Децата се наслаждават с всичките си сетива на пъстрите цветя, на топлия пясък, на сладоледа и на вятъра, разхлаждащ дупето им и развяващ косите им...

Стопляне след охлаждането
Вода – мама и аз и огромен син басейн. Леко и приятно се клатушкам – почти като в нейния корем. При къпането водата пръска и гъделичка кожата ми.


Малките с гняв напускат басейна, в който се плацикат с огромно удоволствие. Но няма как – на всеки 20 минути при нормална температура на водата (около 20–23 ºС) трябва да се прави пауза, през която да се съблекат мокрите дрешки, детето да се затопли увито в хавлията, косите му да се изсушат. Бебетата могат да се къпят по-продължително време само във вода с температура на тялото около 36º. На плажа или в бебешка ваничка обаче могат да се топят и едногодишните – слънцето бързо затопля неподвижната водна повърхност. Малките се движат интензивно, така че не могат бързо да се охладят. В промеждутъците трябва да се изсушават и да се увиват в хавлиена кърпа. При допир бебешката кожа винаги трябва да се усеща неохладена.

Сладоледът – каква наслада
Сладоледът е розов, жълт, зелен. И много сладък. Студенее на езика ми, понякога се залепва за него. И пръстите ми лепят, и устата ми също. Аз непрекъснато искам да ям сладолед. Мама и татко ми купуват, но само един. Преди това трябва обаче да ям спагети с домати.


Сладоледът не охлажда корема. В устата той се стопля до 18 ºС, а до стомаха достига с температурата на тялото. Млечният сладолед съдържа полезния калций, а ако в него има плодове – и витамини. Сладоледът, приготвен от мама, е особено хубав, защото е с по-малко захар. Рецептата е много проста – плодовете се смачкват на пюре, смесват се с кисело мляко и малко мед и се оставят в камерата. Кремообразният сладолед не е подходящ за малките, тъй като се приготвя и се съхранява при по-високи температури и е податлив за развитието на салмонели.

Гол съм
Най-после съм без дрехи. Това е много приятно през лятото. Мога да ходя бос и да съм без фланелка и панталон. Но с шапка, за да предпазва главата ми от слънцето. И трябва да съм намазан с крем, за да не се налага да идва “пожарната” срещу слънце!
Това е най-доброто време за почистване на тялото. През лятото не са нужни пелени. Нищо не пречи на контакта между гърнето и дупето. Терасата и градината са  особено подходящи за трениране на изхождането в гърне. Кога детето е готово да опита без пелени? То се отдръпва, когато има позиви за ходене по нужда. Показва, когато е напълнило гащите. Придружава родителите си до тоалетната. Няма нужда от паника, ако не се получи през първото лято. Всяко дете има собствен план в това отношение. Повечето усвояват “дисциплината” между втората и четвъртата година.

Пясъкът скърца
Мама казва, че аз – съкровището й, скърцам. Това се дължи на пясъка. Той е навсякъде и с него мога да направя всичко, което искам. Влиза в кофичката ми, изсипвам го навън, става на торта, с лопатката мога да пробивам дупки в нея. И да замерям приятелчетата ми с пясък, но това не ми се разрешава и много ми се карат, ако го направя.
Не се страхувайте от нечистотиите. Децата не трябва да растат в стерилна среда. Играта с кал, с пръст и пясък укрепва детската имунна система, която се тренира да функционира правилно след допира си с болестотворни микроорганизми. В пясъчника обаче не бива да се допускат кучета и котки, изпражненията на които могат да заразят с глисти, тении. Като предпазна мярка пясъкът трябва редовно да се сменя и винаги след игра ръцете да се мият.

Цветя
Те са за мама. И за мен. Всички могат да имат цветя – на поляната има достатъчно. Мога да ги късам вече съвсем сам. Но първо трябва да огледам дали в тях не се е скрила някоя пчела.
Това създава усещането за лято – трева, лайка, мащерка, ухае на слънце и на топлина. Обонянието запечатва спомените и после ги извиква. Новородените разпознават майка си по уханието. И околоплодната течност има миризма, която зависи от храната на бременната – кърмачетата по-късно я разпознават. Може спокойно да се радвате на уханието на букета от цветя – по правило те не предизвикват сенна хрема. Това са растения, посипани с прашец от насекоми и полените им са по-големи и по-тежки, отколкото са хвърчащите полени от дърветата, затова не се вдишват с въздуха. Все пак обаче по-добре е страдащите от алергия да не забиват нос в полските цветя.

Д-р Екатерина Михайлова
педиатър