След трудното зачеване настъпва ли спокойствие в семейството или тревогите продължават?


Физиологично женският организъм е подготвен за забременяване. Независимо по какъв начин е станало, то води до еднакво натоварване на органите и системите. Затова няма да се спирам на физиологичното протичане на бременността. За него е писано много – особено в “9 месеца”... Повече проблеми може да се създадат, ако се развие дву- или триплодна бременност, но тя е толкова рискова, колкото може да е изобщо многоплодната бременност.

Да си бременна... след АРТ? По различен начин ли преживява събитието двойката, когато забременяването е станало по по-трудния и мъчителен начин – след прилагане на асистирани репродуктивни техники? Има само едно сигурно нещо и то е, че
радостта от новината е голяма
И шокът също! Особено ако бременността се е осъществила след неколкократни предишни неуспешни опити. За двойките с репродуктивни проблеми понякога опитите стават механични и в тях се настанява почти трайно нагласата (особено при жената), че и при поредния опит няма да се получи. И затова изненадата е голяма и понякога тестовете се повтарят отново и отново, за да може резултатът да се затвърди в съзнанието. И новината да се сподели най-напред с лекаря, който е главният съучастник в събитието. Често с по-близкото обкръжение веднага не се споделя. И тук отново се намесва несигурността след изминалото време, изпълнено с несбъднати надежди.

По правило през бременността жената става по-интровертна, занимават я въпроси, свързани с дейността на вътрешните й органи, и онова, което могат да причинят различни заболявания. В този период тя има възможност да изследва и своята емоционалност. Много по-често започва да мисли как да предпазва бебето от неблагоприятни външни въздействия. А когато е имало трудности със забременяването, тези притеснения и емоции се засилват. Страхът, че отново съдбата ще се намеси и ще донесе болка, кара жената в по-голяма степен да е внимателна към организма си и към развитието на бебето. Понякога тя забравя, че то е изложено най-вече на
прякото действие на майчиния организъм
И ако е напрегната, притеснена, това със сигурност се отразява и на него, и на партньора, и на всички, с които общува. Бъдещият татко също участва в процеса, макар и не толкова пряко. Логично е, защото двамата родители заедно създават комфорта и пространството за бебето, което очакват. В този период двойката е щастлива. Една от най-големите грижи на бъдещите родители е да се опази бебето и да не се случи нещо, което може да застраши сигурността му. Ако то се е появило след АРТ процедури, насложеният от тях стрес не отшумява веднага след забременяването. За бременната жена това продължава да е
период на изпитание
Към него се прибавят и обичайните притеснения, вълнения и „хормонални бури”. Какво е добре да се прави, за да се намали влиянието на тревогите и страховете?
Бъдещите родители и особено бъдещата майка, която се предполага, че има доста повече свободно време, могат да се запознаят с подходяща литература и да се подготвят за неблагоприятните моменти през бременността (по възможност да избягват ровене в Интернет сайтове, където някои от жените споделят за неблагоприятен изход от бременността или застрашаващи живота на бебето страхотии от всякакъв характер). Добре е информацията, която се приема, да е от авторитетни източници – книги и специалисти по съответния въпрос. Бременната жена трябва да полага
грижи и за личния комфорт
Защото промяната в нивата на хормоните води и до смяна на настроенията при нея, което не е трайна личностна черта на характера й. Доказано е, че всяка интензивна емоция се отразява и на телесно ниво и бебето я възприема през майчиното тяло. Уместно е през периода на бременността жената да избягва контакти с хора, които чувства, че я натоварват, да не гледа драматични и най-вече с медицинска тематика филми, в които се представят извънредни и тежки случаи. За да се намали ефектът на т.нар. „хормонална буря”, подходящи са приятните разходки с ведра компания, да се приема балансирана храна, да се правят леки физически упражнения. Известно е и положителното влияние на музиката върху впечатленията и емоциите на човека. Бъдещата майка може да си направи записи на любими мелодии, песни, които й създават приятни емоции, да релаксира по време на слушането им или те да звучат като фон, докато се занимава с различни дейности. Специалистите по пренатално възпитание са на мнение, че личността се оформя още в майчината утроба и заниманията на майката през бременността оказват влияние и върху емоциите и формирането на характера на детето. Така например, ако бъдещата майка често е слушала или свирила определена мелодия или пък е чела на висок глас литературно произведение, след раждането си бебето ги разпознава и реагира при изпълнението им.
Едни от основните фактори за притеснения на жената в края на бременността са
ограничаването на социалните контакти и
изолирането от професията
Това може да я накара да се чувства самотна и изоставаща в кариерно отношение. За да се намали този ефект, бременната може да продължи да поддържа контакти с колегите си – чрез Интернет или по телефона, и да се информира за новостите в работата. А общуването с приятелите не бива да прекъсва. Разходките, посещенията на интересни места, на филми с приятели могат да са приятно развлечение за нея, когато партньорът й е зает.
През 9-те месеца важна е и
ролята на бъдещия татко
Той също може да допринесе за развитието на бебчето и за оформянето му като личност след раждането. Някои татковци смятат, че след като нямат пряка физическа връзка с бебето, докато е в майчината утроба, не могат да се свързват с него по друг начин. Това ги провокира понякога да се чувстват изключени от тайнството, в което бъдещата майка е главен участник. Те обаче не бива да се заблуждават за ролята си. Макар и индиректно могат да се свързват с бебето. Техният успокояващ глас, ръцете, които галят корема на мама, носят спокойствие и сигурност на малкото човече. Провеждани са експерименти, в които след установена бурна реакция на бебето в утробата, когато таткото заговори с нежен и любещ глас, това му действа успокоително и то се укротява.
Важна е ролята на таткото и по отношение на комфорта и преживяванията на любимата бременна жена. Когато съществуват любов, разбирателство и подкрепа между бъдещите родители, по-тежките периоди на бременността се понасят по-леко от жената.  Това се отразява добре и на бебчето.
Бъдещите родители не бива да забравят баналната, но вярна максима, че
никой не се е родил научен родител
Колкото по-информирани са, толкова по-спокойни ще са, че ще се справят. Добър помощник е и училището за бъдещи родители. Не е нужно то да е специално за родители на деца, заченати чрез АРТ. Защото доброто родителство зависи единствено от личността на майката и таткото, но в никакъв случай от начина, по който е създадено бебето. А когато съкровището се появи, то със сигурност ще се превърне в най-добрия учител за мама и татко. Ще ги научи на всичко. Достатъчно е да следват внимателно сигналите, които им изпраща, и с любов да разучават неговия език.
Постепенно проблемите около забременяването се забравят. Понякога многото положителни емоции и изморителното ежедневие отвличат вниманието на бъдещите родители, а и човек, когато има две събития, които предизвикват противоположни чувства, преживява тези, които са свързани с по-важното за него събитие. А няма смисъл да се задава въпросът кое е по-важното събитие при бъдещите родители: проблемното забременяване или раждането на детето. Животът на двойката продължава своя ход по обичайния начин, както при всички останали семейства. Защото децата, заченати с помощта на асистирани репродуктивни технологии, са продукт на сливането на майчината яйцеклетка с бащиния сперматозоид – точно както са заченати всички деца .  И те пеят, танцуват, радват се и плачат, играят и са непослушни нито повече, нито по-малко от заченатите по старозаветния начин дечица. Няма и специални правила за възпитанието на тези деца. Те са като всички останали! Деца!

Ани Коцева
психолог
САГБАЛ “Д-р Щерев”
GSM 0885 923 603

* Асистирани репродуктивни техники – бел. ред.