За съжаление, няма вълшебна формула, с която детето да се предпази със сигурност от алергия. Въпреки това родителите могат да предприемат някои мерки, с които да намалят риска от алергия при детето – храненето играе специална роля при това.

Здравословно разнообразие вместо ненужен отказ

Така накратко звучат препоръките на специалистите. Преди няколко години на бременните и бебетата се препоръчваше да избягват определени храни като пшеница, яйца или краве мляко. Днес правилата са други. Към имунната система отношението е като към мускулите – тренировката я укрепва. Специалистите предупреждават родителите да не пазят децата от алергия, като избягват определени храни. Предпазването от глутен или мляко без медицинска диагноза не се препоръчва от експертите. Това може да предизвика у децата недоимъчно хранене – ненужното предпазване може да причини повече вреда, отколкото полза.

Ако детето в ранна възраст влезе в контакт с хранителни алергени, това може да има положителен ефект според специалистите. Това показва британско изследване на продукти от фъстъци. Избрани са 640 бебета с невродермит на възраст от четири до единайсет месеца с висок риск да развият алергия към фъстъци. Бебетата са разделени на две групи – едните са хранени с продукти, съдържащи фъстъци, другите – с храни без фъстъци. По-късно бебетата, които са получавали фъстъчена храна, по-рядко са развивали алергия към фъстъци от останалите. Този пример показва, че има смисъл децата отрано да се конфронтират с алергените, отколкото те да се избягват напълно. Това обаче не означава да се прекалява с фъстъчените храни. Важно е децата отрано да свикват с храните, които се консумират в семейството.

Това започва още през бременността. През пъпната връв бебето поема следи от майчината храна. Това е отлична тренировка за имунната система и намалява вероятността по-късно детето да развие алергия към тези храни. Към храните, които са полезни за майката и детето, принадлежат зеленчуците, плодовете и зърнените продукти. Към това се добавят умерени порции млечни продукти и нетлъсто месо и не се забравя два пъти седмично риба. Изследователите предполагат, че тлъстата риба като сьомгата предпазва от алергии.

Майчиното мляко – най-доброто за бебето

През първите четири до шест месеца бебето получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, чрез майчиното мляко. Антителата и имунните клетки гарантират силата на кърмата. Кърменето е най-доброто за бебето през този период – това се отнася както за съдържанието на хранителни вещества, така и за предпазния ефект срещу алергии. За кърмачките се отнасят всичките изисквания като за бременните – храната трябва да е разнообразна и здравословна. Алкохолът и цигарите трябва да се избягват.

Специално мляко за застрашените от алергии бебета

Когато майката не може да кърми, бебето се нуждае от специално мляко за кърмачета. То се отличава от останалото с раздробяването на протеините на по-малки частици. Те не се възприемат от имунната система като чужд белтък, поради което предизвикват по-рядко алергии. Този защитен ефект се проявява особено по отношение на невродермита и трае продължително време. Поради леко горчивия им вкус бебето трябва първо да привикне към тези млека. Ако то не е застрашено от алергия, не се налага да му се дава от тези специални млека.

Да се започне с пюре навреме

Разнообразие вместо отказ важи и тук. Независимо дали рискът от алергия в семейството е висок (сенна хрема, астма или невродермит), препоръките за пюрето са еднакви за всички кърмачета. Първата лъжица се дава между петия и седмия месец, тъй като през втората половина хранителните вещества от млякото са недостатъчни. Освен това пюрето действа като тренировка за имунната система. Организмът привиква бавно към новите храни. Започва се със зеленчуково пюре, по-късно се добавят картофи и месо. Кърмата се замества от пюре, млякото е добавка.

Рибата е полезна не само за бременните и кърмачките, но и за бебешкото пюре. Тя замества един-два пъти седмично месото в обедното пюре. Установено е, че рибата има защитен ефект при невродермит.

Родителите не трябва да се отказват и от глутен – слепващия протеин в пшеницата, ръжта и ечемика. Доказали са го американски изследователи. Малки количества глутен се понасят от бебетата след петия месец, най-добре успоредно с кърменето. Когато детето започне да хваща, може да му се дават сухар или пръчици за задоволяване на любопитството и за трениране на имунната система. Зърнени храни с глутен се дават на бебето в млечно-зърненото пюре (от 6-ия до 8-ия месец) и по-късно в зърнено-плодовото пюре (от 7-ия до 9-ия месец).

Подходящата среда за здравословен живот

Храненето е само основата за намаляване на риска от алергия. Също толкова важна е здравословната околна среда, която трябва непременно да е без тютюнев дим. Специалистите съветват бременните да преустановят пушенето най-малко по време на кърменето. Добре е и таткото да се съобразява с това, че и пасивното пушене е вредно. Ремонтите трябва да се предприемат навреме, за да се избегнат вредните изпарения. Прекаленото хигиенизиране не допринася за предпазването от алергии, напротив – децата в стерилна обстановка са особено застрашени от алергия. За деца, растящи на село, рискът от сенна хрема и астма намалява с 50%.

По-рано се е препоръчвало да не се отглеждат домашни любимци с бебетата. Днешни изследвания показват, че особено кучетата могат да предпазват от алергия. Котките може да се отглеждат, ако детето не проявява признаци на алергия. Добре е преди да се отглеждат домашни любимци, да се проведе консултация с алерголог. При възможност за избор на място за живеене е по-добре да се избере дом в зелена среда, където опасността от алергии е по-малка.

За съжаление, и при спазване на всички тези съвети няма гаранция срещу алергии. Въпреки това усилията си струват – дори да не може да се предотврати, рискът от алергии може да се намали.