Физиологичните промени, които в началото на бременността настъпват в организма на жената, неизбежно влияят и върху състоянието на зъбите. През 9-те месеца кое е позволено за бременната и кое не при грижата за зъбите?

Нащрек за кариеси
През бременността голяма част от калция в костите и зъбите на жената се извлича, за да подпомогне развитието на костната и зъбната система на бебето в утробата. Това намалява устойчивостта на емайла и се превръща във фактор за появата на кариеси.   


При гадене, особено характерно през първите месеци на бременността, често зъбните повърхности се атакуват от стомашен сок, съдържащ солна киселина и различни ензими. Това допълнително влияе негативно върху зъбния емайл. В резултат честотата на кариесите се увеличава два и дори три пъти.
За да намалите риска от кариес, използвайте вода за уста, съдържаща флуор. Можете да се обърнете и към специалист, който да покрие зъбните повърхности с флуорни лакове и пасти, и да приемате допълнително калций, но само по предписание на вашия акушер-гинеколог.

В никакъв случай не оставяйте кариесите нелекувани от страх, че с посещението си при стоматолога ще навредите на вашето бебе. Ако отложите срещата си със зъболекаря за след раждането, можете да си навлечете голяма беда.
Възможно е кариесът да прерасне в пулпит – възпаление на нервните и кръвоносните съдове на зъба, и дори в периодонтит – възпаление на костната тъкан около зъбните корени. То може да премине и в меките тъкани и да се стигне до по-тежки възпалителни процеси – абсцеси. Те протичат с непоносима болка, подуване и зачервяване на засегнатото място. Засягат сериозно общото състояние на организма. В резултат може да възникне и интоксикация, която да повлияе негативно и на бебето в утробата.
Все пак, макар и изчакването да е опасно, ако случаят не е спешен, най-добре е лечението да се провежда през второто тримесечие на бременността.
Абсцесите се лекуват задължително в болница, като се следи общото състояние на майката и на детето. Лечението се води от хирург при консултации с акушер-гинеколог.

„Да” на упойката
Противно на някои мнения, лечението на зъбите през бременността е желателно да се провежда под упойка. Доброто обезболяване намалява риска от нежелани странични реакции (най-често поява на контракции). За целта се използват упойки без адреналин. В случай обаче, че пълното обезболяване не може да се постигне с такава упойка, може да се използват обезболяващи с адреналин, но само след консултация с акушер-гинеколога, наблюдаващ бременността. Това е допустимо, защото количеството на адреналина, който се отделя в организма на бременната при болка, многократно надхвърля това в упойката.

Вето на рентгеновите снимки
Обикновено при лечение на канали в корена на зъба (при пулпит и периодонтит) е задължително да се направят поне две рентгенови снимки за оценка на първоначалното състояние и на пълнежа. През бременността обаче това е противопоказано. Дължината на каналите се определя с т.нар. апекс-локатор (специален апарат). Зъбът временно се затваря с цимент, а след раждането каналите окончателно се запълват и се поставя постоянната пломба.
Има случаи обаче, когато снимката е абсолютно наложителна. Тогава тя се прави единствено в рентгенови кабинети, които осигуряват на бъдещата майка оловна престилка, спираща проникването на рентгеновия лъч към бебето в корема.

Когато се налага…
Ако някой зъб сериозно ви измъчва, не е противопоказано да го извадите през 9-те месеца. Това става задължително с помощта на обезболяване. След това раната се зашива поради риск от продължително кървене, характерно за бременността. Задължително е да се поддържа много добра хигиена, за да се избегне вторично замърсяване на раната. За целта ефикасна е  антибактериалната вода за уста.
Поставянето на мостове и корони също не бива да се отлага, ако липсват други противопоказания, тъй като в противен случай се нарушава нормалното дъвчене, стига се до пренатоварване на едни зъби и мускули и липса на натоварване на други.

Отложете избелването
Избелването на зъбите е абсолютно противопоказано през 9-те месеца, тъй като се прави с гелове, съдържащи киселини, и така допълнително се уврежда и без това податливият на кариеси емайл. Поставянето на имплантати също е добре да стане след раждането.
Това, което можете да направите, докато чакате вашето бебе да се роди, е ако имате желание, да си поставите зъбни украшения като камъчета и фигурки. Те се лепят директно върху зъбната повърхност, като не се налага изпилване на зъба.
Не е желателно да започнете и ортодонтско лечение (корекция на положението на зъбите), тъй като то може да е доста болезнено и дискомфортно, а чувствителността към болка при бременните е изострена. Освен това поддържането на хигиената е затруднено, което увеличава риска от развитие на кариеси.

Д-р Велизара Николова
стоматолог