Традицията повелява бременната да не купува нищо за бебето преди раждането, традицията повелява тя да не се подстригва, традицията повелява… Е, това са само суеверия и дали ще ги спазвате, решавате Вие. Ще Ви представим чуждоземна традиция, на която се радват бъдещите майки в САЩ. Става дума за специално дамско тържество по повод на предстоящото раждане на бебето. Всяка от присъстващите дами прави специален подарък на бременната. Играят се игри и се похапват сладки на кафе.

Организаторът
Обикновено тържеството се организира от приятелка или от колежка на бъдещата майка. Понякога в подготовката се включват сестра й или майка й. Само бременната не може да прави такъв купон.

Времето
Купонът се организира поне месец преди Големия ден. В последните дни повечето бъдещи майки хукват по магазините – ако женското парти е месец преди термина, бременната ще получи много подаръци, някои от които тя е имала намерение да купи. Тържеството не бива да се прави в последните седмици преди раждането. Ами ако бебето реши да избърза с появата си на бял свят…

Най-подходящото място
Повечето жени предпочитат партито да е в къщата или в двора, разбира се, при подходящо време. Възможно е сбирката да се направи в църква или в любим ресторант, или дори в банкетна зала. Всичко зависи от средствата.

Гостите
На купона се канят най-близките приятелки, роднини и колежки на бъдещата майка. Обикновено организаторката уточнява списъка с гостите със звездата на партито – бременната.
Малки картички с нарисувано на тях бебе – това е традиционният начин гостите да бъдат поканени. Все по-често домакините на събитието прибягват до по-бързия начин – телефона или електронната поща. Мераклийките сами рисуват поканите. На тях записват точния час, датата и адреса, прави се и карта за местонахождението на къщата, в която ще се състои събитието.

А мъжете?
Това дамско събиране няма да е интересно за повечето мъже. Печените сладки и приказките около големия корем на бъдещата майка няма да са по вкуса им. От друга страна, ако все пак бъдещият татко е поканен, той никога не е сам. Задължително сред гостите ще са и най-добрите му приятели, за да не се чувства самотен. Добрата домакиня знае – ако сред присъстващите има мъже, храната ще е повече. Непременно се уведомяват всички гости, че на партито ще дойде и бъдещият татко. Така поканените ще вземат по някое малко подаръче и за него…
На събирането не се канят жени, наскоро прекарали аборт. За тях това тържество може да е много тягостно.