Задаващите се празници ви поставят на голямо изпитание. Сигурно е, че често ще сте пред препълнена трапеза и колкото и да сте стриктна в диетата, ще се изкушавате да похапвате и забранени лакомства. Утешаващо е, че все пак това не ви се случва всеки ден през 9-те месеца, а само в няколко дни или вечери. Все пак добре е да имате план за противодействие.

Закусвайте по-здраво
Ако ви предстои вечеря с мощно угощаване, много важно е през деня да ядете често на малки порции. Започнете с по-солидна закуска. Ако “щадите” апетита си за предстоящото вечерно меню, може да се нахвърлите върху него с изненадваща и за вас стръв. Затова най-добре през деня хапнете 5–6 пъти и изпийте около 2 литра течности (изключете газираните напитки!).

Вие сте на ход...
Ако ви предстои вие да сте домакинята и да подготвяте вечеря за гости, предложете меню, съобразено с вашите потребности. Едва ли някой ще разбере хитрия ви ход... Всъщност иска се да направите вечерята по-лека. В предястията например не включвайте майонеза, а изцедено кисело мляко. За целта използвайте мляко с 2% масленост (дори и по-ниска). Със сигурност пак ще е вкусно. Туршиите също не са подходящи за вас, защото съдържат много сол – редуцирайте ги, за да не ви привличат.
Не панирайте и не пържете мръвките. Пригответе месото задушено или печено на фурна. Най-добре да е пилешко. Използвайте обаче филето му – без кожа, защото в нея са концентрирани мазнините и токсичните субстанции, които са вредни за вас и за нероденото бебе.


Бялото пилешко месо е богато на фолиева киселина и витамини В1 и В6. То подпомага растежа на бебето и укрепва имунната система. Можете да предложите за вечеря и филе от бяла риба, което се усвоява много лесно от организма. Изпечете го във фолио с подправки и лимон. Ще изненадате приятно гостите си, ако им поднесете и филе от сьомга (не обаче пушено и много солено). Тази риба е богата на витамин Е, калций и мастни киселини, които са нужни на организма ви през бременността.
Сигурно ще имате желание да зарадвате присъстващите с разкошна торта, но по-добре им предложете богата плодова салата. Високото съдържание на витамин С в кивито, портокалите, грейпфрутите и мандарините подобрява усвояването на желязото и тонизира организма. За разкош върху плодовете можете да поставите и топка сладолед – не бива да сте прекалено праведна и да се отказвате и от този любим десерт през 9-те месеца.

Вие сте на гости
Ако пък ви предстои гостуване за вечеря извън дома, подгответе се по-отрано. Хапнете нещо леко, преди да излезете. Така отрупаната маса няма да ви изкушава извънредно много. Още в началото помолете да ви налеят чаша минерална вода вместо аперитив, вино, бира... Не пийте безразборно безалкохолни напитки, защото от тях ще се чувствате като балон пред спукване. Въздържайте се да ядете колбаси и пушена риба. Те съдържат много мазнини и са трудносмилаеми. Консумирайте пълнозърнест хляб (дано домакините са го осигурили), защото влакнините му гонят запека. Наблегнете на зеленчуковите гарнитури, особено ако са варени или задушени.
След като дойде време да се прибирате вкъщи, не използвайте автомобила или такси, а се поразходете малко пеша. Ако пък все пак сте с кола, паркирайте я по-далеч от дома на приятелите ви, за да имате възможност да походите пеша. Когато се върнете у дома, изпийте чаша шипков или ментов чай. Проветрете добре спалното помещение, не се отрупвайте с много завивки, за да си осигурите лек и спокоен сън.

Авариен изход Ако през някоя празнична вечер не сте успели да проявите воля и нарушите правилата на здравословното хранене, т.е. похапнали сте повече мазни храни и пр., в следващите два-три дни направете диета. Не е нужно да сте само на “пост и молитва”, но спазвайте едно желязно правило – ставайте от масата полунахранена. Два пъти дневно правете разходка, като се движите с по-ускорен ход. Все пак и най-праведният понякога се изкушава и съгрешава...