Да правиш хляб е магия. Замесването, втасването, изпичането, емоциите, изписани на лицата на любимите хора, опитвайки току-що изваден от пещта хляб - всичко това кара Ваня Попова да обожава работата си. Открива безкрайната вселена от възможности в хлебарството заради детето си. А днес правенето на хляб е част от всекидневието ѝ. Ваня е технолог в първата пекарна „Хляб за живот“, която отвори врати през септември в супермаркет ФАНТАСТИКО в „Младост“ 4. Там Ваня и колегите ѝ замесват и пекат хляб с квас, бял, пълнозърнест, пшеничен, хляб със семена и много други. Потърсихме я, за да ни разкаже какво е важно, за да си направиш вкусен и здравословен хляб.


 Ваня, всъщност причината да започнеш да правиш хляб сама е много лична. Разкажи ни повече кога и как започна да търсиш информация за това да правиш сама домашен хляб. 

 • Когато синът ми беше на 2 години и половина, започна да проявява симптоми на заболяване, за което медицината не предлага лечение. Изписаха ни силни медикаменти със сериозни странични ефекти. Прекарах близо година в чудене по кой път да поема. В крайна сметка реших, че трябва да има и друг начин и бях решена да го открия. Последва пробиотично лечение и ми направи впечатление, че има промяна в състоянието на сина ми. Тогава започнах да изчиствам всичко, което може да дразни храносмилателната му система и така стигнах до правенето на хляб с квас

Как се прави хляб с квас? 

 • Квас, брашно, вода, сол и любов! Хората са свикнали да ядат много пухкави тестени изделия. Хлябът с квас има различна структура, малко по-жилав е, ако е ферментирал по-дълго, може да бъде по-кисел. Затова започнах да търся начин да направя възможно най-малко кисел хляб. Всъщност, квасът представлява - вода и брашно, които оставяш да ферментират и дрождите се зараждат. Живот! Храним ги и с времето те се засилват и стават устойчиви. Най-общо казано това изхранване на дрождите представлява втасването на тестото. Квасът, с който се прави даден хляб, може да бъде оставен само на активна ферментация (докато се вижда надигането на кваса) - изхранване на дрождите. Може да го оставиш да стигне пика си на надигане и в момента, в който стигне пика и всички микроорганизми са се изхранили, тогава започва пасивният ферментационен процес. В този процес се образуват пробиотици и други елементи, които влияят много добре на храносмилателната система. Ако не оставим кваса да ферментира, хлябът пак ще бъде полезен, но няма да има този набор от ферменти, които се образуват по време на пасивната ферментация.

   

Наскоро започна работа първата пекарна „Хляб за живота“. Кое е най-важното в процеса на производство на хляб? 

 • За мен това е любовта и желанието да се учиш, защото в хлебарството и сладкарството постоянно можеш да научиш нещо ново. Там няма граници, това е неограничена вселена. Ако обичаш това, което правиш, ще се развиваш и всеки ден, като отиваш на работа, ще виждаш смисъл. Ще изпитваш удовлетворение, което вдъхновява и тогава се получава тази химия и страст, които правят живот. Затова - „Хляб за живот“.

  Много ни е важна обратната връзка от клиентите и въобще комуникацията с тях. Нашето желание е хората да са запознати с процесите при приготвянето на хляба, със суровините, които влагаме, защото така се изграждат истински взаимоотношения - с честност. Важно е да си имаме доверие.

  А това бързо се отплаща, защото няма по-голяма радост да дойде дете и да ти каже, че правиш най-хубавия хляб или както един господин ни сподели, че от две години не е ял хляб, но заради нас ще започне да го консумира отново. Такива неща ни правят щастливи!

Какво е за теб усещането, когато месиш с ръцете си хляба?

 • Това е като една постоянна терапия.

Колко време отнема един човек без опит да се обучи до майстор хлебар?

 • Много зависи от човека, тъй като хората сме много различни. Но смятам, че 3 - 6 месеца са достатъчни за усвояване на основните процеси, така че този човек да се чувства сигурен в стъпките и крайния резултат.

А вие търсите ли нови попълнения за екипа на новите пекарни? 

 • Търсим и много ще се радваме да проявят интерес хора, готови да се учат и да бъдат част от магията да се прави хляб. Това е естествен процес, който животът е задал. Този процес е непоклатим и непроменим от забързания свят. Можем да се опитаме да направим процеса на ферментация по-модерен и да го осъвременим - да добавим активен въглен, за да стане черен хляб или цвекло за червен хляб - но основният процес е един - вода и брашно стават на квас, ферментира и получаваме хляб. Майстор хлебар може да стане човек, който разбере отвътре целия процес, а не само да следва стъпки от рецепта. Това ценим най-много и подтикваме колегите ни да стават все по-добри в това, което правят. Искам аз да се уча от тях, защото тогава става творческа атмосфера и е истински забавно, но безкрайно ценно да правиш и даваш ХЛЯБ ЗА ЖИВОТ