„Скъпи Боже, разбирам, че не ти е лесно да обичаш всички хора по света. Ние вкъщи сме четирима и на мен ми е много трудно!” „Защо не оставиш тези хора, които си направил, да не умират – така няма да се налага да правиш нови?!” „Нарочно ли си направил жирафите с толкова дълги шии или е било грешка?” „Боже, благодаря ти за малкото ми братче, но аз те помолих да ми пратиш кученце!”


Това са част от автентични „разговори с Бога” на деца до 6-годишна възраст, събрани от американски преподаватели по религия.

Още на 3–4 години децата могат да ви изненадат с въпроси, криещи екзистенциален смисъл. Особено ако те са провокирани от първия сблъсък на детето със загубата на близък човек или с друг вид страдание, не ги оставяйте без отговор. 
Ако сте вярващ християнин и ви се иска детето ви още отрано да се чувства уютно, прекрачвайки храма, празникът на Христовото Рождество е добра възможност да преведете на езика на малките зрънце от Христовите послания. Обяснете на детето, че Коледа не е само „Празник на подаръците от Дядо Коледа”, а е

Рожденият ден на Божия Син Христос
Разкажете му как животните в обора, в който се родил Иисус, птиците и звездите – цялата природа била преизпълнена с любов и радост от раждането на Спасителя. Но защо Той решил да слезе от небесата и да се роди като човек? Може би защото хората спрели да чуват гласа Му в сърцето си, затова Той избрал от невидим да стане видим, да дойде сред тях и лично да им каже колко важно е да се обичат помежду си. Всъщност идеята за невидимия за очите Създател на всичко видимо не е далечна или стряскаща детското въображение. „Господ е невидим, но ние можем да Го усетим, както вятъра и топлината на слънцето”, казва шестгодишно момиче.
В православните предания децата нерядко стават
преки свидетели на божествени откровения
Сред тези свидетелства е историята от ХVІ век, която разказва за 8-годишната дъщеря на войник от руския град Казан. След голям пожар къщата на семейството е изгоряла до основи. Бащата е бил принуден близо до мястото на пепелището да построи нов дом. Неочаквано обаче пред плановете за строеж на войника възникнало препятствие. На малката му дъщеря Матрьона й се присънил странен сън – явила й се Божията майка и й открила, че в земята, под останките на изгорялата къща, се намира икона с нейния образ. Детето трябвало да предаде на всички, че не трябва да започват строежа, докато не изровят иконата. Първоначално никой не повярвал на момиченцето, дори и християнските духовници в града. Пресветата Богородица обаче продължила да се присънва на детето и накрая, след молби и сълзи, то склонило възрастните да разровят посоченото място. Така под пепелището била открита Казанската чудотворна икона на Божията майка, свързвана през вековете с много чудодейни изцеления. Важно откровение за католическите християни пък е явяването на Дева Мария пред три деца в португалския град Фатима. Това са овчарчетата Лусия, Франшиску и Жасинта, съответно на 10, 9 и 7 години.
Познанието за Бога се предава на децата не само чрез поучения, а подкрепяйки естествената им способност да се учудват с възхита на дребните неща и да се радват с цялото си същество на чудото на живота. Ето защо и свети Теофан Затворник казва за празника Рождество: „Днес не е време за наставления, а за благодарност, не е време да преподаваме уроци, а да изразим радостта си. Господ предлага всичко на всички. Ти само върви по пътя, който ти е показан, и всичко ще имаш. И радост ще получиш – такава силна радост, че никой няма да може да ти я отнеме!” 

Сандра Керелезова