Премахване на органичен филм

Organic buildup (англ.) (не е задължително да е изцяло от органични съставки) можете да почистите с т.нар. clarifying или дълбокопочистващ шампоан, съдържащ по-силни пенители, които да отстранят натрупванията. Сам по себе си такъв продукт действа изсушаващо на косата и скалпа, затова трябва да се използва само при нужда – при някои хора веднъж на два месеца, при други веднъж на две седмици, в зависимост от използваните стилизиращи продукти и редовно използваните пенители (в най-често използвания измивен продукт).

Такива продукти обикновено съдържат SLS/SLES, който не бива да ви плаши, дори да сте с чувствителен скалп, тъй като ще бъде използван рядко. Има и продукти, които едновременно са дълбокопочистващи органични натрупвания, но и нежни и подходящи за честа употреба, като любимецът на къдрокоските в Инстаграм – Kinky Curly Come Clean (купувам от iherb).

Варовикови наслагвания и метални йони от твърда вода

Правилото е, че ако се натрупват по тръбите и крановете, тези минерали се натрупват и по косата ви и я увреждат.

Ако ви се е случвало да измиете косата си, да я стилизирате с обичайните продукти, но да не получите очакваните резултати, косата ви да е суха, без блясък и трудна за оформяне, една от причините може да е образуваният минерален филм върху косата ви.

Нежните шампоани с пенители, като Sodium Cocoyl Isethionate и Coco Betaine, могат ефективно да почистят косата и скалпа ви от мазнина и продукти, но не и да отстранят минералните наслагвания.

Какво е „твърда вода”?

Твърдата вода съдържа значителни количества разтворени минерали като калций, магнезий, железни йони и др. Тези съединения могат да реагират със съставките на измивните продукти и да намалят тяхната ефективност, като ви подтикват да използвате повече от продукта. По-важното обаче е, че наслагванията се свързват с негативно заредената повърхност и пречат на достигането на продукта до косъма с овлажняващи съставки например.

Тези минерални наслагвания образуват филм, който привлича и задържа органични материи като мазнина или замърсявания и прави косата изключително трудна за оформяне – матова вместо бляскава, губеща къдриците си, склонна към заплитане и лесна за увреждане.

Как използването на твърда вода води до изтощаване?

Ето някои от начините, по които косата ви може да се увреди, ако редовно използвате твърда вода.

 • Косата става прогресивно все по-суха и се усеща по-груба на допир.
 • Можете да видите цъфтящи, разделящи се връхчета, които, независимо от използваните продукти, ще останат разделени, докато не ги отрежете.
 • Косата придобива зелени, оранжеви или медни оттенъци, особено в краищата, които са с най-висока порьозност и най-дълго са били подложени на минерално натрупване.
 • Дори да използвате най-добрите продукти за коса, резултатите са незадоволителни, тъй като натрупванията пречат на действието им.
 • Косата е хвърчаща и трудна за оформяне, независимо от използването на балсам/маска и стилизиращи продукти.
 • Тъй като косата ви не изглежда и не се усеща добре, склонни сте да я миете по-често, което ви въвлича в порочен кръг. Вместо да настъпи подобрение, изтощаването се задълбочава, а оттам и резултатите, които не ви радват.

Ефект върху къдрава коса

За хората с къдрици и вълни е от изключително значение за оформянето на дефинирани извивки косата да е абсолютно чиста и с правилен баланс от протеин и влага.

Определено, независимо от текстурата на косата, такива натрупвания не бива да се разглеждат като тривиален проблем и трябва да избегнете наслагванията.

Как да премахнете минералните натрупвания от косата си

 1. Превенция

Инвестирайте в пречистващ филтър за душа си. Целите отстраняване не само на хлора, но и на металните йони.

 1. Изплакване с вода с оцет или лимонов сок

Помага за разтварянето на калциевите наслагвания, въпреки че е със спорна ефективност за отстраняването на металните йони.

Как:

 • Смесете 1 част оцет или лимонов сок и 5 части вода.
 • Измийте косата си с шампоан, както обикновено.
 • Изплакнете и отцедете излишната вода.
 • Полейте старателно с приготвения киселинен разтвор. Масажирайте скалпа и дължините на косата си, за да има време и възможност да подейства.
 • Изчакайте 3 до 5 минути и изплакнете.

Можете да прилагате оцета преди или след шампоана – препоръчителен е истински ябълков оцет.

 1. Chelating шампоан*

Шампоан, който съдържа в състава си EDTA (например Disodium EDTA), оцетна, лимонова или друга плодова (AHA) киселина. Тези киселини се свързват с металите и се отмиват с водата, вместо да се натрупат по косата ви. Трябва да имате предвид, че такъв тип шампоани могат да бъдат агресивни и твърде изсушаващи, затова задължително използвайте добър балсам или маска за коса след тях.

*Chelating или „хелиране“ е свързването на тежките метали, в случая от EDTA.

 1. Mаска с хума

Чували сте, че хумата не бива да има контакт с метални предмети, тъй като взаимодейства с тях, въпреки че ефикасността й за отстраняване на метални йони и минерални наслагвания е спорна.