Трябва ли бременните и младите майки да мълчат при нетактичните въпроси и забележки на околните? Предлагаме ви помощ – как да отговаряте на най-честите злобни подмятания, които сигурно ще чуете.

„Да не би да сте бременна?"
Отговорът зависи от конкретната ситуация. Ако кандидатствате за работа, имате право да се измъкнете с контравъпрос: „Как Ви хрумна това?" По този начин си осигурявате малко време за размисъл. При други случаи също не сте длъжна да отговаряте с „Да" или с „Не". По-добре е да попитате дали има други въпроси към Вас и според настроението изречете това остро или с шеговито намигане.

„Странно е, че на тази възраст ще имате дете..."
Самоуверено: "Това е като хубавото вино – колкото по-старо, толкова по-добро." Дистантно: "Не бих искала да дискутирам това с Вас."

„Какво сладко дете! Всъщност кой е бащата?"
Възможности за отпор:

·         Чрез провокация: „Хубав въпрос – и аз си го задавам!"

·         Хладно отбиване: „Това знаят само тези, които са го правили."

„Кърмите в парка? Това е недопустимо!"
Отговор: „Аз пък намирам Вашата забележка за недопустима!" Ще подейства и ако се направите на наивна: "Ах, не се безпокойте, това не ме затруднява." Или пък контрирате с рязък тон: "Какъв е проблемът Ви?" Това сигурно би имало ефект…

„Веднага махнете количката от стълбищната площадка!"
Правното основание е налице, но особено ако няма асансьор, количката може понякога да се оставя на стълбището. Дружелюбният отговор, че сама не можете да качите количката, но сте я оставили така, че да не пречи, би помогнал, за да се избегне скандалът.

„Не може ли децата Ви поне следобед да са по-тихи?"
Можете да отговорите, че няма как да внушите на бебето да не плаче. И по-големите деца се смеят и плачат по всяко време, но не играят с топка или не скачат по време на законно утвърдената следобедна почивка в жилищния блок. Стандартният отговор е: „Децата са си деца, те нямат копче за спиране като телевизора."

„Ама ти си още много закръглена!"
Приемете подобна забележка просто като комплимент: "Да, благодаря, личи ли си, че съм по-свежа?" Самочувствието Ви ще ядоса отсрещната страна.

„Остави го (детето – бел. ред.) да плаче – това не е навредило на никого."
Шеговитият отговор би могъл да е: "Но сега силният рев вреди на ушите ми." Деловият отговор: „Знам, че по-рано сте постъпвали така. Но новите проучвания показват, че доверието на детето укрепва, когато се реагира на плача му и се правят опити то да се успокои."

„Първо натрупай моя опит!"
Деловият отговор: „Искам да се сдобия със свой собствен опит."
Провокиращо-наивно: „Кой опит?"
Безпощадно: „Не, благодаря, по-добре да не го правя!"

„На тази възраст моето дете вече ползваше гърнето."
Отговор: „Днес се знае, че импулсът за сухи пелени трябва да дойде от детето. И аз ще го изчакам."

„Очаквате близнаци? Колко интересно, а имате ли в рода или са инвитро?“

Отговор: „Няма да навлизам в подробности относно научните факто за това кога и колко често се зачеват близнаци, единствено бих казала, че няма да отговоря на въпроса, не поради притеснение, или защото е неуместен, а заради това, че и едните, и другите деца са напълно еднакви и няма по-различно в инвитро бебетата.“