Детето отново е с хрема, болки в гърлото, температура. Вижте какво ще облекчи оплакванията му.

Малките боледуват от различни инфекции около десет пъти в годината. Звучи пресилено, но е вярно. Само през периода на кърменето обикновено има спокойствие. Дължи се на антителата, които детето получава чрез майчиното мляко и които укрепват имунната му система.

Най-късно в яслите или в детската градина обаче децата са нападнати от простудни вируси. Детските заведения са истински тренировъчни лагери за имунната система. Затова през този период предпазването е особено важно – пълноценно хранене, редовни разходки на чист въздух, избягване на пушене в присъствие на детето.

Какво помага при хрема

Може да е вследствие на сухия въздух в жилището или на хрема, но носът на малкото отново е запушен. Препоръчително е да се овлажнява въздухът в помещенията, за да не изсъхват лигавиците. При продължителна хрема помагат отбъбващи капки за нос без консерванти, които се капят три пъти дневно преди сън. Капките не трябва да се прилагат по-дълго от седмица, за да не се увредят лигавиците.

Могат да се употребяват и спрейове за нос на основата на морска сол. Те отнемат излишната влага от набъбналата носна лигавица и улесняват дишането.

Какво облекчава кашлицата

Кашлицата може да е мъчителна, особено нощем. В никакъв случай обаче на децата не бива да се дават потискащи кашлицата или отхрачващи средства за възрастни. При продължителна простуда може да се стигне до пневмония. Различават се два вида кашлица:

-              Суха дразнеща кашлица, която се появява в началото на простудата. Тя се причинява от възпаление на бронхиалната лигавица и измъчва децата, особено нощно време. Употребяват се сиропи на растителна основа, които са пригодени и за кърмачета.

-              Дълбока кашлица със секрети, която се развива от задържащата се в бронхите слуз. Слузта се изтласква навън чрез кашлица. През този период децата се нуждаят от средство, което спомага за отделянето на слузта и отхрачването й. То не трябва обаче да се дава непосредствено преди сън, тъй като ще усили кашлицата. Понякога вместо медикамент помага и даването на повече течности на детето за отделяне на слузта. Препоръчва се чай от мащерка с мед. Помага и изпитаното средство на баба – смесват се ситно нарязан лук и мед в пропорция едно към едно и от сместа след престояване една нощ се дават малки количества с лъжичка. Това не се препоръчва за деца под една година – медът съдържа понякога бактерии, които могат да причинят увреждания на червата и трудности в гълтането. Кърмачетата не трябва да приемат и медикаменти с ментол, които могат да нарушат дишането.

Какво облекчава болките в ушите

Болките в ушите обикновено настъпват внезапно и често са придружени от повишена температура. Най-малките се държат за ухото и плачат непрекъснато, по-големите се оплакват от болки. Най-често оплакванията отшумяват за два до пет дни. Нужен е преглед от специалист. Препоръчителни са и отбъбващи спрейове за нос, които спомагат за достъпа на въздуха до ухото. Рядко се налага употребата на антибиотик. Често помага домашното средство – ситно нарязан лук се затопля и поставен в детско чорапче, се слага на ухото (след проверка на температурата).

Какво понижава температурата

Трябва да се знае, че повишената телесна температура не е болест, която трябва веднага да се лекува. Тя показва само, че организмът се бори със заболяване. Родителите могат първо да изчакат или да приложат домашно средство. Ако детето трепери при повишаване на температурата (студени ръце и крака, гореща глава), то трябва да се облече допълнително и да се затопли. Ако температурата спада (топли ръце и крака), детето трябва да се разсъблече и ако се изпоти, бързо да се облее с вода с телесна температура. Свалянето на температурата с медикаменти има смисъл само ако детето има болки или не може да спи. Трябва да му се дават и много течности. Чаша чай и четенето на приказка от книжка с картинки помагат за оздравяването.

Кога да се потърси лекар?

Принцип – Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо

Много симптоми се различават трудно и при най-малките състоянието понякога се влошава много бързо. Родителите трябва да се осланят на интуицията си и да наблюдават състоянието на детето – дали то диша спокойно, суче ли достатъчно, цветът на кожата и лигавиците нормален ли е.

-              Простудата трябва да се излекува за около една седмица. Три дни повишена температура при малките деца (не при новородените) се смята за нормално. Ако след тях температурата не спадне, трябва да се потърси лекар.

-              Обриви с температура може да говорят за класическа детска болест. При записване за преглед съобщете на лекаря, за да не чакате в пълна чакалня. Обривите непосредствено след повишена температура често отшумяват бързо и показват края на заболяването.

-              Грипът започва внезапно с болки в крайниците и главата, висока температура, отпадналост и болезнена кашлица.

-              Пневмонията започва често с висока температура и затруднено дишане. Ако се чуват шумове като при чаша с газирана вода, по-добре е да се потърси лекар. При това не е задължително кашлицата да е особено силна, по-често е пристъпна.