Вярвате ли още в Дядо Коледа? Ако отговорът е “Да”, предлагаме ви да се качите на шейната му и да направите бърза обиколка по света, за да видите как празнуват хората в другите държави и да се заредите с още малко празнично настроение.

Африканска топла Коледа
Подготовката за Коледа в Конго започва с коледно шествие. Мъжете се събират на улицата и обикалят къщите, за да пеят коледни песни. Обикновено те се прибират у дома около 8–9 ч. вечерта, където жените довършват последните приготовления за празничната вечеря. Семейството отива на църква, носейки специален подарък. Никой не пристъпва прага на храма без дар по случай Рождество. След службата повечето хора сядат пред домовете си, за да вечерят. Те канят роднини или близки приятели да споделят трапезата им.


В Южна Африка хората украсяват домовете си с цветя или борови клонки. На Бъдни вечер мъжете и жените се събират и пеят коледни песни, а на 25 декември сутринта всички заедно отиват на църква. Както в много страни по света и в тази топла държава децата оставят чорапчета, за да може Дядо Коледа да ги напълни с лакомства. Традицията повелява семейството да излезе навън. Обикновено вечерята включва пуйка, телешко или свинско месо, ориз, зеленчуци, а за десерт – пудинг.
В Гана църквите се украсяват 4 седмици преди Коледа с палмови клонки и листа. Това е сезонът, в който се прибира какаото. Ето защото повечето хора го свързват с Божията благодат. Вечерта на Коледа възрастни хора и деца, облечени като ангелчета, излизат на улицата и пеят коледни песни. Чуват се и възгласи: “Исус дойде! Исус се появи!” Вечерята обикновено е от ориз и тесто, наречено “фуфу”, супа или каша.

В Либерия Дядо Коледа оставя подаръците си под маслинена палма, окичена със звънчета. Най-честите дарове, които семействата си разменят, са памучни дрехи, сапуни, сладки или книги. Вечерята се сервира навън, където всички сядат в кръг и хапват ориз, телешко месо и бисквити. Вечерта има фойерверки.
В Етиопия Рождество Христово се празнува на 7 януари. Коледното шествие се предвожда от трима мъже, символизиращи тримата влъхви, които, водени от Витлеемската звезда, идват да се поклонят на новородения Исус Христос и да му поднесат дарове. Всички участници в церемонията се отправят към църквата, където ги посреща свещеник с хляб и вино и ги благославя. По време на службата мъжете и момчетата седят отделно от жените и момичетата, а църковният хор се нарежда в кръг. На влизане всички получават свещи. Щом светлината им озари църквата, службата започва. В края всички присъстващи обикалят храма 3 пъти. Обикновено месата продължава около 3 часа. Ако посетите празничната вечеря в тази топла страна, задължително ще хапнете инжера – палачинки, подобни на хляб, както и доро ват (лютиво пиле). Подаръците са само малка част от тържеството. Обикновено децата получават дрехи.

Докосни мира в Близкия изток
На 6 декември в Сирия се отслужва специална меса по случай празника на Свети Никола. Според легендата той бил мил и добър мъж, който помагал на всички. С месата се поставя началото на коледните празненства.
На Бъдни вечер цялото семейство излиза пред дома си и се нарежда в кръг около незапален огън. Всеки държи свещичка в ръка, а най-големият син чете коледна притча. След края на историята се пали огънят. По пламъците му старите хора гадаят какъв ще е късметът в къщата. Докато гори, всички пеят коледни песни и след това отправят своите желания за Новата година. Сутринта на Коледа цялото семейството отива на църква. По време на службата се пали още един ритуален огън. Хората в църквата си подават малка фигурка на бебето Исус, за да бъдат “докоснати от мира”. Празничната вечеря включва пиле, портокали, ядки и сладкиши. Децата получават подаръците си на Нова година. Малчуганите оставят вода и сено – подарък за камилата, която е довела тримата влъхви във Витлеем. На сутринта след Новогодишната нощ вместо вода те намират своите дарове.

Време за пости в Азия
Коледа в Иран се нарича Малкият празник. 40 дни преди това християните в азиатската държава постят – не ядат нищо блажно, молят се и се въздържат от лоши постъпки. Бъдни вечер е последният ден от постите. Вечерта вярващите ходят на църква, за да се изповядат. Момчетата и момичетата в Иран никога не са чували за Дядо Коледа и затова не си разменят подаръци. Те обаче получават нови дрехи. Традиционно на Коледа семейството хапва пилешко месо и специални десерти.

Коледна дъга в Бангладеш
Мъжете в Бангладеш засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга. Богомолците правят малки дупчици в дълги бамбукови пръчки, пълнят ги с масло и ги връзват по дъгите. Когато запалят маслото, пътят към църквата е осветен и всички хора могат да се отправят натам за коледната служба.
 
Празничен дух в Южна Америка
В Перу сцените, на които се изобразява Рождество, са много популярни. Когато свещениците пътуват, те пренасят малки олтари през тези свети дни.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова