Появата на бебето доста обърква живота в семейството и едва ли в следващите няколко години ще имате възможност да се порадвате на напълно спокойно Рождество Христово. Добре е да се приготвите психически, че вече няма да имате толкова много време и възможност, за да се отдадете на коледния дух, както преди – няма да ви останат сили да правите дълги разходки по магазините за подаръци, да украсите къщата, да приготвите най-вкусните ястия... Някои родители с по-богат опит дори твърдят, че най-добре е да наемат детегледачка по Коледа или да пратят малчуганите при баба и дядо. Не го правете! На този ден децата имат нужда от вас. Ако спазвате няколко основни правила, може да превърнете Коледата си в незабравима.

Време е за сън
Ако сте стриктна майка, със сигурност сте изградили строг режим на детето – точно време за спане, за игра, за хранене. Коледните и новогодишните празници са време, в което може да нарушите строгите принципи. Дори детето ви да е много малко, направете всичко възможно, за да му покажете, че тези дни са специални. Съберете сили и изпълнете всички традиции и обичаи, които познавате. Показвайте и обяснявайте всичко, включвайте детето в изпълнението на обредите. Не настоявайте да си легне рано и точно навреме.


При положение, че празнувате при приятели или роднини, оставете малкото човече да се налудува. Не забравяйте обаче да му вземете любимата пижама, играчка или дори завивката и възглавничката. Ако има по-големи деца, съберете ги в една стая, дори и да има разлика във възрастта им. Помолете каката или баткото да разкажат коледна приказка на малкото човече.
Предварително помолете по-големите деца да напишат писмо до Дядо Коледа от името и на бебето. Изпълнете желанията му, колкото и да са нестандартни. Оставете децата да се забавляват и не обръщайте прекалено голямо внимание на лудориите им. Ако направят беля, накажете ги, но не строго.

Отпуснете края на възпитанието само на празничния ден. Задължително следващата вечер трябва да се върнете към стария ритъм на живот. Нещо повече – сложете детето да легне по-рано, за да навакса пропуснатия сън. Ако е по-голямо и се опитва да ви манипулира, не се поддавайте на молбите му. Бъдете строга! Със сигурност на следващия ден ще е раздразнително, ще плаче или няма да иска да яде. Не се притеснявайте, но бъдете настоятелна, за да влезе отново в нормалния си ритъм.

Баба и дядо вкъщи
Обикновено семействата се събират по празниците. Ако имате новородено бебе, опитайте да ограничите посещенията на роднините в дома си. Прекалено многото баби, лели и чичовци могат да го раздразнят и да превърнат Коледата ви в кошмар. Най-добре направете график – не повече от двама роднини на ден. Обадете им се предварително и им кажете кога е удобно да ви посетят. Със сигурност ще има някой, който да ви се разсърди, но спокойствието на бебето е много по-важно.

Хайде на масата
Въпреки че е Коледа, новороденото няма да усети празничния дух, защото най-вероятно единственото, което ще опита, е вкусът на кърмата. Това обаче не е така с 8–9-месечните деца. Те започват да проявяват интерес към храната на големите и трябва много да внимавате какво им давате за ядене. Оставете малкото човече да задоволи любопитството си, но само толкова. Най-добре спазвайте режима на хранене, който вече сте създали.
Не слушайте съветите на някои баби, че малко червено вино ще е от полза за детето. Не му давайте и газирани напитки и натурални сокове. Внимавайте с ядките. Те задължително присъстват на празничната трапеза, но детето може да се задави с тях. Дръжте чашите с алкохол нависоко, извън обсега на детето.

Детето има нужда от ритуали
Малкото човече може да се ориентира в този така объркан свят само ако следва строги правила и ритуали. Животът е пълен с тях и те дават сигурност както на току-що роденото бебе, така и на 3-годишното дете. Без да се замисляте, със сигурност може да изброите няколко – от целувката за “Лека нощ” до традиционния обяд в дома на баба в неделя. Ритуалът е последователност от действия, които се извършват в точно определен момент и с конкретна цел. Но ако малките действия успокояват детето, големите празници превръщат живота му в истинска приказка. Затова много важно е да покажете на детето коледните ритуали още докато е невръстно.

Истински ли е Дядо Коледа?
В живота на всеки родител настъпва моментът, в който детето се обръща с въпроса: “А Дядо Коледа истински ли е?” Отговорът е “Да!”. Легендата за добрия старец се основава на исторически факти. Добрият старец е живял около 300 г. пр. Хр. и за неговото човеколюбие се носят легенди. Той е пускал през комините на бедните и на нуждаещите се различни подаръци.