Голяма кутия с червена панделка, а вътре подарък изненада. Част от очарованието на коледните и новогодишните празници са именно прекрасно опакованите торбички и кутийки, които създават толкова много настроение. Джуджетата на Дядо Коледа работят цяла година, за да ги изработят, а всяка майка търси най-подходящия подарък в тяхната торба за своето дете. Все пак има

няколко правила

които е добре да спазвате, когато щурмувате магазините.
Играчките са най-предпочитаният подарък. Момченцето или момиченцето ще се зарадва на шарена кукла или на плюшен мечок. Преди обаче да посегнете към изобилието от войници, комплекти за хранене и въртящи се пумпали, помислете дали играчката е подходяща за възрастта на мъничето и дали е безопасна. Все по-често на пазара може да намерите красиви, но сред тях има и

некачествени играчки, които
застрашават детския живот

Не оставяйте някоя изнервена от предколедните тълпи продавачка да ви принуди да купите нещо, за което по-късно ще съжалявате. Обърнете внимание на препоръката за възраст, отбелязана на етикета. Обикновено тя е написана на български и на английски език – “Не се препоръчва за деца под ... години” и “Not recommended for children under… age”. В случай че няма подобен надпис, най-добре не купувайте играчката. След като я подарите на детето, махнете надписа, както и всички останали ленти и панделки, които малчуганът може да погълне.

Ако детето ви е под 1 година, по-добре се откажете да поръчвате на Дядо Коледа големи плюшени играчки. Те имат дълги косми и могат да причинят задушаване. Подаръкът

не бива да има и много малки части

с които малчуганът може да се задави. Острите краища и ъгли на пластмасовите или дървените играчки също са опасни. Те могат да убодат или одраскат мъничето. Купете нечуплива гумена или каучукова играчка в ярки цветове Ако бебето ви е малко, оставете я в края на креватчето. Дайте му я, когато навърши 3–4 месеца. То с радост ще се захласва по разноцветните багри. Изберете подарък, който се пере, здрав е и ще оцелее след много дъвчене. Играчките с кабели, струни и въжета също са неподходящи за малко дете. То може да завърти шнура около врата си и да се задуши. Висящите и пеещи залъгалки са много красиви, но и те крият рискове. Закачете ги далеч от любопитните детски пръстчета. Рискът от удушаване е сериозен. Махнете играчките, които сте завързали за креватчето, преди малчуганът да се научи да седи самостоятелно.

Внимавайте с прекалено шумните барабанчета или пушки. 2–3-годишните са очаровани от тях, но често те са толкова шумни, че могат да навредят на слуха им. По-добре изберете играчка, която възпроизвежда тиха музика. Движещите играчки са подходящи за по-големите деца. Те се разглобяват лесно, а какво по-занимателно за едно 3-годишно хлапе от това да види защо се движи колата му.

Пушките и пистолетите също не са добър избор

По-големите деца знаят как да се пазят, но по-малките могат да се наранят.
След като Дядо Коледа е изпразнил чувала с подаръците, идва ред на почистването и прибирането. Каквато и играчка да купите, тя винаги може да се счупи и да се окаже опасна за детето. Ежеседмично проверявайте състоянието на играчките. Ако някоя от тях е счупена, дори да е нова, изхвърлете я. Изхвърляйте и ръждясалите или парцаливите играчки. Спазвайте стриктно инструкциите за употреба – “Може да се пере само при температура... °С”, “Не изварявайте гумените играчки”.

Научете наследника си да пази вещите си, като ги прибира в голяма кутия или кашон. Не допускайте да ги разхвърля из цялата стая. Големите кутии за играчки са много удобни, но е добре да ги обезопасите. Капакът им трябва да е направен така, че детето лесно да излиза, ако се затвори вътре. Проверете дали има достатъчно въздух в кутията.