трансдюсер не е опасно и не може да предизвика аборт. То трябва да се направи когато и колкото пъти лекарят прецени”, казва доц. Димитрова.
Лекарката обаче признава, че не обича израза „всичко с бебето е наред”. А един от въпросите, които й задават най-често родителите, е: „С бебето всичко ли е наред?” Въпреки че технологиите са толкова напреднали, а специалистите са добре обучени, 
чрез ултразвука се виждат само структурите на малкото човече
 външни и вътрешни. „За съжаление при бебето може да има десетки други скрити заболявания, които не се отразяват на външния му вид и нормалното анатомично устройство. Това се случва рядко, но риск съществува. Затова и никога не мога категорично да кажа, че бебето е напълно здраво”, споделя лекарката. Тя обаче подчертава, че ограниченията са валидни за всички други методи в медицината. За успокоение на родителите доц. Димитрова твърди, че през последните години не се забелязва повишение на честотата на аномалиите при децата. „С напредването на технологиите ние по-рано откриваме проблемите, но броят на бебетата със сърдечни аномалии или със синдрома на Даун не се увеличава”, казва доц. Димитрова. Тя съветва бъдещите майки да не прекаляват с изследванията. „Бременността не е болест. Бъдещата майка трябва да потърси добър център с квалифицирани специалисти, за да направи трите задължителни прегледа с ехограф. Те са напълно достатъчни, за да е спокойна, че растежът и развитието на бебето й са нормални. Ако има повишен риск за някое конкретно усложнение, може да се наложат и допълнителни тестове, но не бива да се стига до крайности. От значение е бременната да се радва на 9-те месеца, предшестващи раждането на детето, а не да ги прекара в здравни заведения”, допълва лекарката.

Мая Ковачева


Всеки месец на преглед?
54.5% от бъдещите майки смятат, че е нужно да ходят всеки месец на ехографски преглед. Това сочи проучване на сайта на „9 месеца” – www.9m-bg.com  Почти наполовина по-малко – 22.1%, са на мнение, че лекарят е този, който ще прецени необходимостта от това изследване и ще каже кога и как то да се направи. Едва 13.9% смятат, че 3 ултразвукови прегледа са напълно достатъчни. Има и такива (5.6%), според които е добре да се направят минимум 5 ехографски изследвания, а други (3.9%) пък са на мнение, че е най-добре в хода на бременността те сами да преценят колко да са тестовете.