Недостигът на желязо по време на бременност често води до желязодефицитна анемия – състояние, което би могло да окаже сериозни последици върху здравето както на майката, така и на бебето в утробата ѝ. Припомняме ви, че желязото е необходимо не само за мозъчното развитие на мъничето, но също и за сърдечносъдовото. През бременността желязото се транспортира през червата към плацентата. Количеството на желязото в плода е важно, тъй като цели 50% от необходимия за растежа на новороденото елемент се набавят преди раждането. Но какви сигнали ни дава нашето тяло, ако има нужда от още желязо?

Ето 5 признака, на които да обърнете внимание:

1.    Умора: Желязото е отговорно за производството на хемоглобин, който пък от своя страна пренася кислород до клетките на тялото. Когато на бременната жена ѝ липсва желязо, тялото ѝ може да не е в състояние да пренася достатъчно кислород, а това води до умора, слабост, световъртеж.

2.    Бледа кожа и лигавици: Анемията може да причини бледост на кожата, както и на вътрешната страна на клепачите и лигавицата на устата.

3.    Задух: Поради намалената способност на кръвта да пренася кислород, бременната жена с желязодефицитна анемия може да изпитва задух дори при леко физическо натоварване.

4.    Студени ръце и крака: Недостатъчното снабдяване на крайниците с кислород често води до усещане за студ в ръцете и краката.

5.    Чупливи нокти и напукани устни: Недостигът на желязо нерядко се изразява чрез чупливи, лъжицовидни или ръбести нокти. О, да – устните също не остават назад!

 Как да бъдем сигурни?

За да се определи дали е налице недостиг на този така важен микроелемент – желязо, трябва да бъде направен кръвен тест. Най-често се назначава пълна кръвна картина (ПКК), която измерва различни компоненти на кръвта, включително нивата на хемоглобин и хематокрит. Ниските стойности на хемоглобин и хематокрит, както и други симптоми, сигнализират именно за недостиг на желязо. Макар да е практика да се изследват само желязото в кръвта (желязосвързващ капацитет), добре би било да се провери и нивото на белтъка феритин, което показва какво е натрупването на желязо във вътрешните органи.

Какво е умното решение?

Разбира се, че храната е важна, но, за съжаление, особено през 9-е месеца, се налага и допълнителна подкрепа. Ние отлично знаем, че голяма част от дамите изпитват тревога само при мисълта за прием на желязо, защото са чували безброй истории за ,,лош вкус, трудно усвояване, странични ефекти…“. Всъщност съществува опция за мигновено усвояване на полезните вещества. Внимание – без железен послевкус, без гадене и дразнене на стомаха. Тайната се крие в липозомна форма на желязо.

Научете повече ТУК и помнете – здравето, преди всичко, е личен избор.