Само по американските филми главният герой нахлузва коледната пуйка на главата си, препъва се в купищата чинии, препълнени с картофено пюре, и се омотава в светещите лампички? Главният герой трябва да е голям карък, за да му се случват всички неща наведнъж. Ако обаче е 3-годишно хлапе, със сигурност може да дръпне жицата със светлинките от елхата, да се омаже с крема, приготвен за десерт, и да счупи някоя от коледните играчки... В случай че искате безопасна Коледа, трябва да вземете предохранителни мерки. Само тогава може да се наслаждавате на празника.

Опасностите
Украсата. Ако празничното настроение ви е обхванало още в края на ноември, навсякъде в дома ви ще се появят малки фигурки на еленчета, снежни топки, елфчета или пеещи дядо коледовци... Има нещо вълнуващо във всички тези предмети, изникнали сякаш от нищото. Може да сте сигурна, че всяко от тях ще представлява интерес за детето ви. То ще иска да види, пипне и дори да опита на вкус белия ангел върху телевизора ви. За да не се случи това обаче, поставете всички чупливи предмети нависоко, така че то да не може да ги стигне, дори да се покатери върху някой стол. 

Коледното дърво. Някои семейства се лишават от елха, защото се страхуват малчуганът да не я бутне. Разбира се, коледното дърво привлича вниманието на мъничето. Лампичките, топките и светещите фигурки, гирляндите са много интересни за него и то иска да ги разгледа отблизо. За да избегнете инциденти, никога не оставяйте детето само в близост до елхата. Дори то да не се е научило да ходи, не подценявайте пъргавината му. Малкото може да се скрие под елховите клонки дори само с пълзене. Ако искате да обезопасите елхата, най-добре забийте малко пиронче в стената и я завържете с тънка корда или връв. Най-вероятно таткото ще трябва да оправи щетите по стената, след като махнете дървото, но най-важна е сигурността на бебето. Добрата новина е, че дупката в стената е по-малкото зло в сравнение с раните и стреса, които могат да се получат, ако елхата падне върху детето ви. А защо не оставите пирончето за следващата Коледа или пък не закачите там картина?
Електрическите лампички. Около Рождество Христово всичко се облива в светлина. Почти всяко семейство украсява дома си със светещи лампички. Добре е, преди да ги поставите на елхата или на  прозореца, да проверите дали са в изправност. Огледайте дали няма прекъсване на кабела и всяка лампичка поотделно. Сериозното прегъване може да предизвика пожар. За предпочитане е да сложите нависоко светещите гирлянди върху елхата. Така детето няма да може да ги достигне. Същото важи и за искрящите фигурки, които в повечето случаи са чупливи. Внимавайте откъде минава кабелът на лампичките. Понякога той може да се нагрее и ако детето го сграбчи, да се изгори. Поставете лампичките далеч от леснозапалими материали. Те не бива да са в близост и до подаръците, които обикновено са опаковани с много хартия и панделки.


Опасните дарове. Всеки се надява да получи голям подарък от Дядо Коледа. Добрият старец оставя даровете си точно в нощта преди 25 декември, затова не се изкушавайте да редите кутиите по-рано. Не връзвайте подаръците си с панделки или с връвчици. Децата обичат да ги лапат или да ги увиват около врата си. Може да залепите кутиите и да нарисувате нещо върху тях. Внимавайте със стиропора. Той изглежда толкова апетитен и лесно може да се глътне. Обърнете внимание на потенциално опасните подаръци като парфюми, вази и др. Мъничето не бива да има достъп до тях. Бъдете много наблюдателна, докато разопаковате даровете. Има риск малкият непослушник да глътне и част от хартията.
Празнична трапеза. Старите баби са се надпреварвали коя ще измайстори по-вкусна баница. Днес приготвянето на трапезата за Коледа е лесно, стига да вземете от магазина полуготови салати и да не искате да печете пуйката или пилето по специална рецепта. Това обаче е сезонът на хранителните алергии, а малкото дете е много податливо на тях. Не му предлагайте бонбони и сладкиши и най-добре забравете ядките. Придържайте се към хранителния режим, с който мъничето е свикнало. Не му сервирайте пуйка само защото е Коледа. Детето може да пъхне бадемите или орехите в носа или в ушите си, затова трябва да сте нащрек.
Ако украсявате празничната трапеза с елхови клонки, имайте едно наум за реалната опасност. Какво обаче ще стане, ако мъничето бутне тежката, гореща чиния върху себе си. Слагайте съдовете в средата на масата. Така детето няма да се изкуши да дръпне покривката и да се нарани и изгори.
Упойващи ухания. Традицията повелява на Бъдни вечер къщата да се прекади с тамян. Ако обаче прекалите с тази миризма или пък включите в електрическата мрежа ухание на бор, рискувате детето ви да получи главоболие от силната миризма. Избягвайте натрапчивите аромати.
Роднински посещения. Няма нищо по-хубаво на Коледа да се съберете с най-близките си. Те обаче трябва да се съобразят с режима на детето ви, да не вдигат шум, когато то спи, да не разместват предметите в дома ви или да не оставят пепелници, чаши или дори лекарствата си на места, достъпни за малчугана. За предпочитане е по празниците да ограничите контактите на малкото с гостите. Дори някой да ви се разсърди, може да се оправдаете, че това е сезонът на грипа. Здравето на детето ви е по-важно от всичко. Пък и на малкото човече няма да му е приятно, ако всички роднини, дошли на гости, го целуват или щипят по бузите.

Павлина Симеонова
психолог