Фолиевата киселина, позната още като витамин B9, е изключително важна за бъдещите майки и жените, които планират бременност. Тя е необходима за образуването на плацентата, както и за правилното развитие на новороденото бебе. Именно витамин B9 помага за формирането на гръбначния стълб и мозък. Участва в изграждането на тъканите и в производството на ДНК на ембриона в началния стадий на бременността. Дефицитът му се свързва с около 70% от най=честите аномалии на гръбначния стълб и с 10% от спонтанните аборти. Молекулата на фолиевата киселина e много чувствителна към промените в температурата, бързо се разпада и не може да бъде „складирана“ в човешкия организъм за дълго време. Това налага витаминът да се приема ежедневно чрез храната. За да се избегне недостигът му, всяка бременна жена трябва да приема дневно около 400 микрограма или повече (по преценка на акушер-гинеколога) фолиева киселина. Добре е допълнителният прием на фолати да започне 1­–2 месеца преди зачеването и да продължи по време на бременността и няколко месеца след нея. Разбира се, всичко е изключително индивидуално, поради това на бази изследвания и други здравословни фактори, вашият лекар ще реагира според ситуацията. Не се сравнявайте с други бременни приятелки – 9-те месеца са различни при всяка жена, слушайте специалистите и се доверявайте на одобрени от тях информационни канали. Препоръчително е вземането на фолиева киселина на таблетки да се съчетава и с богато на витамини меню. Кои са храните, съдържащи голямо количество витамин B9?

Tелешко месо

Подходящо е за консумация по време на бременността, тъй като е изключително богато на фолиева киселина, лесноусвоимо желязо, цинк и протеини. Само една порция (около 200 г) покрива дневните нужди от витамин B9.

Бобови растения

Всички бобови – фасул, грах, леща, са богати на витамин B9. Сред отличниците обаче е лещата. В една купичка леща се съдържат приблизително до 280 мкг фолати. Освен това лещата доставя и други важни за периода на бременността хранителни вещества, като желязо, фибри, бавноусвоими въглехидрати.

Зеленолистни зеленчуци

Названието на фолиевата киселина всъщност произлиза от гръзката дума за листо (folium), тъй като зеленолистините зеленчуцу са богати на витамин B9. Пресният спанак и брюкселското зеле са сред първенците по съдържание на фолиева киселина. В 200 г бланширан спанак има около 180–200 мкг витамин B6.

Цитрусови плодове

Освен че съдържа около 55 мкг фолива киселина, един портокал задоволява и почти цялата дневна нужда от витамин C. Това го прави идеална закуска между храненията по време на бременността. В една чаша прясно изцеден сок от портокал,мандарина или грейпфрут има между 75 и 90 мкг витамин B9.

Ягоди

Ягодите са добър източник на минералите калии, желязо и магнезий, но освен това са богати и на фолиева киселина. Около 150–200 г ягоди осигуряват препоръчителната дневна доза за вещества, каквито са флавоноидите, антоцианидите и елаговата киселина – естествен антиосксидант, който забавя стареенето, подобрява работата на мозъка и повишава имунитета.

Аспержи

Те са подходяща храна през 9-те месеца заради съдържащите се в тях големи количества антиоксиданти и фолиева киселина. Освен това те са нискокалорични и лесносмилаеми зеленчуци.

Броколи

В зависимост от това как са приготвени, 125 г броколи съдържа между 30 и 100 мкг фолати. Зеленчукът доставя още калций и антиоксидантните витамини А, C, E. Броколите стимулират естественото детоксикиране на организма, което е особено важно през 9-те месеца.

Авокадо

Определено може да го наречем „една от най-полезните храни през бременността“. В една чаша на нарязано на резенчета авокадо се съдържа 90 мкг фолиева киселина. Също като мазната риба и орехите, то е богато на омега-3 мастни киселини, които подпомагат развитието на мозъка на нероденото бебе.