Отново е лято и топлото време зове за повече разходки. Вероятно около вас всички заминават на почивка – на море, на планина... Спомняте ли си незабравимия български филм “С деца на море” – море, весела детска глъчка и много хумор. Какво да правите през лятото с малкото дете? Дали можете да отидете и вие на почивка? Защо не? Но... има едно голямо НО
Преди всичко, когато се отправяте с малкото дете на почивка, добре е да сте наясно, че вие отивате заради него, а не то заради вас. Това означава, че най-вече не бива да променяте начина на хранене и дневния режим на детето. Спазвайте часовете за хранене, сън, разходка и къпане, и то още по-стриктно, защото смяната на климата води и до промяна в настроението на детето. Само по този начин ще почивате с весел малчуган и наистина ще релаксирате, а няма да сте герои в реален екшън. Започнете отрано подготовката за почивката


Изяснете в детайли с какво ще пътувате и къде ще отседнете – на хотел, в почивна станция, на бунгало, на квартира и т.н. След това идва редът на дългия списък с нужните неща за детето. Разбира се, най-важен е въпросът с храната, с приборите и съдовете за хранене. Ако там, където отивате, има възможност да приготвяте храна за детето, това е добър вариант. Ако ли пък няма условия за това, можете да консервирате някои храни, а други предварително да купите – например пюрета, каши, млека. И в двата случая пригответе за детето индивидуални съдове, прибори и шишета, които могат да се стерилизират.
Лятото е сезон, за който са характерни хранителните отравяния Имайте предвид, че малките деца могат да получат тежки хранителни отравяния и стомашно-чревни разстройства от престояла, непрясна храна, която на външен вид не изглежда променена. През лятото високите температури на въздуха подпомагат такива заболявания. Основната храна за кърмачето си остава млякото. То е отлична среда за развитие на попадналите в него микроорганизми. Дори при най-малкото му замърсяване само за няколко часа може да стане опасно за детето. Причина за отравянето са образуваните при размножаването на бактериите или плесените токсини. За разлика от микроорганизмите тези вредители са устойчиви на висока температура и не се разрушават и обезвреждат при варенето на млякото. Затова основно правило е на кърмачето винаги да давате само прясно приготвена храна (мляко, сок, пюре и др.), а остатъка да изхвърляте.

Когато плодовете и зеленчуците не са добре измити (особено ягодите, салатите, морковите, зелето), те могат да пренесат дизентерия, хепатит, детски паралич, различни глистни заболявания. Източник на зараза може да е и възрастен, който е заразоносител.
Не забравяйте, че мухите, осите и други насекоми, които кацат или ходят по торища, смет, отходни места, канали, а след това и по хранителни продукти, съдове, играчки, са чести и опасни преносители на летни зарази Ето защо винаги съхранявайте храните в закрити съдове и затворени шкафове.
Лятото предлага условия за разнообразно и пълноценно меню на кърмачето и малкото дете. Задължително давайте достатъчно мляко, месо и яйца, които са основни източници на пълноценни белтъчини. Включвайте повече плодове и зеленчуци. Така организмът на детето ще си набавя нужните витамини и минерални вещества. В лятното детско меню, както и в менюто през останалите сезони, трябва да присъстват храни от всички групи. Ако се налага да храните детето по време на път, спрете колата, пригответе храната, нахранете го и тогава потеглете отново. Никога не хранете детето по време на движение. Това може да доведе до тежки аспирации и инциденти.
Много важни при подготовката на лятната почивка са предварителните процедури за закаляване на детето Много преди да тръгнете на почивка, започнете да го излагате на слънце, като постепенно увеличавате времето. Правете слънчевите бани сутрин между 9 и 11 ч. и следобед между 17 и 18 ч. Предварително намазвайте детето със слънцезащитен крем със съответния фактор (консултирайте се със специалист!) и спазвайте тези часове през цялото лято. Само с добре подготвено за лятното слънце дете ще имате спокойна почивка.
И не на последно място не забравяйте да вземете любимите вещи на детето – играчка, одеялце, пеленка или нещо, без което то не иска да заспи. Защото всяка промяна в обстановката води и до промяна в настроението на малчугана.
Приятно пътуване и весела ваканция с вашето слънчице!

Диетична кухня

Оризова отвара

Приготвяне. В чаша вода поставете 1 ч.л. измит ориз и сложете да се вари на тих огън до пълно разваряване на ориза и побеляване на водата. Прецедете през цедка и върнете на котлона отново да кипне.
При храносмилателно разстройство давайте отварата вместо обикновена преварена вода.

Диетична супа от моркови – супа Моро (1 литър)

Приготвяне. Измийте и почистете добре 4–5 не много едри моркова. Настържете ги или ги нарежете на ситно. Залейте ги с 1 литър вода и в захлупен съд оставете на котлона да се варят до омекване. След това ги пасирайте през сито или ги разбийте с пасатора до получаване на фина каша. Долейте вода до 1 литър, поставете щипка сол и отново върнете на котлона да кипне. Давайте на детето със стомашно-чревно разстройство супата между храненията или по ½–1 кафейна чашка преди всяко хранене. Детето на 1-месечна възраст може да консумира и по 1–2 ч.л. между храненията.