Съдбата се двоумяла над бебешкото кошче – как да бъде белязан животът на малката госпожица? Винаги първа, или все на опашката? Азбучна дилема – или “А”, или “Я”. Бебето трябвало да се кръсти на дядо си Аспарух, когото всички наричали Аси. Алтернативата била Яна или Ася. Мама Виолета не искала името на дъщеря й да започва с последната буква от азбуката и бебето било записано Ася Евгениева Йочева – първи номер в класа и все първа във всичко.


Едва 17-годишна, Ася попада в телевизията и в момента учи журналистика. Тя е “Различна” (категоричното заглавие на първия й самостоятелен клип) още от малка – вместо балерина мечтаела да стане… хирург. После олимпийска шампионка по плуване.

“Едва тримесечна съм спяла с длани, опрени в главата: поза, присъща на човек с изградени навици Педиатърът се учудил, защото бебетата обикновено спят като жабки. Той предрекъл, че от това бебе ще стане човек с характер. (Смее се – бел. авт.) Била съм много живо бебе. Брат ми Благослав, тогава 6-годишен, предпочитал да съм момче и отначало не бил във възторг, че го карат да бди над кошчето ми. Толкова се отегчавал, че мама веднъж се принудила да го завърже за стола, за да не се измъкне навън да играе. Понеже бях по-малката, баща ми винаги защитаваше мен, дори когато бях виновна за някоя пакост. С Благо бяхме като скачени съдове – той ме наплясква, аз го ковладя на нашите и те на свой ред напляскват него.”

Най-ранните й музикални кумири били “East 17” и детската стая била облепена с техни плакати. Дълги години стените били боядисани в розово. Когато Благо и Ася поотраснали, решили да направят стаята си в патешко жълто и най-сетне да свалят плакатите на момчешката банда.


Първия и единствен шамар в живота си Ася отнесла на около 5 години. Майка й я помолила: “Не си тръскай мръсните ръце над умивалника, току-що съм го измила!” Веднага щом отвърнала “Добре, мамо”, малката палавница оплескала всичко, за да види дали белината “изяжда” чернилката от фаянса.

“Бях щуро дете, не бях типичното глезещо се момиченце с панделки и роклички. Вечно рошава, със скъсани от ритане кецове, с рани по краката. На дясната ми ръка още се вижда белегът от скъсаното спирачно жило на велосипеда. Част от този характер сигурно съм наследила по македонска линия – баба ми Спаска е от Благоевград. В нейния двор се варяха компоти в големи казани. Изливаха горещата вода по земята и аз за ужас на всички си правех кални бани.” Родът на Ася е интелектуален, учителски. Родителите й са с по две висши образования: баща й Евгени е професор по история, а майка й – журналист и политолог. Още петгодишна изоставила първата си професионална мечта – хирургията, понеже й прилошавало от кръв и рани. Разчленени крайници на руси кукли още се пазят на семейния таван. Ася не обичала да играе с плюшени играчки. С по-голяма страст стреляла с фунийки и ритала топка с момчетата в квартала. “Като малка исках непрекъснато да играя, а пък майка и татко бяха уплътнили времето ми твърде амбициозно: забавачка, алианс за овладяване на английски, уроци по пиано, “Бодра смяна”, плуване... В шести клас поисках да продължа в спортно училище. Месеци наред родителите ми ме увещаваха да се насоча другаде. В крайна сметка спортът ми остана хоби и завърших 22-ро училище с профил химия, биология и здравно образование.“

Ася вече има план в живота. Иска да се омъжи по любов, а не по сметка, и да има първо момче, а година по-късно и момиче. “При малка разлика в годините децата се подкрепят взаимно и се отглеждат по-лесно. След това, когато синът и дъщеря ми влязат в пубертета, имам амбицията да родя още едно дете. Върху него да концентрирам грижите си и да осигуря на подрастващите самостоятелност… а и те да ми помагат за бебето. А когато третото ми дете влезе в пубертета, надявам се да имам внуци!“

Бебе Ася

 • Име: Ася Евгениева Йочева
 • Родена в София на 21 февруари 1985 г. в 10.45 ч. с тегло 3.250 кг и ръст 51 см
 • Проходила точно на девет месеца
 • Първа дума – “бимба”, което означавало бонбон
 • Зодия – по принцип Риби, но според някои астролози Водолей

  Камера и микрофон
  От три години Ася работи в телевизия “ММ” – тя е лице на седмичната airplay класация “ММ Топ 20”. Отначало води поздравителното предаване “Искам!”, в което среща Лили. В края на 2003 г. двете създават групата “L.A.”. Камен Во. е човекът, който им пуска мухата, че стават за женска група. С хита им “Ледено студено” чаровните госпожици са номинирани във всички категории за дебют. Впоследствие “L.A.” се разпада, Ася и Лили запазват приятелството си, но тръгват по различни пътища.

  “Различна”
  “Избрах лятото за поява на първия ми клип като самостоятелна изпълнителка – казва се “Различна”, на Мага, режисьор на лентата е Иван Ласкин – именитият български актьор, който лично участва в клипа заедно с Чочо Попйорданов и младия талант на Младежкия и на Народния театър Деян Ангелов. Сюжетът е: красива жена по професия лекар-патолог (аз) излиза сутринта, целувайки приятеля си (Деян). През деня той загива в един бой и докарват трупа му в патологията, докато аз съм на смяна. Снимките правихме в хотел, в Киноцентъра, в болница и в Театъра на армията. Оператор е Жоро Марков.”