Бременността е период, в който нуждата от витамини и минерали за женския организъм значително се повишава. Дали обаче днешните бъдещи майки не са склонни да се предоверяват на витаминните препарати от аптеката?

Взимате капсула с комплекс от десетки витамини и минерали, и сте спокойна, че сте изпълнили задачата си за деня да се „храните здравословно и разнообразно“. Често витаминното хапче има сугестивен ефект, който успокоява бъдещата майка, че то е идеалното средство на корекция на минусите в хранителното й меню. Според интернет анкета на „9 месеца“ над 50% от бъдещите майки взимат витаминен препарат –  38.1% по лекарска препоръка, а 12.4% по собствено решение. Все пак 47.5% от бременните смятат, че не е нужно да приемат витамини под формата на таблетки, освен фолиева киселина. Необходими ли са наистина витамините на хапчета, при условие че бъдещата майка не страда от дефицит на някой витамин или микроелемент? За да коментира спорната тема, „9 месеца“ потърси д-р Александър Калчев – акушер-гинеколог в столичния медицински център „Репробиомед“, лектор в С „9 месеца“ на училище.„За“ или „против“
„За съжаление твърде малко са проучванията в световен мащаб, които дават отговор на въпроса, дали от приема на витамини и минерали под формата на таблетки през бременността категорично има полза. Все пак съществуват изследвания, които доказват, че всяка бременна се нуждае от допълнителен прием на фолиева киселина като превенция срещу дефекти на невралната тръба при бебето.  Най-скорошно проучване на учени в Австралия за пореден път го потвърждава. Препоръчително е допълнителният прием на фолиева киселина да започне 1–2 месеца преди зачеването и да продължи през първото тримесечие на бременността. Също така има и клинично значими резултати, които сочат нуждата от допълнителен прием на йод от бременните в райони, в които има йоден дефицит. Според същото проучване допълнителният прием на витамин D също влияе благотворно през 9-те месеца”, обяснява д-р Калчев. Трябва да се има предвид обаче, че както недостигът, така и свръхнатоварването с някои витамини крият рискове през 9-те месеца. Например свръхнасищането с витамин D може да затрудни преминаването на бебето през родилния канал. Още по-големи рискове за бременната крие прекаленият прием на витамин А – той може да доведе дори до малформации при плода.

Витамини за зачеване...
„В нашия център идват пациентки, които имат проблем със зачеването от неизяснен произход. Изследване, свързано с жените с репродуктивни проблеми, показва, че допълнителният прием на витамини от група В, на цинк, желязо, селен и магнезий подобрява нивото на прогестерона в женския организъм и повишава шанса за зачеване и за имплантиране на ембриона в матката. Резултатът е по-голям процент жени, които са забременели и са родили здрави бебета“, отбелязва лекарят.


Когато бременността протича безпроблемно...
Каква обаче е препоръката на акушер-гинеколога при едни нормално протичащи 9 месеца? „Витаминните препарати са удобни за бременната, но те не могат да заместят балансираното хранене. Да се приемат необходимите витамини само в техния природен вид – това е съвременната тенденция! Затова в практиката си избягвам да препоръчвам витамини и минерали на таблетки на бъдещите майки, чиято бременност не е рискова. Вместо това я съветвам да се храни разнообразно, като включва в менюто си много зеленчуци и плодове, типични за сезона“, обяснява лекарят. Според него достатъчно е бременните чрез храната да си набавят и необходимите микроелементи като селен, цинк, магнезий и др.

Витаминните препарати са удобни за бременната, но те не могат да заместят балансираното хранене.

Риск от желязодефицитна анемия?
Известно е, че през 9-те месеца нуждите от желязо значително се повишават. В този случай задължително ли е бъдещата майка да приема желязо на таблетки с профилактична цел? „През 9-те месеца физиологичният спад на хемоглобина е нещо нормално. Чрез редовните лабораторни изследвания на хемоглобиновото ниво лекарят е този, който преценява дали се налага допълнителен прием на желязо на таблетки, или не“, категоричен е акушер-гинекологът. Сериозен железен дефицит още от началото на бременността се улавя сред някои бременни от по-рисковите социални групи вследствие на еднообразно и непълноценно хранене. Дефицитът се среща и при жени, които зачеват твърде скоро след последното си раждане. В тези случаи организмът не е успял да възстанови запасите си от желязо.

Сандра Керелезова

 

Усвояват ли се оптимално?
Безспорно витамините и минералите, приети чрез храната, се усвояват най-пълноценно от организма. Ако все пак лекарят ви препоръча да вземате витамини и минерали на таблетки, предпочитайте онези продукти, на чиито етикет са посочени източниците, от които са извлечени полезните вещества (от плодове, мая, билкови растения, зърнени култури, рибено масло и т.н.), а не само химическите названия на витамините (например за аскорбинова киселина). Витамините от натурални източници се различават и по това, че са с по-неприятен мирис и с по-висока цена.


Хранителните добавки – все по-популярни
Проучване сред бъдещи майки, посещаващи лекциите на С "9 месеца" на училище, показва, че освен витамини и минерали на таблетки, доста от тях приемат и някои хранителни добавки като водорасли, млечен протеин, омега-3 мастни киселини, пшеничен зародиш, пчелен прашец и др.