Често се питаме защо сме тъжни и по-рядко се смеем. Повечето от нас отделят много малко време за положителните емоции, сякаш ги отминават незабелязано, а твърде много се вглеждат в отрицателните. Това е изключително голяма грешка. Трябва да я поправите веднага, особено ако сте бременна или млада майка.


Смехът е изключително приятна емоция. “Човек е оцелял, защото се е смял”... Е, след като смехът води до оцеляване, смейте се по-често от сърце, до сълзи. Това е особено нужно в напрегнати ситуации и по време на изпитания в живота. А има ли по-голямо предизвикателство от периода на бременността и на отглеждането на бебето! Смехът прави хората добри. С негова помощ могат да се простят много неща: закъснение за среща, изпускане на някоя и друга по-груба дума, липса на музикален слух... Науката не е доказала с колко дни се удължава животът от минута смях, но е известно, че буйният смях

освобождава от напрежение
и зарежда с енергия

Някои психоаналитици смятат, че когато е искрен и продължителен, смехът почти прилича на оргазъм. Затова не е странно, че жените ценят повече остроумните мъже от добрите любовници. Това чувство има магично влияние не само върху околните. От него зависят успехите на любовния фронт, въздействието върху децата и цялото семейство, та даже изкачването в служебната йерархия. Не е нужно и задължително да разказвате вицове. Добре е обаче да откривате вица и в най-трудната ситуация. Пример: бременна сте и сте качили повече килограми от препоръчваните. Това не е повод да се тръшкате. Съобщавайте през смях: “Бях фиданка, но нищо не носех в себе си, а сега съм дебеланка и човечето в мен е моето най-добро послание към света.”
И най-тъжната случка може да се погледне през очите на смеха. В народопсихологията има безброй такива истории. Дори 1 април е избран за Ден на смеха и лъжата. Индийците отдавна са се обявили за родоначалници на необичаен и весел празник. От незапомнени времена те отбелязват 31 март като ден на шегата и смеха. В древен Рим пък по средата на февруари чествали Ден на глупака. Имало маскарад с веселие, закачки и танци. Предполага се, че първоаприлските шеги идват от средните векове, когато кралят на Неапол Монтеро бил измамен от своите слуги и разбирайки това, той се смял до сълзи. Какво се случило тогава? На 1 април след сериозно земетресение жителите на Неапол се смеели на Божията злина и танцували по улици и дворове, защото нямало жертви. Вечерта кралят ял вкусна риба, а на следващата година на 1 април неаполитанците пак танцували и кралят поискал същата риба, но улов от нея нямало. Сготвили му друга и го уверявали, че е същата. А той се смял, ял и разбирайки измамата, се направил на глупак. Оттогава в много европейски държави на тази дата се окачват хартиени рибки на гърба на най-близките. Целта е жертвата на шегата колкото може по-късно да разбере за “украшението”, и то да се види от повече хора.

Смехът тонизира, усмивката изпраща положителни сигнали към мозъка, а той отвръща с хормоните на щастието. Настроението се повишава и ако проблемите се облекат в хумор, те се виждат от необичаен ъгъл и често си отиват по-бързо. И най-важното – шегувайте се с неприятностите. Така ще доказвате, че сте по-силна от тях.
Как се формира чувството за хумор?
Емоционалните послания на майката стигат до бебето след втория му месец. Дотогава то несъзнателно се усмихва само на нея, но скоро след това се усмихва и на околните. Ако майката често е тъжна, сърдита, не обръща внимание на смеха на бебето и не го споделя с него, детето ще израсне скучен, без емоции индивид. Най-весели са тези, на които родителите са отвръщали на смеха и усмивките им.
Хората с чувство за хумор се смеят и с това намаляват напрежението в организма си, те са по-сигурни, смели и успели. Към поговорката “Човек е оцелял, защото се е смял” като диетолог аз прибавям и “защото е ял”. Не съм срещала засмени, весели и приветливи гладни хора...
Смехът, освен да се възпитава,
трябва и да се храни

Иначе остава непозната емоция. Смеем се на сватби, тържества, в кръчмата, на улицата, в превозното средство. Смеем се, когато пийнем чаша вино или топъл чай в студа, смеем се, наблюдавайки весели игри и закачки, смеем се... но само ако сме си хапнали.
Коя храна обича смехът?
Преди всичко той изисква системно да е хранен – поне три пъти дневно. Предпочита енергичните храни. При смеха участват мускулите на лицето, гръдният кош, ръцете (жестикулирането), коремната преса, краката. Той “се храни” най-добре с пълнозърнест хляб, мляко и млечни продукти, прясно месо, плодове и зеленчуци. От плодовете най-много обича ябълките, бананите и гроздето. Любител е и на зеленчуците – сурови, варени или печени. На първо място са картофите и морковите, но смехът харесва още доматите, краставиците, червените чушки. Не е особено пристрастен към бобовите растения, зелето и ряпата. Обича всички видове лук, зелена салата и зелени зеленчуци, киселец. Италиански диетолози са открили, че сготвен с ориз и орехи или със спагети, киселецът предизвика голяма веселба.
Смехът “се храни” и с шоколад: натурален, млечен, с ядки, с плодове... Добре е обаче от сладкото изкушение да се хапват не повече от 25–30 г на ден. Важни за веселото настроение са и храните, богати на витамини от група В: зелени зеленчуци, месо, пресни яйца, риба...
Предлагам ви един ден със
“смешно меню” за бременни и родилки

Закуска. Започнете весело деня със 100–120 г пълнозърнест хляб (в него има бавни захари, които  “разсмиват”), 20 г краве масло (за мозъчните клетки, за да са услужливи и да си спомните най-хубавия виц от предния ден), чай от маточина с мед (за да сте спокойна и засмяна). В 10 ч. изяжте любимия на смеха плод – ябълка или банан, или изпийте чаша прясно изцеден сок.
Обяд. Той трябва да ви зареди с оптимизъм. Започнете със салата от любими зеленчуци (чушка, домат, краставица), след това яжте супа с киселец, месо на скара или печено със сос или риба. Завършете с ободряващ плодов сок. В 17 ч. изяжте 120–130 г “весел” плодов сладолед или 70 г сирене със стрък лук или 30 г шоколад.
Вечеря. Яжте спагети със сос по избор или с киселец, парче риба на скара и 100 г картофи с червен лук. За десерт – чаша кисело или прясно мляко с 2% масленост. Ако обаче ви е паднало “черното перде”, изпийте плодов коктейл.
За да не прогонвате смеха, температурата в дома ви не бива да надвишава 18 ºС. Ако е по-топло, ще ви се приспива. Ходете и повече пеша. Понякога репетирайте като артистите как разказвате смешна случка на близки, за да се превиват от смях. Ето един пример: Леонардо да Винчи бил голям особняк и затворен човек. Често обаче бил канен на артистични сборища и ставал център на внимание. Само близките му знаели тайната на това преобразяване. Той се подготвял вкъщи. Заставал пред огледалото и разказвал запаметени анекдоти, като се смеел до сълзи, така че целият дом ехтял от неговия глас.
Усмихвайте се на света и той непременно ще ви отвърне със същото! 
Смехът е целебен и здравословен, но много полезно е и
от време на време да се проливат и малко сълзи
Съотношението смях/плач обаче да е 10/1. Плачем от мъка, радост, яд, болка, при рязане на лук, силен вятър, замърсен въздух... Доказано е, че хората, които плачат със сълзи, по-рядко боледуват от неврози, язва и сърдечен инфаркт. Сълзите, предизвикани от силни емоции –  положителни или отрицателни, съдържат адреналин. Това е хормонът на стреса и след като той се изхвърли със сълзите, идва успокоението. Така че поплачете, пък после го обърнете на смях.
Плачът не се нуждае от специална диета. Той идва и си отива, често без да усетите. И сърдечният плач като сърдечния смях има лечебен ефект. За да се разтоварвате психически, когато сълзите напират, пускайте “кранчето”, но бързо го спирайте! След минута-две, ако имате чувство за хумор, ще се видите в много весела светлина.
Смейте се много, рядко си поплаквайте, постоянно мислете, защото без смях, плач и мисъл няма живот.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог