Често си мислим, че ние, българите, сме много суеверни и това ни прави по-различни от останалите европейци. Но в критични и необичайни ситуации, като появата на новородено у дома, всички се опират повече или по-малко на традиционни практики и вярвания, които не винаги са много смислени. Така например поляците поставят новороденото в първия му ден у дома до печката, за да стане къщовник, да държи за дома. Във водата на първото му къпане задължително пускат паричка, за да е богато. Тази вода е хладка, почти студена, защото вярването утвърждава, че който е къпан в гореща вода, като порасне, става страхливец.


В минали времена къпели бебето най-напред в дървеното корито, в което по принцип втасвало тестото за хляба, с пожеланието: колкото бързо бухва тестото, толкова бързо да расте и бебето.

Чехите и словаците съхраняват древната римска традиция непосредствено след раждането да оставят новороденото на земята, за да вземе живителната сила от нея. Румънците силно вярват в орисници, които те наричат урситоаре и за чието пристигане в първата нощ от живота на новороденото приготвят специална трапеза.
Стриктните германци тупали бебето по гърба, за да изплаче по-силно. Първата целувка новороденото получавало от бащата, а след това от майката, която благославяла детето да е добър християнин и го напръсквала със светена вода. Веднага след раждането бащата засаждал плодно дърво. По това как расте дървото следели и развитието на детето. Когато детето се разболявало, първо лекували дървото, а после и детето. Австрийците вярвали, че ако дете се роди на Нова година, ще притежава свръхестествени способности и ще вижда повече неща, отколкото другите хора.

Във Франция сред баските бил разпространен обичаят кувада. В деня след раждането на бебето неговият баща лягал на легло и символично преживявал родилните болки и мъки на своята съпруга. Така той приобщавал детето към себе си и го признавал за свое.
Португалците били убедени, че ако новороденото е с дълги уши, ще доживее до дълбока старост. Ако се родят близнаци, като порасне, по-големият ставал ясновидец, а майка му добивала магични способности да лекува и най-тежки болести.
Белгийците внимателно оглеждали новороденото, търсейки белези по неговото тяло, които предвещават бъдещата му съдба. Ако то има бяло петно по ноктите, вярвали, че като порасне, ще стане безстрашен воин. Ако по време на първия си сън бебето спи с разтворени крака и ръце, ще е щедър човек, а ако е свито на кълбо – скъперник. Ако новороденото се слюнчи, докато спи, непременно ще стане певец, като порасне. Изключителна радост предизвиквала рижавата коса на бебето, защото според вярването то ще е благословено от Бога с много щастие. Ако бебето е с гъста къдрава коса на челото, ще стане учен. Британците дарявали бебето непосредствено след раждането. Първият дар е щипка сол – това е здравето на тялото и духа. Вторият дар е сурово яйце – изобилие и безсмъртие. Третият дар е хляб – благата на живота.