Възможно ли е да родите без болка? Отговорът е „Да”. Сигурно се чудите как ще стане това, след като сте чули какви ли не ужасяващи истории за продължително и болезнено раждане. Преди обаче да се запознаете с тайната, трябва да разберете защо ще се мъчите през тези 7–8 часа, докато се запознаете с вашето бебе.

Малко предистория
По време на еволюцията костната система на човека се е променяла, той се е изправил, започнал е постепенно да ходи на два крака, но тазът му се смалявал. Така се е наложило да се намери баланс между размерите на бебето и размерите на таза при жената. Днес, за съжаление, хората раждат много по-трудно от животните. Организмът на жената трябва да се потруди доста, преди бебето да излезе на бял свят. При контракциите мускулите на матката не получават достатъчно кислород, а липсата му причинява болка. От друга страна, шийката на матката постепенно се отваря. За да пропусне бебето, тя също изпраща сигнали за болка до мозъка. Болезнено е и разпъването на влагалището, през което бебето трябва да излезе. Всички фактори, взети накуп, причиняват неприятните усещания, с които се свързва раждането.

Силата на водата
Може ли да облекчите болката и да направите преживяването по-поносимо? Доказано е, че ако се страхувате или сте напрегната, контракциите ще ви се сторят по-болезнени. Проучвания на бразилски учени показват, че жени, които са посещавали курсове за водна гимнастика преди Големия ден, се справят много по-лесно, когато той настъпи. Оказва се, че упражненията във вода са почти толкова ефективни, колкото упойката – според изследването бъдещите майки, които са практикували водна гимнастика, раждат почти два пъти по-бързо от останалите. Роса Перейра, ръководител на изследователския екип от университета в Сал Пауло, Бразилия, е изследвал 71 бъдещи майки. Половината от тях редовно са правели два пъти седмично водни упражнения. Другата група не са се занимавали с никаква физическа дейност. „Статистиката сочи, че само 27% от жените от първата група са поискали упойка по време на раждането в сравнение с 65% от жените от втората”, казва Перейра.

Водната аеробика
Упражненията през бременността са обект на постоянни обсъждания и дискусии. Има списъци с разрешени и забранени спортни занимания. Бъдещите майки са наясно колко полезно е да се движат през 9-те месеца и да укрепват мускулите и ставите си. Има някои занимания, които драстично намаляват болката и улесняват раждането. Други пък могат да навредят на плода и дори да доведат до спонтанен аборт. „Нашите проучвания показват, че водната аеробика е изключително полезна за бъдещите майки. Тя укрепва мускулите на тазовото дъно, предотвратява болките в кръста и най-вече намалява нуждата от упойка по време на раждането”, твърдят от изследователския екип. Жените, които са практикували водна гимнастика, са в по-добра физическа и психична форма. Те се справят по-лесно с раждането, а след това и с отглеждането на бебето.