Бременна сте и с нетърпение очаквате деня, в който ще се запознаете с любимото отроче. Редите стая, купувате дрешки, шишета за вода, залъгалки и какво ли още не. Пред повечето бъдещи майки не стои въпросът как ще хранят новороденото, защото те са категорични – с кърма! Според проучване на списание “9 месеца” има и такива (9%), които се колебаят и не искат да кърмят детето си. Притесняват се, че няма да могат да дадат необходимото количество на бебето, че ще разранят гърдите си или пък че ще развалят формата на бюста си. Други просто не са чували какви са предимствата на майчината кърма. Добре е и категоричните, и колебаещите

се бъдещи майки да знаят защо тя е по-полезна

от останалите предлагани на пазара заместители. Редица проучвания показват, че кърмата е благословен коктейл, който съдържа всички необходими за развитието на бебето съставки: въглехидрати, масти, белтъчини, минерални соли и витамини в най-подходящо съотношение. Тази необикновена смесица не само храни бебето точно толкова, колкото му е необходимо, но предпазва и здравето му.


Кърмата започва да действа благотворно още от утробата. Лечебната сила на майчиното мляко се дължи на имунни тела, които никоя индустрия не може да произведе. Те са се образували в организма на жената вследствие на всички болести, които тя е преболедувала. Така всяка

глътка кърма съдържа своеобразна ваксина

например срещу варицела, рубеола или някакво друго инфекциозно заболяване, от което е страдала майката през живота си. Тези имунни тела служат за защитна бариера при кърмачето – те го предпазват от вируси и бактерии или поне ограничават тяхното разпространение в организма му.


В утробата на майката бебето получава своята първа доза майчина ваксина под формата на имунни тела, които му осигуряват защита през първите месеци от живота независимо дали е кърмено, или не. Всяка майка знае, че организмът на новороденото е твърде незрял и ако няма тази защита, лесно може да стане мишена на най-различни болести. Но кърмените бебета боледуват много по-рядко. В първите дни след раждането се образува коластра. Тя е много богата на защитни тела. За щастие повечето български лекари насърчават кърменето и децата имат шанса да поемат тази доза майчина ваксина още след раждането, дори и след това жената да се откаже да кърми.
Ако майката продължи да кърми и след това, ефектът от тази своебразна ваксина е още по-голям. Дори първата капка коластра, която бебето поема след раждането, подобрява перисталтиката на червата и подпомага по-бързото отделяне на мекониума. Това са първите изпражнения на новороденото. С тях се изхвърлят и вредни вещества.
Лигавицата на червата на новороденото също е много незряла и имунната му защита е непълноценна. Кърменето помага на стомашно-чревния път да се развие и укрепне
Ценни белтъчини от майчиното мляко преминават през чревната стена, чрез което подобряват имунитета. Антителата от майчиното мляко осигуряват защитата на чревната лигавица срещу различни алергизиращи белтъци (например протеините на кравето мляко). Проучванията показват, че при дете, което е кърмено повече от 6 месеца, опасността от диарии намалява с 40–50%. А ако все пак се проявят, протичат много по-леко.
Освен че изключително благотворно действа върху лигавицата на червата на бебето, кърмата го предпазва от инфекции на горните дихателни пътища, бронхит или пневмония. При всяко оригване на бебето след кърмене млякото пък образува защитен филм върху лигавицата на носоглътката.
От друга страна, сученето изисква много усилия и кърмените деца развиват челюстната си мускулатура
При гълтане Евстахиевата тръба (каналът между ухото и носа) широко се отваря, при което средното ухо “се проветрява” добре и рискът от възпалението му е значително по-малък.
Доказано е, че при деца, кърмени повече от 3 месеца, опасността от целиакия (хронично разстройство на храносмилателната система) намалява до 75%. При всички тези плюсове още ли се колебаете дали да кърмите детето си?!