Разговор с Албена Върбанова, дизайнер на магазини “Миа”.

Как да се облече бъдещата майка в новогодишната нощ? Празничната нощ изисква по-бляскаво облекло, затова дреха, в която има нещо “златно” или “сребърно”, е много подходяща за случая. Разбира се, не бива да се прекалява, затова не препоръчвам на бъдещата майка да се облече от главата до петите в рокля или костюм, изцяло изработен от сърма или ламе. Ще е прекалено фрапираща. Искрящите елементи трябва да са само елемент от цялостната визия или просто аксесоар към облеклото –чантичка, бижута или шал.


Много подходящи за новогодишната нощ са роклите и съчетанието на туника с панталон. Добре е бъдещата майка да избере модел с по-екстравагантно (обикновено дълбоко) деколте или туника с паднало рамо или асиметрични ръкави. Горната дреха може да е и с т.нар. ръкав кимоно, който е по-широк и пада под рамото. Дълбоките деколтета са за предпочитане, въпреки че има много ефектни тоалети с богато поло, което се съчетава с полупрозрачна връхна дреха. Прозрачните материи като жоржет и шифон са предпочитани за част от вечерното облекло.

Коя е подходящата дължина на роклята?
Световната тенденция във вечерните тоалети е минирокли или модели, дълги до земята. За бъдещите майки най-добрият вариант обаче е около коляното. Бременната може да избере рокля с висока талия, рязана под бюста, така че да има достатъчно място за коремчето. Този модел е много удобен за повечето млади дами. Има и друга възможност. Горната част е бюстие, което плътно прилепва по тялото и очертава корема. Върху него може да се наметне шал или болеро, което леко да прикрива раменете. Надолу роклята богато се разкроява. Този модел е подходящ само за жени, които не се притесняват от фигурата си и искат да покажат корема си. В случай че бъдещата майка избере първия модел, добре е горната част да е прибрана. Буфан ръкавите не са подходящи за бременната. Големите груби шалове също не се препоръчителни. Те могат да се наметнат само върху палтото.
Бродериите са много актуални този сезон. Разбира се, не трябва да се прекалява и изцяло бродираната рокля не е приемлива за изискано парти. Бродерията може да е на подгъва или на ръкавите, както и на деколтето, а защо не и да се извие по дължината на роклята. Това е много сполучлив вариант, защото издължава силуета. Ако роклята е черна и има сребърна бродерия отстрани, бъдещата майка ще е много елегантна. Не се препоръчва бродерия отпред на корема.


Ръкавиците вече излизат от мода. Хит обаче са широките панделки, които се използват при роклите. Те често се поставят при моделите с висока талия точно под бюста. Ако дамата е с по-къс врат и по-пищни рамене, панделката да е по-малка и дискретна. В случай че бъдещата майка има по-дълга шия, панделката може да е голяма и ефектна. Задължително е този аксесоар да е в различен цвят от основния тоалет. Панделките могат да се поставят и на ръкавите или на подгъва на роклята. Този сезон се търси кукленският вид на дамата. Това обяснява и прическите, при които се вмъкват много шноли и гребенчета.

Какъв цвят да е новогодишната рокля?
Цвят шампанско с черна панделка например. Разбира се, не бива да се пренебрегват и червеното и бордото, които са много модерни. В момента цветът на слоновата кост е по-актуален от черното. Не бива да се забравят лъскавите оттенъци – ламето, сърмата и брокатите. Блестящите нишки могат да обточват подгъва или деколтето на тоалета.

А какви чанти са подходящи?
Модерни са малките чанти с форма на цилиндър, които побират съвсем дребни аксесоари. Те са обсипани с мъниста, имат тънки дръжки и обикновено са в комбинация от черно и бяло.