Да сте здрава не означава само да не сте болна. Трябва да сте и енергична. Съвсем скоро идва лятото. Посрещнете го в добра форма, особено сега, когато сте бременна или родилка. Само така ще се справите с предизвикателствата, които ви очакват. През зимата запасите на организма от витамини, минерали, захари значително намаляват. Особено чувствителни към липсата на слънчевото греене са витамините D, A, C и някои от група B. Липсата на слънце променя и нивото на хормоните и по-точно на тези, които имат отношение към обмяната на веществата – хормоните на щитовидната жлеза. Обмяната на веществата се забавя, а и всички останали функции в организма протичат вяло.

Борбата със студа, вирусите, бактериите, която имунната система е водила през зимата, намалява жизнеността на клетките. Работата на тази система е усложнена и от обстоятелството, че тя по-бавно успява да изхвърли отровите, отколкото в топлите месеци. Дългото стоене в затоплени помещения прави кръвоносната система ленива, а доставката на кръв в ръцете и краката намалява, затова най-често усещате студа там. Организмът обаче се мобилизира и предприема контрамерки. Той дава сигнали, че редът трябва да се промени, че са му нужни повече витамини, белтъци, захар, микроелементи. Чувството за отпадналост идва от недостига на глюкоза. Нейното ниво в кръвта е намаляло, защото с освободената й енергия е осигурена защита на мозъка, нервите, сърцето от предизвикателствата на зимата.

Преди всичко първата стъпка е да промените начина си на хранене т.е. плавно да преминете от зимен на пролетно-летен хранителен режим. Това ще стане най-добре, ако всеки ден консумирате повече плодове и зеленчуци, намалите умерено мазнините, като изключвате животинските, редуцирате рафинираната захар за сметка на плодовата и зеленчуковата, пиете повече чай, сокове и вода, спите достатъчно, но не повече от 8–9 часа на денонощие, и се движите по-активно. Ако спазвате тези съвети, ще се грижите и за вашето здраве, и за здравето на бебето.

Добре е да знаете, че изборът на плодовете и зеленчуците в менюто ви не е водещият. По-важно е те да са разнообразни и да ги консумирате сурови. Не забравяйте кивито, което е много богато на витамин С. В плодовете и зеленчуците има още захари, ферменти, микроелементи, плодови киселини, баластни вещества (целулоза). През пролетта целулозата е особено нужна, защото освен слабителен ефект има тонизиращо действие върху забавеното кръвообращение. Тя обновява клетките (замества старите с нови) и засилва защитата на организма от инфекции.


Не забравяйте и пълнозърнестия хляб. Той е източник на витамини най-вече от група В, на захари, микроелементи и целулоза. Консумирайте дневно около 300 г от този хляб. Пониженото ниво на кръвната захар ще преодолеете, ако всеки ден включвате в менюто си пълнозърнести храни, ориз, плодове, 4–5 бучки рафинирана захар и 20–30 г шоколад. Захарите от пълнозърнестите храни бавно разграждат глюкозата си и това осигурява постоянен приток на въглехидрати в кръвта. Така кръвната захар не спада рязко, което ще ви помага да преодолявате умората. Витамините от група В (особено съдържащите се в житните растения и соята) разграждат глюкозата и я правят по-лесноусвоима.
Вместо кафе по-добре пийте 2–3 пъти дневно чай по английски – 150–200 мл прясно мляко към чая. Така нужните ви микроелементи желязо, магнезий, калий, калций, натрий преминават много бързо от тънкото черво в кръвта.

Какъв да е чаят? Препоръчвам ви зеления китайски, но за храносмилане, а не чая за отслабване, сън, срещу нервност... Пийте плодов и билков чай по ваш избор. Тази напитка освежава работата на всяка клетка, кожата става по-еластична, бръчките намаляват, отровите по-лесно напускат кръвта. Китайският чай пази и от болестите на цивилизацията (затлъстяване, диабет и високо кръвно). Повече магнезий, калций, мед, калий ще си осигурите с млякото и с млечните продукти, с картофите, яйцата, прясната риба. Чрез тях освен тези микроелементи ще внасяте в организма си и белтъци, витамини и омега-3 мастни киселини. За пролетното прочистване на организма на 10–12 дни консумирайте известната зелева супа. Яжте 280–300 мл от нея един-два пъти дневно като предястие, но не като основна храна.
Месото в менюто ви да е лесносмилаемо, нетлъсто и приготвено на скара, печено, варено, задушено със зеленчуци. Не забравяйте 4–5 пъти седмично да хапвате и по едно твърдо сварено яйце. Особено полезен е жълтъкът, защото съдържа лецитин и наситени мастни киселини, които ободряват духа, мозъка и тялото. За матката, сърцето, тазовото дъно, а и за всички мускули, които трябва да са здрави при бременност и раждане, са нужни допълнителни грижи Осигурете им освен добра и разнообразна храна и сън – 8–9 часа са предостатъчни. Ако увеличите това време, може да се почувствате без тонус и уморена. Мозъкът също обича да си почива и сънят е негов добър приятел.

Физическата ви активност също трябва да е на ниво. Как да спортувате, зависи от състоянието ви. Не забравяйте, че разходката сред природата е несравнима по ефекта си и с най-приятния и обичан от вас спорт. Тя зарежда с положителни емоции, защото получавате въздействие от околната среда върху всичките си сетива: слух, взор, мирис, допир. Какво по-прекрасно и красиво нещо можете да си пожелаете от общуването с природата?! Не е нужно да живеете на брега на морето или в планината или да сте на световноизвестен курорт. Разходката до най-малката квартална градина, близкия извор или хълмчето до дома ви може да ви помогне да се отърсите от скучното ежедневие, да забравите неприятните новини, шума от неспирните ремонти на съседите, от телефона... Ефектът от 30-минутната разходка е равен на действието на 2 таблетки срещу нервно напрежение, на 30 таблетки валериан, на 10 минути слушане на любима музика, на 8 минути вихрен танц...
Вслушвайте се и в своя апетит. Не яжте нещо, което не ви понася. Не включвайте в менюто си храни само защото са полезни, но които не обичате. Всъщност до голяма степен идеята за здравословно хранене е доста абсурдна. Все едно да ни се препоръчва всички да носим един и същи номер обувки... Всеки човек е различен. Затова обръщайте внимание на сигналите на вашия организъм: яжте, когато сте гладна, не се тъпчете с много храна, не прекалявайте с алкохола, кафето, соленото, лютивото, оцета... Яжте с удоволствие, за да сте здрава!

Зелева супа

Продукти: 1 зелка (около 1.5–2 кг), 4 моркова, 4 глави лук, 2 червени чушки, 3 домата (обелени) или 200 мл доматен сок, 1 връзка магданоз, 3.5 л вода.
Приготвяне. Нарежете на ситно всички зеленчуци и ги изсипете в тенджера. Залейте с водата. Поставете тенджерата на котлона, включен на максимална степен. След завирането оставете да ври 10 минути, след което намалете котлона на минимална степен до пълното сваряване. Когато супата изстине, поставете 1 ч.л. сол. и голяма ампула витамин С.