Коледните и новогодишните празници чукат на вратата. Празничният дух е обхванал малки и големи. Началото на декември е най-подходящото време, за да започнете подготовката. Така ще можете да се заредите с положителна енергия и с хубаво настроение. Направете тази Коледа незабравима както за вас, така и за детето. Отделете достатъчно време и внимание на детайлите – украсяването на дома, писането на писмо до Дядо Коледа, подготовката на празничната трапеза. Така, освен да се забавлява, малкото човече ще може да развихри въображението си, но и да научи много нови неща за един от най-хубавите празници в годината.Магията на елхата
Купете елхата поне 10 дни преди Коледа. Украсете я заедно с цялото семейство. Оставете детето само да постави играчките. Запалете лампичките, когато всички сте у дома. Не забравяйте да сложите и малко ангелче, което да пази дома ви.

Знаете ли защо всяка година милиони семейства по света украсяват коледно дръвче? Легендите са много. Една от най-старите и популярните е свързана с Адам и Ева. Изкушавани от змията, те изяли ябълката на познанието и били изгонени от Рая. През зимата, когато дърветата оставали без листа, те ги замествали с елха, украсена с ябълки. Легендата гласи, че постепенно хората накичвали елхата с шарени ленти, сухи сладки и свещички, а ябълките потапяли в захарен сироп. Може би се чудите защо на много места по света поставят звезда на върха на коледното дърво, тя се свързва с Витлеемската звезда, която изгряла в нощта на раждането на Исус Христос.
Според друга легенда германците за първи път украсяват елха и тя става символ на Коледа. Те вярвали, че в нея живее духът на гората, който закриля цялото семейство. Ако на Коледа отидете в Африка, ще видете нещо много странно. Вместо елхи в някои африкански страни украсяват баобаби – с цветни ленти, парцалчета и снопчета трева. Тъй като на черния континент сняг има само на върха на планината Килиманджаро, африканците рисуват снежинки върху телата си.


Магията на подаръците
Един, два или три подаръка да купите на малкото човече? Няма ограничения. Изберете ги с много любов и ги скрийте в чувала на Дядо Коледа. Таткото пък може да се преобрази като белобрадия старец за няколко часа.
Защо обаче на Коледа се подаряват подаръци? Според легендата тримата влъхви пристигат при Йосиф и Мария с дарове за бебето Исус. Затова и на Коледа радваме близките си по този начин в знак на обич и уважение. Всъщност обичаят да се правят подаръци идва от древността. Тогава те се разменяли по случай зимното слънцестоене – 21 декември.
Дядо Коледа е известен по света под различни имена – Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, Дядо Мраз…
Повечето деца си го представят като червенобузест старец с дълга бяла брада, облечен в червено. Смята се, че първообразът е Свети Никола, който е живял около III–IV век в Кападокия (Турция). Той бил благороден, щедър и дълбоко религиозен. Дарил е цялото си богатство на бедните. В негова памет е останала и традицията хората да си разменят подаръци.
Всъщност Дядо Коледа такъв, какъвто е познат на повечето деца, е „създаден” през XIX век в САЩ.
Другата интересна традиция – подаръците да се оставят в чорап, пък идва от скандинавския фолклор. Легендата гласи, че Свети Николас (покровителят на децата) на Бъдни вечер хвърлил торба с жълтици през комина. Парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.

Магията на картичките
Месец преди Коледа е най-подходящото време да напишете писмо до белобрадия старец и да направите коледните картички. Помолете детето да ви помогне. Вземете гланцово блокче и изрежете орнаментите. Помогнете му само да ги залепи. Не се ядосвайте, ако мъничето не направи всичко перфектно. Важно е да се забавлявате. Дори и малкото да не може да пише, оставете го да рисува върху цветните листа.
Идеята за първата коледна картичка се ражда през 1843 г. от един англичанин. Като му омръзнало да праща писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил проблема с картичка. Идеята му станала толкова популярна, че успял да продаде произведенията си по един шилинг. Днес този бизнес процъфтява.

Магията на песните
Не можете да пеете? Няма проблем. Не е нужно да сте Лили Иванова или Глория, за да изтананикате любимите коледни песнички “С червените ботушки”, “Над смълчаните полета” или “Шаро и първият сняг”. Вашето мъниче ще оцени усилието, което правите, и със сигурност ще запее с вас. Повечето деца са много музикални и щом чуят „Тиха нощ, свята нощ”, се включват с ритмично поклащане.
Ако пък сте почитатели на английските песнички, добре е да знаете, че най-популярната сред тях Jingle Bells първоначално се е казвала One Horse Open Sleigh и не е написана специално за Коледа. Композиторът Джеймс Пиърпойнт я е създал за друг зимен празник.

Магията на традициите

Няколко часа след настъпването на Новата Година идва ред на една стара почитана традиция по българските земи – суровакането. Помолете детето да сурвака цялото семейство за здраве и му помогнете, ако не може да се справи само със задачата. След това хапнете баница с късмети и си пожелайте тази година да е още по-успешна и изпълнена с радостни емоции.
Коледарите и сурвакарите обаче не са запазена българска марка. В Англия също може да ги срещнете. Някога те са били обикновени пазачи, които следели за нощния ред по улиците. Около Рождество Христово обаче се събирали на групи и пеели на висок глас коледни песни въпреки недоволството на хората. Днес тази роля я изпълняват музиканти, които кръстосват улиците и увличат тълпата след себе си.

Мая Пламенова