Бебето вече е факт. С него обаче идват и безсънните нощи и отруденото всекидневие. Често почти 24-часовият маратон съсипва майката и напълно естествено е самочувствието й да е под нулата. Дори да е имала късмет следродилната депресия да не я споходи, безгрижието и купонджийското настроение като че ли са завинаги в миналото.


Вземете се в ръце! Проявете воля и стъпка по стъпка върнете момичето, което доскоро бяхте...

Не се стряскайте от свръхкилограмите
Не предприемайте диети дори ако и след раждането прибавите някой и друг килограм. Гладуването е особено вредно, ако кърмите – млякото ще намалее, хранителните му качества ще се влошат, а вредните вещества в него ще се увеличат. Добре е да знаете, че при драстични диети за отслабване от мастната тъкан на организма се отделят токсични продукти.
При кърменето се изразходват калории и обикновено това помага още през първите шест месеца теглото на кърмачката да се намали. По-лесно ще редуцирате килограмите, ако редовно правите гимнастика. Разходките с количката също стопяват тлъстинките...

Помогнете на кожата
Преразтеглената кожа ще стане отново гладка и еластична чрез леки масажи, които тонизират кръвоснабдяването й. Всеки ден отделяйте по десет минути за това. Започвайте масажа с мека четка от стъпалата и продължавайте с кръгови движения нагоре. За стягане на кожата на корема ефективен е “търкалящият” масаж. За целта “търкаляйте” хванатата между палеца и показалеца кожна гънка по посока към пъпа. Накрая намажете с кръгообразни движения цялото тяло с крем или с масло за тяло.

И лицето иска внимание
След раждането често кожата на лицето става по-суха. Тя се освежава чрез пилинг, последван от овлажняваща маска. Използвайте плодове, краставица, зехтин и пр. Намазвайте лицето и го оставяйте така за около 15-ина минути – винаги щом се отвори малко “прозорче” за вас.
Ако пигментациите от бременността все още “украсяват” лицето ви, заличете ги с коректор или с фон дьо тен.

Пийте много течности срещу запека
За съжаление и след раждането запекът продължава да е досаден проблем. Той не само че не изчезва веднага, но понякога дори се влошава. За да улесните дефекацията, изпивайте най-малко по два–три литра вода или чай дневно. Яжте богати на целулоза храни – пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, които обаче не образуват газове. Червата се тонизират от повече движение и от лек масаж на корема под пъпа по посока на часовниковата стрелка.

Плачете на воля
След първия порив на щастие много млади майки в продължение на дни и седмици след раждането са готови да плачат безутешно. Причината отново е хормоналният дисбаланс. Върху настроението отрицателно се отразяват и хроничното недоспиване, чувството за тежката родителска отговорност. Не преглъщайте сълзите, когато те напират. Не се старайте да сте свръхчовек, който за околните е вечно щастлив. Сигурно само след няколко дни желанието за плач ще изчезне. Около 10% от родилките развиват следродилна депресия, която изисква лечение от специалист. За останалите 90% плачът е нещо като спешна терапия.

Не се потискайте, ако сексът е бреме
Ако имате желание с партньора си за секс, няма пречки да го правите и скоро след раждането. Най-често родилките не копнеят за интимни контакти през първите седмици след раждането – заради болки от шевовете или заради голямото изтощение и умора. Доста татковци също се въздържат през този период. Най-добре е да поговорите откровено с вашия партньор. Сексът е нещо повече от полово сношение! Ако отношенията между вас са в ред и разпределението на задълженията около детето е справедливо, т.е. таткото също се включва активно, възвръщането на секса е въпрос на близко бъдеще.

Не е време за гости
Роднини и приятели тръпнат да видят новороденото – едва сте се прибрали от родилния дом и те вече звънят сияещи на вратата. Тези посещения скоро могат да се превърнат в непосилно бреме за вас. Не се корете, че сте невъзпитана, ако отказвате гостоприемство. Бъдете твърда и деликатно охладете ентусиазма на нетактичните роднини и близки.

Приемете временно хаоса
Ако преди раждането животът ви е бил подреден до най-малкия детайл, вече всичко около вас ще е подчинено на бебето. Не забравяйте, че то усеща, когато не му се отдавате изцяло и мислите ви са тревожни заради несвършената домакинска работа. Това се отразява зле на човечето, то суче разсеяно, често плаче и е кисело. Затова през първата година забравете домакинския перфекционизъм. В противен случай бързо ще изчерпите енергийните си резерви. А от това ще страдате не само вие, но и малкото съкровище.

Търсете помощници
Грижите за детето стопяват силите и енергията, особено ако не съжителствате с партньор, на когото можете да разчитате. Затова не отказвайте на близките си предложението им за помощ. Сама се обръщайте с молба за това към роднини, приятели или съседи. Откъсването за час-два от детето ще ви помогне хем да свършите нещо неотложно, хем да си поемете дъх и да се почувствате себе си...

Не се превръщайте в робиня
Преди да родите, сигурно сте работили, общували с колеги, приятели. След появата на бебето изведнъж се озовавате в пълна изолация – сама с бебето. Единственият събеседник често е партньорът. Той пък обикновено се връща уморен от работа и съвсем не му е до приказки и мили думи. А вие искате да излеете пред някого насъбралите се вълнения – положителни и отрицателни. Не чакайте да ви налегнат мрачни мисли, поемете инициативата и потърсете други майки от градинката или парка, с които имате общ език. Организирайте заедно празненства, обменяйте опит по отглеждането на децата. Когато обаче тази компания започне да ви отегчава или изнервя, намирайте начин да се изолирате от нея. Ползвайте я само ако се чувствате изключително самотна и неразбрана.

Светът е за двама…
Бдете над партньорството си, за да не се загубите един друг между мокрите пелени и изваряването на биберона. Отделяйте през седмица една вечер само за двама ви. Това може да е само един час, който да прекарате на чаша вино.

Търпеливо изчаквайте майчиното чувство
Не се измъчвайте от угризения, ако в началото не преливате от майчино умиление. Обичта към детето не идва по поръчка. За да се развие, е нужно време. Тепърва ще се привързвате към бебето.

И аз съм човек!
Ще сте добра майка само ако мислите и за себе си. Най-късно през втората година, когато вече няма да кърмите детето, би трябвало редовно да отделяте време за себе си. Срещайте се с приятелки и се отдавайте на дейности, които ви тонизират и изпълват със самочувствие! Така ще се разтоварвате и ще сте по-пълноценна майка.