Бременността е прекрасен и вълнуващ период за всяка жена. С появата на двете чертички възникват и множество въпроси, които не търпят отлагане и подценяване. На първо място това е къде и при кого да следите бременността си? Ако все още не сте избрали доверен специалист или търсите клиниката, която да отговаря на всички ваши изисквания, надяваме се този материал да ви бъде полезен.

Тестът е положителен – ами сега?

След като установите бременност чрез добре познатия уринарен тест, редно е да посетите специалист акушер-гинеколог, който чрез ултразвуков преглед да потвърди положителна сърдечна дейност на ембриона и това, че той се развива на правилното място, а именно в кухината на матката, а не във фалопиевите тръби. Ако цикълът ви се е установил през 28 дни, това означава, че обикновено е възможно да се визуализира плоден сак съвсем ясно около 6-ата гестационна седмица, или иначе казано – около две седмици след датата на очакваната менструация. Ако цикълът ви е удължен на 30–33 дни, положителните сърдечни пулсации ще се визуализират малко по-късно, затова обикновено се изчаква до 8-ата гестационна седмица, преди да се определи бременността като успешна или неуспешна.

Следва…

Ако всичко е наред, лекуващият лекар ще обсъди с вас възможностите за проследяване – оптимизиран или разширен пакет. Добре профилактираната бременност е предпоставка и за безпроблемно раждане. Редовните прегледи и консултации със специалист ще ви гарантират спокойствие и възможност за навременна реакция при нужда. 

След като бременността е установена, при първото посещение при избрания специалист от СБАЛ „Свети Лазар“ ще ви вземат кръв за определяне на кръвна група и Rh-фактор, изследване за сифилис, изследване за хепатит В (HbS Ag), изследване за HIV, хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, МСV, MCH, СУЕ, химически анализ и посявка на урина. Ще измерят телесното ви тегло, артериалното налягане и ще ви издадат майчина книжка – малък паспорт на бременната, където детайлно вашият лекар ще вписва всеки преглед и находка от направените лабораторни изследвания. Ще получите негов директен телефон за контакт, като той ще бъде на ваше разположение през следващите 40 гестационни седмици.

Продължаваме напред

При следващото ви посещение между 11-ата и 12-ата г.с. ви очаква цялостен профилактичен гинекологичен преглед, който включва цитонамазка, влагалищна микробиология, колпоскопия и мануален преглед. Модерната апаратура, с която разполага болница „Свети Лазар“, позволява в реално време да проследим развитието на плода (4D ехография), като при всеки преглед се извършва фетална морфология, което дава възможност да наблюдаваме евентуални признаци на аномалии, проявяващи се в различен срок на бременността. Пациентката получава мемори стик със снимки от всяка консултация. Това е и времето, в което ще обсъдите с вашия лекар възможностите за неинвазивна пренатална диагностика – биохимичен скрининг или друг вид кръвно изследване, което има за цел да установи евентуалното наличие на широк спектър от генетични аномалии – синдром на Даун, на Едуардс, на Патау и т.н. Тези изследвания са препоръчителни при определени случаи като фамилна обремененост, ако бременната е над 35 години или друго медицинско показание.

Около 16–20-ата г.с. се прави високоспециализирано изследване с 4D ехограф, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение. По преценка на лекуващия лекар между 20-ата и 24-ата г.с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

При нормално протичаща бременност прегледите ще се извършват на всеки 4 седмици, като около 22–24-ата г. с. се извършва вторият пакет от планираните лабораторни изследвания.

Финалът е близо

От 28-ата г.с. при редовна женска консултация към ехографските прегледи добавяме и мониториране на детските сърдечни тонове или нон-стрес тест, който ясно показва как се чувства бебето вътреутробно. Доплеровото изследване пък ни дава възможност да проследим процесите при кръвотока на бебето през плацентарната система.

Около 32-рата г.с. ще бъдат планирани и последните изследвания при нормално протичаща бременност заедно със задължителна консултация с интернист, която включва и ЕКГ на бременната.

Дългоочакваният момент

Навлизане в 9-ия месец, или иначе казано – в 36-ата гестационна седмица. Предстои да обсъдите с вашия лекар предстоящото раждане. Ако няма медицински предпоставки, които да изискват оперативно родоразрешение, имате възможност да избирате между естествено раждане, активно раждане, раждане във вода и в присъствието на дула. Присъствието на вашия партньор е напълно позволено, дори желателно. А нашият екип ще направи всичко възможно това да бъде незабравимо изживяване за вас.

Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на бременността. Комбинацията между специално внимание, лично отношение, висококвалифицирани медицински грижи и съпътстващи образователни инициативи помага на бъдещите майки да преминат през своята бременност спокойни за своето здраве и носеното от тях дете и информирани за това, което им предстои. Така 9-те месеца се превръщат от период на повишена отговорност и очакване в период на увереност и радост.