Бебчето ви се е родило само преди няколко месеца, а ето че лятото е на прага. Необвързаните ви приятели вече започват да плануват почивките си и въпреки икономическата криза се чуват интересни предложения за уикенд в Гърция, 5 нощувки със закуска в Испания, екзотичен круиз по Средиземно море. Сигурно си мислите, че с детето на ръце не може да тръгнете никъде поне докато то навърши 15 години и само не хукне с приятели и с палатка на почивка. Каква ужасяваща съдба!


Всъщност не се налага да чакате толкова дълго време. Лятото е време за почивка и отмора. Има обаче няколко основни неща, които трябва да знаете за този сезон и ако ги спазвате, ще си спестите редица главоболия.

Време за море
Кога да заведете малчугана на море? Това е въпросът, който мъчи всички новоизлюпени родители, копнеещи да се потопят във вълните и да получат слънчев загар още първия ден от почивката си. За съжаление обаче ще трябва да почакате за това приключение. Приберете банските – морето ще е само приятен спомен.
Едногодишният малчуган няма да се зарадва на солената морска вода така, както очаквате. Дори и да я затоплите в специалното надуваемо басейнче с форма на крокодил, тя няма да е достатъчно приятна за бебето. То е свикнало да се цамбурка във ваничка у дома, където обикновено мама налива вода с температура около 37–38 ºС. На морето тя е около 10–15 ºС по-ниска. На тази възраст организмът на малкото бързо се охлажда, тъй като то има несъвършена терморегулация. От друга страна, солта във водата нанася сериозна вреда върху нежната бебешка кожа. Контактът с водата, шумът на вълните и глъчката на плажа ще плашат малчугана. Ето защо едногодишното бебе няма да се чувства комфортно в такава обстановка. Най-добре е да изчакате още поне една година, преди да го заведете на подобна почивка.

С крем под ръка
Ако си останете у дома през топлите месеци, излизането на разходка е най-подходящият начин да разнообразявате ежедневието си и да показвате на мъничето света наоколо. Преди да се впуснете в приключения с количката обаче, задължително намажете лицето и тялото на едногодишния малчуган със слънцезащитен крем. Спрей, стик или мляко – няма никакво значение. Важното е козметиката да е специално предназначена за деца и да е с висок слънцезащитен фактор. Тя трябва да предпазва от вредните ултравиолетови лъчи.

Отвори прозорците
Затворените прозорци са друга сериозна опасност през лятото. Много семейства използват климатик, за да поддържат по-ниска температура у дома си. Така херметически затворените прозорци водят до редица опасности. Френски учени са установили, че ако проветрявате рядко, във въздуха ще се въртят незабележими с просто око полени, ще се развъждат акари и други микроскопични твари, които, попаднали върху кожата и в организма на човек, водят до редица заболявания. Ето защо отваряйте прозорците поне по 15 минути 5 пъти дневно. Избягвайте ароматизаторите, ухаещите свещи и пръчици. Важно също така е да не сушите прането си в стаята, в която спите, защото така се увеличава влажността на въздуха и броят на досадните микроскопични животинки се увеличава многократно.

Д-р Пенка Цочева
педиатър