Преди много години британският лекар д-р Грантли Дик-Рийд открива, че порочният кръг страх–скованост–болка влияе твърде негативно на родилния процес. Затова всички методи и курсове за подготовка за раждането целят да се превъзмогне страхът и да се постигне релаксация. За целта се използват най-разнообразни форми – разговори с бъдещата майка, гимнастика, йога, усвояване на техники на дишането, автогенен тренинг, подготовка за раждане във вода, акупунктура, масажи и акупресура за бременни, комбиниране на пози и движения на тялото със специални техники на дишането, обучение на партньора, арома-, фито-, музико- рефлексотерапия, медитация, хомеопатия, танци през 9-те месеца... Изборът е огромен – всяка бременна може да прецени кое ще е най-доброто за нея.


В Германия курсовете за подготовка за раждането траят
7–8 седмици. Здравните каси поемат до 14 часа от тези курсове, но само на някои от тях. Бременните плащат за специалните, като йога, танц или гимнастика във вода. Обучението на партньора също не се поема от здравните каси.

Напоследък като приятна алтернатива се налагат курсовете за танци през 9-те месеца. От древни времена във всички култури чрез това изкуство човекът е изразявал чувствата си, постигал е физическа и душевна хармония. Танцът доставя голямо удоволствие, тонизира и отпуска тялото, заздравява мускулите, разтоварва гръбначния стълб, подобрява кръвообращението, раздвижва ставите. А чрез движенията на таза и на корема укрепват коремните мускули и тазовото дъно, което е много нужно за раждането. Да танцуваш, означава да се чувстваш добре в собствената си кожа. Това чувство също е изключително важно за бъдещите майки, за да могат по-лесно да приемат промените в тялото си.
За бременните танцуването е и креативен акт, който им дава възможност да изявят своята уникалност и артистичност. От друга страна, танцът е игра на ритми и бременната може да намери своя ритъм, а чрез това и своето душевно и физическо равновесие. Чрез тези занимания и музиката в залата бременната мислено може “да се потапя” в ритъма на контракциите, на раждането.

Танцувайки, бъдещата майка в много голяма степен регулира и дишането си. Затова този метод се приема като ефективна подготовка и за дишането по време на раждането. Докато танцува, бременната може и да пее, да издава различни звуци. Това също е част от ефективната подготовка, защото добре известно е, че раждащите често стенат, охкат, говорят, крещят, въздишат... и тези реакции им помагат. Затова прозяването, въздишките, издаването на стонове са включени и в курсовете по танци за бъдещи майки.

Задължителните условия
Безспорно, за да е успешна подготовката от курса по танци, от изключително значение е професионализмът на преподавателите. Те не само трябва да владеят стъпките и съответната пластика, но и да са запознати с детайлите на родилния процес. Важно е и залата да е просторна и въздухът в нея да е чист. Подходящото осветление също подпомага подготовката. Преди курса бременната трябва да е изпразнила пикочния си мехур, защото в противен случай по време на заниманието ще е твърде напрегната. Нужно е на бъдещите майки да се осигурят и достатъчно напитки за утоляване на неминуемо настъпващата жажда . След всеки танц трябва да се прави малка почивка. Добре е в залата да има специални големи топки, на които от време на време “ученичките” да сядат, за да релаксират. Тези, при които има риск от преждевременно раждане, могат да седят на топките и така да участват в танцуването.

Разнообразие от танци
Продължителността на едно занятие е 30 минути. Първоначално се започва с по-свободни движения. Целта е всяка бременна да се отпусне и да танцува така, както може. След това се въвеждат групови елементи, чрез които всяка “ученичка” може да избере своята стъпка, да усвои нови движения, нов танц.
Особено полезни за подготовката за раждане са ориенталските танци. Със своите плавни и нежни движения те едновременно раздвижват ставите и заздравяват мускулатурата. Започва се с кръгови движения в кръста, а постепенно се включва и тазът. Чрез тези танци се постига много добра релаксация. Люлеенето и поклащането са много полезни за подготовката. Бъдещите майки с удоволствие ги изпълняват, защото в тези мигове могат да си представят, че люлеят новороденото си бебе. А целта е да се осъществи тласък при люлеенето надолу. При танца в разкрачен стоеж пък се постига разтягане на тазовата мускулатура. Включването и на движенията на ръцете подпомага дишането и допринася за красотата на танца. Вариантите, които предлага този метод, са най-различни – индивидуални танци, групови, в кръг, по двойки, като спирала, в редица...
При танцуването по двойки партньорът подкрепя бременната при движенията в таза и гърба, като се използват формите гръб в гръб или гръб в лице. Най-често музиката в залата е популярна, позната – изпълнения на Тина Търнър, Би Би Кингс, Джо Кокър, хитове на поп музика, леки африкански, испански или ориенталски ритми.

Има ли рискове?
По време на занятията да се избягва всичко, което създава дискомфорт на бременната. Подскоците са опасни и тялото не бива да се тръска. Някои елементи от испанските танци – резките движения и твърдото удряне с крак, не са подходящи за бъдещите майки. Ако пък се движи само тялото от кръста нагоре, без да се включва и тазът, могат да се появят болки в гърба. Бременните трябва да танцуват плавно и внимателно.
Много бъдещи майки облекчават болките си по време на раждането, като се движат. Ако са се убедили, че танцуването им помага, те може да го приложат и в този решителен момент.