По света за Коледа се готвят доста отрано. Обикновено ние, българките, с балканския си темперамент и лошата си организация се втурваме да изкусуряваме нещата в последния момент. Затова не само посрещаме Бъдни вечер каталясали, но често се оказва, че сме пропуснали нещо твърде съществено.
Ако очаквате бебе или то вече е в прегръдката ви, тази година опитайте да подготвите традиционната Бъдни вечер без стрес и уморителна суетня, като й придадете ново, по-различно очарование. Започнете по-отрано! Разбира се, пак ще има елха, подаръци, песни, веселие... Но подготовката за трапезата ще е най-важната. Според традицията на нея трябва да има нечетен брой (7, 9...) ястия и сладкиши. Ще ви предложа да направите някои по-интересни гозби, без да нарушавате правилата, защото святата нощ го заслужава. Част от рецептите могат да се изпълнят 20–25 дни преди Бъдни вечер.

Традиционни коледни сладки. Те са най-ранните вестоносци на коледното настроение. Шарени и апетитни, те винаги примамват. Различните им форми (сърца, елхички, човечета, гъбки, звезди, детелини...) носят добри пожелания, топлина, уют. Поставени в красиви торбички, вързани със зелени, червени или златисти панделки, са чудесен коледен дар за всеки – малък и голям. Не забравяйте в коледното чорапче на новороденото да сложите и от тях – за късмет.

Как да ги приготвите?

Продукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. мед, ½ ч.ч. олио, 2 праха ванилия, 1 пакетче канела, щипка счукан карамфил, щипка индийско орехче, счукани ядки (по желание), ½ ч.ч. хладка вода.

Приготовление. Омесете бавно и внимателно продуктите до средно твърдо тесто. Поставете го в хладилника за около 20 минути. Извадете го оттам и без да го премесвате, го разточете на кора, дебела ½ см. Изрежете с формички, като предварително ги потапяте в брашно, за да не залепват. Наредете курабиите в намазана с олио тава и оставате да се пекат 15–20 минути на 150 С. Когато изстинат добре, гарнирайте курабиите по вкус и желание с разбити белтъци със захар, залепете ги две по две с мармалад или с конфитюр. За украсата проявете много творчество и фантазия. Колкото по-дълго престоят курабиите в съд без похлупак, толкова по-вкусни ще станат, а ароматът им ще се разнася из целия дом дни преди празника.

Френски “ошав”. Купете сушени сини сливи без костилки. Във всяка поставете по 1 леко препечена орехова или бадемова ядка. След това всяка слива намажете внимателно с мармалад от кайсии или сливи и оваляйте в кокосови стърготини. Наредете плодовете в плоска чиния, като я украсите с малки елхови клончета. Френския вариант на “ошав” направете 7–8 дни преди Бъдни вечер.
Традиционния щрудел с ябълки или с тиква може да замените с ябълков сладкиш по унгарски. Добре е да го направите 5–6 дни преди тържествената вечеря.

Как да го приготвите?
Настържете 1.5 кг ябълки (не ги изстисквайте) и смесете с 200 г захар. Добавете 1 пакетче канела и 1 прах ванилия. Върху по-голям къс хартия направете смес от ½ кг брашно, 1 ч.ч. захар, 1 ½ ч.ч. грис, 1 пакетче канела и 1 ½ прахове бакпулвер. Разделете на око поотделно сухата смес и ябълките на 3 равни части. Намажете правоъгълна или кръгла тавичка с мазнина, най-добре с маргарин. Наредете по следния начин: суха смес, след това ябълки, суха смес, ябълки. Най-отгоре да са настъргани ябълки. И трите пласта полейте с 2–3 с.л. леко затоплен маргарин. Изпечете до леко порозовяване сладкиша за около 30 минути. Отгоре, още докато е топъл, го поръсете с пудра захар и настъргана лимонова кора. Един час преди вечерята го нарежете на триъгълни или правоъгълни парчета. Върху всяко парче поставете вишня или резенче смокиня от сладко.

“Сърми” в тиква. Без сърми не може на българската Бъдни вечер, но ще ви предложа рецепта, чрез която ще съберете овациите на близките си. Купете средно голяма или по-малка тиква. За да е изпълнението по-ефектно, изберете някоя ярко жълта или оранжева. Отрежете дръжката й като капаче. Изчистете тиквата добре от семките и остържете част от месото. Леко я осолете отвътре. Сложете похлупака и я сварете в тенджера, докато леко омекне. Изхвърлете водата при варенето. Направете плънка за тиквата. Задушете с олио или със зехтин сместа от 1 ч.ч. добре сварен ориз или булгур, 1 ч.ч. добре сварен боб без подправки, 3 стръка ситно нарязан праз, 1 препълнена с.л. домашна лютеница или доматено пюре, малко счукан черен пипер, 4–5 скилидки нарязан чесън, щипка чубрица и 1 суха червена чушка на парчета. Прибавете сол или червен пипер на вкус. Изсипете тази плънка в сварената тиква и я запечете във фурната за около 20 минути. Поставете я в кръгла чиния и при сервирането я режете като торта. Вероятно гостите ви ще опитат тази вкуснотия за първи път.
Задължително е да направите и коледната питка. За нея може да ползвате традицията.

Как да я приготвите?

Продукти: 1 кг брашно, 1 с.л. (не пълна) сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 2–3 с.л. олио или зехтин, 350–400 мл хладка вода.

Приготовление. Направете кладенче в брашното. Поставете солта, содата за хляб, върху която изсипете оцета и олиото. Прибавяйте бавно водата, като бъркате с дървена лъжица. След това в продължение на 10–15 минути омесете меко, гладко тесто. Оставете го да почива около 30 минути. Поставете го в тава, намазана с малко зехтин, разстелете го с длани и след това го натиснете с палец на 7–8 места. Поръсете питката с босилек за здраве. Отпечатъците се правят, за да поеме тестото уханието на билката. В питката винаги има и паричка. Поставете я във фурната да се пече. След като извадите питката, отгоре я намажете с олио, за да е мека коричката.

“Тиквата-сърми” и питката пригответе преди вечерята. Не забравяйте на трапезата в малки купички да поставите мед и чесън. Поверието гласи, че ако присъстват на масата, през годината ще сте здрави и весели.

За Бъдни вечер е подходящо червено вино, за предпочитане мерло. Него и останалите напитки може да купите още в първите дни на декември.

Спорни и приятни приготовления за Коледа!