Какво ли ще каже шефът ви, ако вдигнете крака на бюрото и захъркате мощно през работно време? Едва ли ще е много доволен, а и в условията на икономическа криза може бързо да се окажете без работа въпреки бременността си. Днес никой не е пощаден. Все пак обаче може ясно да му заявите, че ако мисли за здравето ви и за здравето на бебето, трябва да ви оставя да си почивате през 8-те работни часа, да не ви натоварва излишно и да ви щади. Последни проучвания на ирландски учени в Дъблин показват, че прекалено многото работа може сериозно да навреди на бременността и на бебето. Резултатите са потвърдени и от последвали експерименти във Франция.


Изследователите са наблюдавали живота на група от 676 жени от първото им посещение в женската консултация до раждането на бебето. Преди да се включат в проучването, участничките са попълнили подробен въпросник за начина си на живот, навиците си, здравните си проблеми, работната среда и семейството си. Всички те са били наблюдавани от едни и същи специалисти и са се подложили на задължителните за бременността изследвания.

След приключване на проучването се оказало, че висок процент от дамите, които са се занимавали с тежка физическа работа, са родили деца с много ниско тегло – под 2500 г. Голяма част пък от тези, които са били на временна работа, са родили преждевременно или бебетата им са били недоносени. Учените обясняват това с факта, че обикновено при временна заетост условията на труд са лоши. Бъдещите майки са подложени на стрес, не са сигурни в заплащането и в осигуровките, които получават. Доходите им не са постоянни, което най-вероятно причинява проблеми при бременността. Същото се отнася и за бъдещи майки, които работят на временен договор. Те се чувстват напрегнати и притеснени, което влияе негативно на развитието на бебето.
Резултатите сочат още, че дамите, които се трудят повече от 8 часа дневно или работят на смени, раждат деца с наднормено тегло, които в повечето случаи страдат от сериозни заболявания, например диабет. Тези бъдещи майки, както и жените на временен договор, са склонни да пушат повече, да пият алкохол и да се хранят нездравословно. Проучването показва, че бременните, които са изложени на тютюнев дим 2–3 часа дневно в офиса, пък раждат преждевременно или бебето им често е с много ниско тегло.

Според д-р Изабела Нейдамер, ръководител на проучването, бъдещите майки, които работят, трябва да са много внимателни. Проучванията са категорични, че тежката физическа дейност, временната заетост, дългите часове в офиса и работата на смени трябва да се избягват, ако бременната иска да роди здраво дете.
Учените са убедени, че проучването дава допълнителна информация на лекарите и акушерките за немедицинските причини за някои преждевременни раждания или проблеми при бебето. От друга страна, това е сигнал и за работодателите, които трябва да обръщат по-специално внимание на бременните си служителки.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Сърдитият шеф
Скорошно проучване на списание „9 месеца” показа, че почти всяка втора бременна се оплаква от негативно отношение на шефа си. Анкетата е направена сред бъдещи майки в цялата страна. 46% от работодателите са реагирали отрицателно при новината, че служителките им са бременни. Това обяснява и факта, че 79% от бъдещите майки не се ползват с никакви привилегии на работното място. Част от тях са били принудени да напуснат, тъй като не са могли да съчетават задълженията си със състоянието си. Други пък са излезли в болнични още от началото на бременността. Според тях, ако работодателят им е предложил облекчен режим на работа, това е нямало да се случи. Около 12% от жените се оплакват от негативно отношение и на колегите си. Те им завиждат, неприятно им е, че ще трябва да вършат повече работа, пренебрегват бременността и съпътстващите я неразположения.