Преди време неуспелият кандидат-президент на САЩ Ал Гор направи разтърсващ филм за промените, които настъпват в климата на земята, и бавното убийство на планетата. “Неудобната истина” е завладяващ и отчайващо истински филм, който всеки трябва да гледа.
Каква обаче е връзката между демократа и политика Ал Гор и българските бебета? На пръв поглед никаква, но една от поуките във филма е, че дори и най-малката крачка – като да намалим боклука, е път към спасяването на планетата. Смехотворно, но факт. Отглеждането на бебе е свързано с огромни камари мръсни пелени за еднократна употреба


Възможно ли е като с магична пръчка да се отървете от тях, да забравите този разход и най-важното – да приучите детето си само да ходи до тоалетната още от съвсем невръстна възраст? Да се доверите на неговите инстинкти и да създадете такава емоционална връзка с бебето си, че да знаете кога то има нужда да се облекчи, а защо не – то само да ви казва това чрез мимика или жест. Все повече родители по цял свят твърдят, че подобно нещо е реално и приложимо. Те отглеждат децата си природосъобразно, не използват пелени за еднократна употреба, а малчуганите им вече са приучени “да си казват” кога искат да се облекчат.
Тази странна на пръв поглед практика се нарича Естествена бебешка хигиена Родителите, които я практикуват, твърдят, че за тях пелените за еднократна употреба са само загуба на средства и замърсяване на околната среда, а за бебето – излишно затормозяване в развитието му. Може да ви се струва странно, но е напълно приложимо.

При Естествената бебешка хигиена майката и бебето са в пълен синхрон. Те използват сигнали, знаци и интуиция. В основата на този метод е добрата комуникация. Бебето се радва, че го разбират и че върши нещо самостоятелно. Обикновено детето пишка точно в момента, в който усети, че е съблечено. Това се дължи на естественото му желание да е сухо и чисто.
В случай че родителите изберат да се грижат за малчугана си по този метод, те трябва да му посветят доста време и внимание още през първите месеци след раждането.
Основните компоненти на този метод са синхрон, сигнализиране, условни звуци и интуиция Важно е родителите да знаят, че новородените пишкат през 10–20 минути, обикновено през съвсем точни интервали от време. По-големите имат определен режим, ето защо синхронът между родителя и детето е от изключително значение. Майките сами трябва да забележат кога се случва това – обикновено малчуганът се събужда от сън или леко се разсънва, за да се облекчи, или пък го прави веднага след кърмене, в други случаи 10–15 мин след като се е нахранил. Всичко зависи от индивидуалните особености на детето.
Сигналите също са от значение. Има деца, които ясно съобщават на родителите си, че имат някаква нужда, други го правят едва доловимо. Едни плачат, други се въртят неспокойно, правят гримаси. По-малките мрънкат, бръчкат чело, утихват или гледат втренчено. Каките и батковците пък отиват при родителите, слизат от дивана, заемат обичайната поза “на гърне”.
От друга страна, родителите са тези, които могат да подканят детето към гърнето Така се създава двустранна комуникация. Добре е в началото, когато майката открие, че детето върши естествените си нужди, да издава звук или дума, която по-късно то да свързва с този процес. Така след това звукът може да се използва, за да подканяте бебето да се облекчи на подходящото място – на гърнето или в тоалетната чиния. Повечето родители използват добре познатите “пишшш” и “хммм”.
Не на последно място майки, които практикуват Естествената бебешка хигиена, имат и добре развита интуиция. Те усещат кога детето им иска да се облекчи. Спонтанно осъзнават, че то има някаква потребност, изпитват желание да видят малчугана и се питат: “Не трябва ли сега...”
Все пак има възможност дори когато майката предложи на детето да посети тоалетната, то да не е готово. Не винаги родителите могат правилно да разтълкуват нуждите на своето дете. Това не е проблем, ако бързо осъзнаете грешката си. Когато малчуганът няма желание да ходи в гърнето, той се върти, гледа настойчиво, плаче. Не го дръжте на гърнето повече от 2 мин. Ако след това не прояви желание, явно не сте уцелили момента.

Защо без пелени?

Привържениците на Естествената бебешка хигиена твърдят, че този метод има десетки предимства пред обичайните практики, с които повечето майки са свикнали. Ето някои от тях.

  Бебешката кожа не се дразни от урината и изпражненията и така се избягват неприятното подсичане и зачервяване на дупето.
   Намалява се рискът от инфекции на пикочната и половата система.
    Детето се научава от малко да ходи на гърне или направо в тоалетната.
     Значително се редуцира рискът от запек при малчугана.
      Естествената бебешка хигиена води до намаляване на използването на пелени за еднократна употреба, които замърсяват околната среда.
       Намаляват се и количеството вода и перилни препарати за изпиране на мръсните дрехи, изцапани след неправилно поставяне на пелените.
        Драстично спада броят на мокрите кърпички, които се използват за почистване на дупето на бебето.
         Развива се силна емоционална връзка между майката и детето, изградена въз основа на взаимно доверие.
          Родителите се научават да вярват на интуицията си.
           Малкото човече се чувства по-комфортно, тъй като осъзнава, че мама и татко откликват на неговите нужди.
            Бебето е доволно, когато е само с ританки, а не с мокри пелени за еднократна употреба.
             Естествената бебешка хигиена е много по-евтин метод за отглеждане на малчугана в сравнение с обичайните практики.
              Може да пътувате лесно, без да носите торба с пелени, а преобличането вече няма да е проблем, защото детето ще е готово да ви каже кога му се ходи до тоалетната.