Знаете ли, че още от 7-ата гестационна седмица (г.с.) бебето в корема ви вече мърда, но то е толкова миниатюрно, че не е възможно да усещате неговите движения.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Обикновено за първи път бъдещите майки получават реални “сигнали” за живот от бебето си около 20–22-рата г.с. (при повторна бременност около 16–18-ата г.с.).


При втора или следваща бременност движенията на бебето се усещат по-рано. Причината е, че мускулите на матката вече не са толкова стегнати, а и бъдещата майка има опит в разпознаването на помръдванията на плода. Колко скоро ще усетите ритничетата на мъничето, зависи и от теглото ви и от разположението на плацентата.

Първите “сигнали” приличат на пърхане на пеперуда, гъделичкане, много нежно потупване или почукване, а по-късно са като промушване. Постепенно то започва да рита като малък футболист.

В началото на бременността помръдванията на бебето са малко и не много чести. Понякога нощем то е много игриво, а на следващата сутрин съвсем спокойно и от него няма “вести”. Към 28-ата г.с. обаче движенията му стават все по-силни и по-чести.
Няма смисъл да се сравнявате с други бременни жени, тъй като всяко бебе е различно по своята активност и развитие. Някои в определени периоди са много кротки и спокойни, други – много дейни. Не е вярно твърдението, че когато майката много работи през деня, бебето в утробата й си почива. Ако има такива случаи, могат да се обяснят с това, че когато бременната е твърде заета, не се вторачва в корема си и забравя да следи дали бебето мърда, или не.

Случва се бебето да се активизира, ако мама е в стрес. Нейният организъм му изпраща адреналин, който преминава през плацентата. Ако сте напрегната и гневна и усетите честите ритничета на мъничето, бързо се успокойте, легнете и починете поне половин час.
Добре е след 28-ата г.с. един или два пъти дневно да се концентрирате и да проверявате колко често се движи бебето. Пребройте движенията му – те би трябвало да са около 10 на всеки 12 часа. Тези бременни, които не усещат движенията на плода, имат нужда от редовно наблюдение, за да са спокойни, че с бебето всичко е наред.

Незабавно се свържете с вашия лекар, ако в продължение на 10 часа липсват помръдвания или пък са през много големи интервали. Не се тревожете обаче излишно. Понякога бебето заема друга поза, но за спокойствие се консултирайте с лекаря.
Не е вярно, че с приближаването на термина бебето се укротява и дори спира да мърда. Ако нямате сигнали от него, споделете с вашия лекар.

“9 месеца”