Хитов ди-джей и радиоводещ, комуто никога не би хрумнало да се изхвърля, правейки се на българския Хауърд Стърн или на нещо от този род. Има мнение по всички въпроси. Дори да не си съгласен с него, го слушаш с интерес. Говори много, но смислено. Отвращава се от простотията във всичките й форми. Работи не за масата, а за ценители.


Бебе-звезда?! Майки се натискат, бащи търсят връзки, баби кършат ръце... Конкурс?! Никога не бих разрешил моето бъдещо бебе да се появи на каквато и да е корица. Можеш да го напишеш! Да си на корицата е постижение, а всяко постижение в живота трябва да е заслужено. Невръстното бебе няма как самичко да извоюва каквото и да било. Жалко е родителите “да воюват” вместо него. Освен това всички бебета са еднакво красиви... И приличат на... червени мишки!

Първа реакция при вида на корицата на списание “9 месеца”. Реагиращ (и интервюиран): радиоводещият Ясен Петров. Възраст: 36. Разлиства нататък и попада на заглавие “Къде да родя?”
Аз съм се родил проблематично, защото и двамата ми родители са Rh (–) – това усложнява раждането на второто дете. Събрали се всички медицински светила и се наложило да ми прелеят 2 литра кръв. На банката на кръвта пишело “Хасан” или нещо такова... Така че от малък съм с ромска кръв, в което има много съдбовна символика. Кърмен съм от дойка.

Ясен е софиянец, израснал на площад “Славейков”. Роден на 10 февруари 1967 г. Има брат Орлин, с 13 г. по-голям от него.
Той е гений, занимава се с гениалности! Шеф е на научните изследвания в немска фирма за лекарства. При моето раждане точно е влизал в пубертета и съм сигурен, че е бил щастлив от “разсейването” на родителското внимание заради мен, малкото бебе.
Майка му е Ася (биолог и журналист, главен редактор на тогавашното списание “Наука и техника за младежта”), а баща му Славчо – биолог в БАН. Запознали се, когато Ася била млада студентка, а Славчо – неин преподавател. Ясен Петров продължава да разгръща “9 месеца” и попада на рубриката “Баща на месеца”.
Баща ми от сутрин до вечер беше на работа, така че ме е контролирал от разстояние. Един от първите ми спомени е как ме наби с колан! Защото съм скачал по перваза на отворения прозорец и без малко да падна от петия етаж.
Другите вкъщи: баба и дядо по майчина линия, иженарицаемите “Мама Таня и Татко Даньо”. От тях е отглеждан, не е ходил на детска градина. Баба му много му е четяла. Но ранните спомени на Ясен са за друго...
Почнал съм “да свалям мацки” на 3 – 4-годишна възраст в градинката, на чието място сега е НДК. Бил съм много любвеобилен и съм ходел “да нагъвам” момиченцата, които пищели. Казвал съм: “Искам цуна, искам гуна!”
Ясен се взира във фоторубриката “Кой на кого прилича” в списание “9 месеца” и ми казва, че няма музиканти в рода си. Дядо му Петър бил син на поп, така че фамилията на баща му е Попилиев. Но по време на комунизма това не било “удобно”, ето защо той е кръстен Ясен Славчев Петров. Научил се без усилия да чете и пише още преди да стане първокласник. От предучилищна възраст тръгнал и на алианс да учи английски.
Благодарение на учителката мисис Торнева понаучих този език, макар че често бягах от час. Разкритието за тези бягства направи една учителка, чието име тчно описва ситуацията – мисис Доброволска...!
Впрочем напълно доброволно Ясен Петров започва да се занимава с музика, която постепенно се превръща в негова съдба. Първият му досег е с пианото.
Цели 6 години, от втори клас, посещавах читалищна школа по пиано. Беше ми леко скучно, защото ни караха да свирим тежки и несъобразени с възрастта ни произведения. По-късно покрай брат си започнах да слушам и Афродитас чайлд, Демис Русос (но не познатите ви етноелементи), а след това и Пинк Флойд, Абба, Бони М...
После го приемат в елитната Класическа гимназия (НГДЕК). Там е пял първи глас (“Но не солист!”) в мъжкия хор за църковнославянски песнопения, дирижиран от Людмила Добринова.
По това време имах един съсед от френската, който свиреше в училищна група – “Апокалипсис”. С тази група впрочем е свързано началото на група “Ера”. Последвахме примера и си направихме “БТР”, на която бях солист. Днешните членове на “БТР” са съвсем други, защото един по един се сменяха, но мога да твърдя, че аз съм създал тази група заедно с моя приятел Милен Марчев, който беше китаристът! Милен измисли името, а аз се шегувах, че абревиатурата означава “Бира, телевизия и радио”.
Ясен продължава общуването си с телевизията и радиото, но в по-малка степен с бирата. Започва като гост в предаването “Как си ти?” на Антон Митов по програма “Христо Ботев”. Харесали го и той продължил изявите си. След това трайно се разписва в битието на радио “Експрес”. Водил е и несъществуващото вече ТВ-предаване “Музика, видео, телефон”.
От три години Ясен Петров е женен. Все още нямат деца.
Не е лошо да имаш дете, а и обществото го очаква от всеки млад човек. Като станеш родител, животът се обръща на 180 градуса. В България поне още 3–4 години ще е проблемно да имаш дете и да го възпитаваш, без да се чудиш какво да му обясниш, когато дойде и те пита защо всичките му другарчета от втори клас вече имат мобилни телефони...
Ключовите думи за Ясен Петров
Метрополис (кръстник на култовото движение за електронна музика).
РФИ България (музикален продуцент на радиото и водещ на предаването “От 2 до 4”).
Виреене (мозък и глас на популярното радиопредаване “По границата на виреене”).