Искате ли да се отдадете на страстта с любимия мъж, такава, каквато си я спомняте в началото на вашата връзка? Това ще възвърне любовта ви, ще съживи много спомени и със сигурност ще ви накара да се чувствате отново жива. Кога обаче е най-подходящият момент да заминете на почивка и да оставите бебето в ръцете на баба или на леля? Дали ще може да се наслаждавате на коктейлите и страстния секс, без да се притеснявате за мъничето?

Шок и угризения
Дарина Пеева заминала със съпруга си Калин на почивка в Рим, за да възстановят отношенията си преди раждането на малката им дъщеричка. Успели да издържат извън дома точно 2 дни, 6 часа и 15 минути. Абсолютен рекорд за Дарина, която за две години не се е откъсвала от детето си нито за миг. „Първия ден беше истински кошмар. Бях свикнала да съм около дъщеря си постоянно – сутрин и вечер. А трябваше да я оставя на родителите си, без да знам какво се случва с нея, да им се доверя сляпо и да не мога да я виждам и докосвам. Абсолютен ад! Още на летището в София избухнах в сълзи. На втория ден с Калин осъзнахме, че бебето много ни липсва, че говорим постоянно за него и че не можем да издържаме нито минута повече. Прекратихме почивката и се върнахме у дома. Осъзнавам, че това трябваше да е първата ни ваканция само за двамата, за да върнем близостта, която ни е липсвала след раждането. Нищо не се получи. Дори стана още по-лошо. Явно не съм готова за такава раздяла”, споделя майката. Когато се откъсвате от бебето, през първите няколко дни е особено трудно. Много родители не могат да се справят с присвиването на стомаха и с постоянните притеснения за бебето. Те са толкова уплашени за него, че нямат никакво желание да помислят дори за миг за романтична вечеря на свещи или за екзотично пътуване. Основният проблем е, че съвременните майки и татковци рядко се отделят от бебето. Така при първото пътуване дистанцията поражда сериозни притеснения.

Липса на доверие
Днес повечето майки и татковци живеят далече от своите собствени родители. Така бабите и дядовците нямат възможност постоянно да гледат бебето. Младото семейство свиква само да се справя с грижите за мъника. Постепенно естествената връзка и доверието между поколенията изчезват. За много родители става все по-трудно да поверяват бебето на майка си, тъй като не одобряват методите й на възпитание. Смятат, че са много остарели и дори могат да навредят на детето. Съвременните родители предпочитат да жертват личното си време в името на принципите си.
„С майка ми се разбираме чудесно, но въпреки това не бих искала да гледа децата ми, защото знам, че това ще породи конфликти. Всяка от нас има свои възгледи за възпитание”, казва 32-годишната Жулиета Андреева, майка на две деца. На същото мнение е и Елена Янева: „Майка ми живее на 300 км и често това ни спасява от конфликти. Предпочитам тя да взема децата у дома си, но не искам да идва вкъщи. Не желая да се разпорежда какво да правя и как да го правя. Това ме побърква. Тя има собствена представа за родителството – такова, каквото е било преди 30 години.”


В повечето случаи младите майки намират различни оправдания, за да не поверяват детето си на бабите. Докато то още е бебе, те се оправдават, че кърмят и трябва винаги да са наоколо. Другото често извинение е, че се притесняват за здравното състояние на родителите си. Понякога обаче е добре майките и татковците да приемат подадената ръка. „След раждането на Антон майка ми предложи да го гледа всяка събота и неделя, за да можем със съпруга ми да излизаме и да се забавляваме. Не исках да й поверявам сина си. Притеснявах се за него. Докато навърши 9 месеца, го кърмих и това беше моето извинение. След това обаче осъзнах, че майка ми е толкова добър родител, колкото съм и аз. С мъжа ми започнахме да излизаме всяка седмица и разбрах колко много съм грешила”, разказва Теодора Симеонова.

Златната среда
Ако майката не е готова да се отдели от детето си, първата ваканция е същински кошмар. Тя трудно може да издържи до края на почивката. Проучване показва, че около 55% от жените не могат да се отделят от мъничето си до края на втората година. Те тероризират бабите и дядовците с постоянни телефонни разговори, притесняват се, дори изпадат в истерия. Ако обаче тази вманиаченост продължи по-дълго, това може да застраши връзката с партньора. Има жени, които са в другата крайност. „След като дъщеря ми навърши 4 месеца, нямах търпение да намеря някой да я гледа, за да замина на почивка. Правя го постоянно. Смятам, че съм й посветила достатъчно време и имам право на малко свобода. Познавам майки, които не се откъсват от детето си. За мен това е робство и аз не мога да се обрека на него. Обожавам детето си, но искам да имам време и за себе си”, споделя 29-годишната Юлия Димитрова.
Много родители са намерили златната среда. Те са преодолели недоверието към баба и дядо и без проблем оставят малчугана в техните ръце. Майките знаят, че най-трудният момент е раздялата, когато мъничето ще плаче сърцераздирателно. Важно е да сте сигурна, че подобни малки отпуски са за добро. Спомнете си прекрасните моменти от детството с баба и дядо. Не лишавайте детето си от подобно преживяване.

Донка Дамянова
психолог