Преди да забременеете, вероятно сте се задоволявали с някои прости храни, предимно от зеленчуци и плодове, поемали сте много течности и сте избягвали чипс и шоколад. Сега обаче, когато трябва да се грижите за двама, някои от тези правила са подходящи, но има и други, които трябва да усвоите.
 
Не яжте за двама
Всъщност не е необходимо да ядете повече от обичайното през първото тримесечие. През второто са ви необходими допълнителни 1400 килоджаула (1 килоджаул = 0,238 килокалории), а през последното тримесечие се нуждаете от допълнителни 1900 килоджаула.
Старайте се да пресмятате поетата храна и да избягвате високоенергийни, но нискохранителни сладки и мазни храни.
 
Допълнителни вещества
Най-важните са фолати, желязо и йод.
-                     Допълнително поемайте 400 микрограма фолиева киселина дневно и храна, богата на фолати, най-малко един месец преди зачеването и през първите три месеца на бременността. Така ще намалите риска от увреждания на невралната тръба.
-                     Препоръчва се да приемате 150 микрограма йод всеки ден за правилното развитие на мозъка на бебето.
-                     Нуждаете се и от достатъчно желязо за избягване на железен недоимък и анемия. Освен евентуално набавяне на желязо под формата на медикаменти, необходимо е да поддържате нивото му с богати на желязо храни като червено месо, зеленолистни зеленчуци и зърнени храни.
 
Яжте повече риба
Рибата, особено тлъстата, е важна храна за бременните, тъй като съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, необходими за развитието на централната нервна система на бебето. Поради притесненията от повишено ниво на живак в някои риби съществуват противоречиви препоръки за безопасното им количество в храната. Препоръчват се 2–3 порции риба седмично – сьомга, скумрия, херинга, сардини, които са богати на омега-3 мастни киселини. Не се препоръчва яденето на сурова риба.
 
Яйцата
Богати на протеини и на важни хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселени, яйцата са важна съставна част от храната за бременните. Съществува малък риск от яйца, заразени със салмонела, поради което се препоръчва продължителна топлинна обработка на яйчения белтък и жълтък преди консумация.
 
Ограничете кафето
Разрешава се пиенето на кафе с мляко сутрин, но е препоръчително количеството на кафето да се намали, тъй като високото съдържание на кофеин може да причини аборт или преждевременно раждане. Бременните не бива да приемат повече от 200 мг кофеин дневно, което се равнява на три чаши разтворимо кафе, една чаша еспресо или четири чаши средно силно кафе.
 
Избягвайте деликатесите
В тях може да се съдържа бактерията листерия, която причинява тежко грипоподобно заболяване. Ако попадне в плода, листерията може да предизвика аборт или преждевременно раждане.
Забранени деликатеси са пушена сьомга, салам, шунка, пуешки и пилешки пастет. Винаги обработвайте топлинно достатъчно дълго домашно приготвяните месни продукти.
Сирената като камембер и рикота също са рискови за заразяване с листерия, затова ги избягвайте, освен ако не са обработени топлинно над 65 градуса, например в пици.
 
За здрави кости
Бебетата се нуждаят от калций за развитието на скелета и зъбите, затова приемайте нужното количество с храната. Препоръчва се да приемате най-малко 1000 мг калций дневно, които се съдържат в три порции млечна храна (узряло сирене, кисело и прясно мляко).
 
Гаденето, киселините и запекът са само някои от неприятните придружители на бременността, които могат да се облекчат от приемането на подходяща храна. Гаденето през първото тримесечие може да е по-тежко, ако стомахът ви е празен. Опитайте да се храните с малки количества на чести интервали, хапвайте пълнозърнест тост или крекери. Джинджифилът също е ефикасно средство срещу гаденето, приеман като чай или добавян в домашно приготвяната храна.
Хормоналните промени през бременността могат да причинят неприятен страничен ефект под формата на запек. За да си помогнете, яжте храни, богати на фибри – бобови варива, ядки, семена и много плодове и зеленчуци.
 
С напредването на бременността паренето и киселините са чести оплаквания. Мазните и пържените храни, както и кафето могат да ги влошат. Опитайте се да поемате по-малки количества храна по-често и прекарвайте известно време седнали след хранене. Може да консумирате и повече течни хранителни напитки като зеленчуков