Текст: Феодорина Ляскова

„В дългата си практика стигнах до извода, че рядко са случаите на респираторни заболявания, които могат да се повлияят единствено от класическите медикаментозни терапии”, споделя опит проф. Връбка Орбецова, д.м.н., педиатър, специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения и диабет, автор на енциклопедия по интегративна медицина. Много хора във всички възрасти, особено деца и бременни, не могат да се възползват изцяло от лекарствата. Ефектът на класическите средства може да се подсили и ускори с помощта на цярове от народната медицина, утвърдени във времето.

Защо точно респираторните заболявания се повлияват и лекуват толкова бързо с външни немедикаментозни средства? За много от тях се използват лапи, компреси и намазвания, но е впечатляваща скоростта, с която от тях се повлияват респираторните проблеми. Китайската традиционна медицина отговоря на този въпрос. Медицината на бъдещето ще потвърди, че заболяването на вътрешните органи идва отвън навътре. Всички неблагоприятни външни фактори влизат в тялото, като преодоляват бариерата на външните ни енергоинформационни тела. Между кожата и състоянието на белия дроб съществува тясна връзка, потвърдена от Аюрведа, традиционната китайска медицина, индианската и други етномедицини. Научни доказателства потвърждават връзката на белия дроб с кожата и космите. Затова на Изток има диагностика по кожата и космите на тялото, които са в пряка връзка с белия дроб. И като се въздейства на кожата, може да се помогне на белия дроб. Връзката между тях е двупосочна – може да помогне, но и да навреди.

Тясно свързан с белия дроб е и носът. Най-често респираторните заболявания на горните дихателни пътища започват от него. За възрастните е неприятно, но за бебетата може да е и опасно, предупреждава проф. Орбецова. При тях състоянието на носа е от изключително значение за цялостното здраве. Средната му преграда е много важна и тя трябва да е правилна, но при мнозина е изкривена. През нея минава т.нар. от китайците „среден заден нагревател“, който затопля въздуха, преди да попадне в дроба. Вдишването през носа задълбочава отрицателното налягане в белия дроб, при което той всмуква въздуха, който достига до крайните му части – до най-малките бронхиоли.Това е особено важно за децата. С дишането през носа и издишването през устата (правилното дишане) се постига с 20% по-голямо насищане на алвеолите с кислород.

Вдишването през устата е свързано с образуване на полипи, а при деца, които дишат по-често през устата, се развива трета сливица. Според друга теория при дишане през устата по-рано възникват проблеми с щитовидната жлеза. Повлиява се дори умственото развитие на децата – по-добре е да се диша през носа, за да се насища по-добре мозъкът с кислород.

Дишането през устата, особено в по-влажно време или през пролетта, може да провокира алергичен фарингит, ларингит, бронхит.

Лигавицата на носа е покрита с ресничест епител – с малки косъмчета. Когато въздухът преминава през тях, се трие и се затопля допълнително. Дишането е безшумно, защото този ресничест епител и лигавицата не са сухи – слузестата течност, която се отделя дневно, е около 500 г . Тя е лепкава, съдържа вещества, които убиват микробите, и задържа праховите частици върху ресничките. В същото време овлажнява вдишвания въздух и част от нея се изпарява постоянно. Периодично носът трябва да се чисти, защото и мъртвите бактерии отделят токсини. С влизането вкъщи е добре носът да се почисти, да се смърка по-често солена вода и да се прави гаргара с нея.

Нослето на бебетата трябва да се почиства с памучен фитил, натопен в топъл зехтин, поне 2–3 пъти дневно.

 

Приложени върху кожата, външните средства бързо облекчават белия дроб

На кожата може да се въздейства повърхностно, дълбоко и много дълбоко с баня, компрес, лапа. Колкото по-продължително е въздействието и колкото по-плътен е слоят с лечебни средства, толкова по-дълбоко влизат те в кръвоносната система и оттам в белия дроб. Най-добро е съчетанието на външните средства с прием на целебни чайове и отвари.

Според оплакванията – хрема, температура, болки в гърлото, ларингит, фарингит, задух, се прилагат различни средства.

Бани

Те са особено ефикасни при малките деца. За тях е добре да се прави синапова баня.

Компреси

-При висока температура широко разпространен е компресът с вода и оцет в равни части на челото. По-мощен е ефектът му, когато се постави на корема. Лечебните средства се абсорбират най-добре в зоната около пъпа. Компресът се прави с мек памучен плат, потопен в топла течност, за да се абсорбира по-добре. Той се изстисква и се налага върху тялото. Бързо сваля температурата и е подходящ за бременни, които не могат да приемат лекарства.

-Компреси за кашлица се слагат върху гърдите, гърба и корема. При остра начална кашлица много подходящ е компресът с топло, леко подсладено мляко.

-При силна упорита кашлица, която може да предизвика бронхоспазъм, е подходящ компрес с тънък слой затоплена извара, която се поставя между два слоя тензух или марля. Добре е да се добави и малко оцет към нея. Подходящ е при спастична и магарешка кашлица. След като изстине, се затопля отново и пак се налага.

-Друг начин е гърдите да се намажат обилно с мед и да се поръсят отгоре захар или сол на кристали. (Тази рецепта е препоръчвана от Петър Димков.) Върху меда се залепва по-плътна хартия, която се надупчва с дебела игла, за да диша. Отгоре се облича стегната фланелка. Най-добре е компресът да остане цяла нощ. На сутринта се маха, а кожата се почиства с камфоров спирт, който действа загряващо и също лекува. Може и първо да се измие, ако човек се чувства добре.

-Друг компрес е с мас и ситно счукан аспирин (150 г мас с 5–6 аспирина). Обикновено се слага на краката, които първо се потапят в топла вода, за да се подобри кръвообращението и сместа да проникне по-лесно. Отгоре се обуват по-топли чорапи. Ефектът е температуропонижаващ и намалява бронхоспазъма и кашлицата.

-Синапен компрес се прилага при по-малките деца. Могат да се използват и синапени пластири, които подобряват кръвообращението и помагат за бързо преминаване на всякакви възпалителни заболявания.

-Най-популярният загряващ компрес се прави от слой памук, натопен във вода и малко спирт или ракия. Увива се върху гърлото, върху него се слага найлон, за да не потече, и памучна кърпа най-отгоре.

Лапи

Те обикновено се правят с по-гъсти материали и изискват подложка. В прясно мляко се сваряват равни части ленено и синапено брашно до получаване на гъста каша или меко тесто. След като се изцеди, от него се прави лапа, като се поставя между два слоя марля и с нея се увива целият гръден кош. Подходяща е за хора с хронични и обострени бронхити, с мъчителна кашлица. В комбинация с билкова отвара за втечняване на секретите действа много бързо.

- При силно запушен нос и невъзможност да се диша се прави лапа от настърган и изстискан лук, 1 супена лъжица сол и още толкова зехтин на главата, като сместа се поставя върху марля в шапка. Отгоре се поръсва малко царевично брашно, за да попие излишната течност. Покрива се с тънък вълнен плат и се слага шапка на главата. Така се преспива. С две такива шапки хремата се ликвидира.

- Ако хремата не се лекува навреме, може да премине в синузит. Тогава се прави лапа от сварен ориз и 5–6 сварени и смачкани сини сливи. Тя се поставя върху два слоя марля и се налага върху челото за 2–3 часа.

- При синузит се прилага и лечение с топли сварени яйца, които се слагат от двете страни на носа.

- Смлени маслини се смесват с малко брашно и се налагат върху гърлото като лапа между два слоя марля. Тя е ефикасна при подути лимфни възли, които са болезнени.

- При ларингит и спаднал или дрезгав глас се прави лапа от сгъстено в прясно мляко ленено брашно. Слага се още топла върху марля, поръсва се с малко захар и се поставя върху гърлото. Тази лапа е много подходяща за малки деца при ларингит и фарингит.

- При различни миалгии или схващания болезненото място върху гърба се намазва с някаква мазнина, а после с йодна тинктура. Отгоре може да се сложи и друга лапа. Може да се намаже и с мед и да се поръси със сол на кристали.