Празници! Радост, веселие. И много, много преглътнати или изплакани женски сълзи! - Задава се низ от такива дни – Коледа, Нова година, различни именни дни... Ако имаме време и искаме да се замислим, по-малко женска горчивина тайно или явно ще гарнира празничните трапези.


Домакинята, майката в семейството винаги е поставена на изпитание, когато има повод за по-голяма веселба. Нали на нея се пада честта да почисти основно дома, да планира и реализира купуването на необичайно голямо количество продукти, да сготви, да накипри домочадието, а на всичко отгоре – да е центърът на компанията.

Цялото това бреме я уморява, колкото и да е приятно събитие за фамилията (често с куп гости) вкъщи. А обикновено компанията остава до късно. Понякога цяла нощ мама всъщност слугува. А панаирът след купона?! Сякаш е вилнял тайфун...
Още по-трудно е за жени, които носят бъдещия живот или са родили наскоро. Раждането изчерпва силите, гледането на бебето – още повече, а България не е Китай, където цялото семейство поема компетентно грижите за родителката и за отрочето в продължение на 400 дни, за да се възстанови родилката. Близките не само поемат домакинството, ами готвят и специални храни за кърмачката. Мъжете знаят от майки и баби как се гледа родилка, та да е бодра и свежа...

Празниците създават физически и емоционален фон, на който жената става по-ранима, по-чувствителна, но истински срив настъпва, ако усилията й са слабо или зле оценени от семейството. Още повече боли, когато не получи или получи неуместен подарък.
Добре е да се отчетат тези подводни камъни в реката, носеща ни към Коледа, Нова година и многото празници след тях.
Практично е по-отрано да се направи сметка какви средства ще има у дома и колко от тях е разумно да се похарчат. В обсъждането е добре да участват всички членове на семейството. Съставя се списък с нужните продукти и приблизителната им цена. Така хем се избягва прахосничеството, хем малчовците получават уроци за реда в домакинството.
След като покупките са уточнени, в пазаруването могат да се включат и подрастващите Така ще се научат как се избира стока, а пренасянето на нещо с подходящо тегло ще повиши самочувствието им. Участието в почистването на зеленчуци, в месенето, пренасянето и отнасянето на кухненски съдове, в миенето и т.н. ще облекчи мама, но по-важно е, че така детето ще разбере, че домакинството е радост и тегоба не само за майката, но и за цялото семейство. Няма по-силна връзка от възникналата в условията на общ труд, особено ако е последвана от общо веселие.
Малечко спокойно може да помогне при почистването на дома. Двегодишното дете добре бърше прах по ниските места, а и да не успее идеално да се справи, мама може да повтори, когато обаче детето спи. Пред гостите и семейството тя непременно трябва да спомене съществения принос на малкия помощник. За да има успех подобен подход, задължително е непрекъснато да се обяснява кое как и защо се прави
Ако използвате малкото си дете само като слуга в досадната подготовка, когато отново ви потрябва, то няма да се отзове на молбата ви или ще изпълни задачата без желание. Отредете му ролята на довереното лице, на дясната си ръка, покажете му колко е незаменимо.
Най-добре е цялата фамилия да участва във всичко – от планирането на празника до почистването след него. За бащите и децата – полезно, за мама – възможност и тя да усети радост, съпричастие, а не да е многострадална Пепеляшка. Съвместното целокупно шетане за веселите дни има и друго съществено преимущество – всички са еднакво уморени и е практически невъзможно, един буквално да умира за сън и почивка, а друг да беснее до 5 ч. сутринта.
Съвместен трябва да е и изборът на музика, ТВ програма… Само ако цялото семейство участва в реализацията на всички етапи на празника, може да се получи семейно тържество. А Бъдни вечер, Коледа са фамилни празници по традиция.