Родината на домата е Мексико. Европейците се запознават с него в края на ХV в., когато за първи път го виждат испанските мореплаватели. Те веднага го донасят в Европа, но като декоративно растение с красиво нарязани листа и с дребни червени плодове, които приличат на череши. Малко по-късно в Америка решават, че доматът е летен плод и дълго го причисляват към тази група.


До днес има спорове дали доматът е плод, или зеленчук. В енциклопедиите се сочи, че е плод. По-важното обаче е, че е на трапезата на жителите на цялата планета и заслужено е получил “титлата” Дон (от испански – човек от знатен род).

Доматът е от семейство лилиеви. Към това семейство са картофите, чушките, сините домати, но и отровните беладона и татул. Последните две растения съдържат соланин – алкалоид, който се открива и в прорасналите картофи. Затова преди векове хората са смятали домата за отровен и го отглеждали като декоративно растение, чийто мирис отблъсква комарите и мравките. Първи индианците в Мексико култивират червения плод и той става основна земеделска култура като царевицата, фасула и чушките. В Европа първи италианците, принудени от глада, настъпил през 1544–1548 г., започват да консумират домати – отначало само под формата на сос. Вече няколко века доматите намират достойно място на трапезата благодарение на изключителните си вкусови качества. Всичко приготвено от тях е апетитно и привлекателно за окото, защото е обагрено в червено, а съчетанието със зеленолистни зеленчуци и подправки придава естетичен вид на трапезата.
Днес доматите се консумират под различна форма – сурови, в супи, ястия, сосове, сокове, кетчуп, конфитюри, сладолед...

Достойнства
От разделното хранене е известно, че доматите не са претенциозни и добре се съчетават с повечето храни. Червените любимци не съдържат изобилие от различни видове витамини, но са богати на витамин С и на много микроелементи. Йод. Този микроелемент подпомага изгарянето на излишните мазнини, осигурява енергия, засилва умствените способности и поддържа здравината на ноктите, косата, кожата и зъбите. Ето сериозен аргумент през бременността редовно да включвате домати в менюто си.
Калий. Той поддържа водния баланс в организма, а е известно, че 60% от него е вода. Калият подпомага ритмичната и нормална сърдечна дейност, снабдяването на мозъка с кислород, понижава кръвното налягане, ускорява лечението на алергичните пристъпи, улеснява изхвърлянето на отровите от тялото.
Селен. Това е микроелементът, необходим в много малки количества за функциите на човешкия организъм. Най-често селенът се набавя с храната. Доматите са ценен източник на този микроелемент. Селенът е капризен и трудно може да се активира без наличие на витамин Е, който пък действа като антиоксидант, забавя стареенето, предпазва от ракови заболявания, намалява риска от инфекции, особено вирусни, подпомага половото зреене при момчето и момичето и облекчава неразположенията през менопаузата.
Цинк. Той управлява съкращенията на мускулите (сърцето и матката също са мускули). Подпомага киселинно-алкалното равновесие в организма, съдейства за нормалната функция на яйчниците, матката, тестисите и за синтеза на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина). Цинкът участва и в дейността на органите, които имат отношение към имунната система (костен мозък, тимусна жлеза, лимфни възли). Водата, която се съдържа в домата, е около 30–36%. Тя много лесно се усвоява и веднага се включва във водно-солевата обмяна на човешкия организъм. Консумирането на 1–2 домата или изпиването на 100 мл доматен сок за дълго утолява жаждата.
Изненадващо е, че от цялата група лилиеви доматът е почти единственият, който съдържа аминокиселината глутатион. Тази аминокиселина предпазва от вредното влияние на никотина и алкохола върху съдовете, намалява лошия холестерол и има противоалергичен ефект. Затова през бременността и докато кърмите, яжте редовно домати и пийте сокове от тях, особено ако през 9-те месеца и след раждането не сте могли да се разделите с цигарите и алкохола. Глутатионът предпазва от ракови заболявания най-вече на черния дроб и яйчниците.
В домата има и ликопен. Това фитохимично вещество придава червения цвят на доматите, пъпешите, червения грейпфрут, червената чушка. Ликопенът действа като антиоксидант, предпазва от ракови заболявания, особено на простатата, неутрализира отрицателното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Ликопенът има най-ефективно действие, когато се намира в кетчуп или в доматен сос, затоплен и подправен със зехтин. Многогодишни научни наблюдения показват, че в страните, в които се консумират повече доматен сос и кетчуп (Италия, Испания, Южна Америка, Гърция), ракът на гърдата и простатата се срещат значително по-рядко.

Nota bene!

  • Не консумирайте зелени домати, особено от консерва. Те съдържат голямо количество соланин, който възбужда нервната система, причинява безсъние, безапетитие и отпадналост. Зелените домати са забранени за бременни, кърмачки и деца до 12 години.
  • Яжте по-често добре узрели пресни червени домати. Не подправяйте с много сол доматения сок и сос, кетчупа.
  • Консумирайте доматения сок и сос и кетчупа бързо след отваряне на опаковката – до 1–2 дни максимум. Съхранявайте ги добре затворени в хладилника.
  • Във фризера поставяйте доматите цели, добре узрели, измити и подсушени. Преди употреба ги изплаквайте със студена вода и тогава ги пускайте в ястието или в соса. След това обелете ципата, а домата разкъсайте. Избягвайте да консервирате домати, смесени с много зеленчуци (за паприкаш, гювеч). Ако вече сте го направили, използвайте ги най-много 1–3 месеца след приготвянето на консервите. Полезните витамин С, микроелементи, глутатион, ликопен се запазват почти във всички продукти от домати.
  • През бременността и в периода на кърменето за Вас и за бебето изключително важно е да консумирате повече домати и продукти от тях.